Asztalos: CNCD ar putea analiza cazul învățătoarei ce a cerut bani de cadouri; nu sunt încă sesizări

Asztalos: CNCD ar putea analiza cazul învățătoarei ce a cerut bani de cadouri; nu sunt încă sesizări
Publicat: 30/12/2013, 15:47
Actualizat: 11/10/2018, 16:55

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru MEDIAFAX că instituția ar putea analiza cazul învățătoarei care a cerut părinților bani de cadouri, dar nu a primit deocamdată sesizări și așteaptă finalizarea anchetei inspectoratului școlar.

Președintele CNCD a arătat că instituția nu a primit deocamdată sesizări în cazul învățătoarei de la Școala nr. 10 din Capitală care apare într-o înregistrare video cerând părinților bani de cadouri pentru personalul din școală și nici nu s-a autosesizat, așteptând ca Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) să încheie ancheta în curs.

Pe de altă parte, părinții pot sesiza oricând instituția, a spus Asztalos.

Acesta a mai arătat că, dacă CNCD se va ocupa de acest caz, va fi anlizată întreaga declarație a învățătoarei sub aspectul unui posibil tratament diferențiat al elevilor în funcție de contribuția părinților, și nu numai momentul în care cadrul didactic spune că, nici când avea „clasă de țigani”, nu avea așa cadouri.

Șeful ISMB, Constantin Trăistaru, a declarat, tot luni, pentru MEDIAFAX că, dacă se dovedește că învățătoarea este vinovată, ea riscă sancțiunea maximă a excluderii din învățământ.

Ancheta a început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe Youtube, în care este surprinsă o discuție între părinți și o învățătoare de la Școala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Părinții îi reproșează învățătoarei că le cere prea mulți bani, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei școlii și bibliotecarei, cât și paznicilor și femeilor de serviciu.

Potrivit discuției surprinse în înregistrarea video, învățătoarea le reproșează părinților că nu au strâns suficienți bani de cadouri: „Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteți cartofi, nu sunteți oi să vă învăț!”.

„Eu v-am întrebat: v-ați organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveți un buget de 50 de lei la patru oameni. Și am întrebat cui dați aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori și un director. Și cealaltă directoare are bube? Și copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le reproșează învățătoarea părinților.

Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie și susține că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moșul, învățătoarea îi răspunde: Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!”.

Învățătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: „Cincizeci de lei de la Moș duceți spre cele șapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Șapte ori șapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, șapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei școlii, bibliotecarei și informaticii …”.

Înrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară și pentru informatică, învățătoarea îi răspunde: „Pentru că este în comunitate, doamnă”.

Atunci când părinții îi spun că nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: „Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzește, nu primesc onoruri, nu mă mută de la țară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voștri însă o să fie, în schimb, niște săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere”.

Învățătoarea le spune apoi că „următoarea mișcare este de Paște” și le recomandă să se gândească până atunci dacă doresc să se alinieze „unui sistem românesc, balcanic, de stat”.

Aceasta a mai spus că, nici când avea „clasă de țigani”, nu avea așa cadouri.