ATENȚIE. Toți șoferii ar trebui să știe asta! Ce riști dacă nu ai acest document în format fizic

ATENȚIE. Toți șoferii ar trebui să știe asta! Ce riști dacă nu ai acest document în format fizic
Toți șoferii ar trebui să știe asta! Ce riști dacă nu ai acest document în format fizic / Susă FOTO (colaj) - Mediafax Foto
Publicat: 04/07/2020, 12:03
Actualizat: 04/07/2020, 12:06

Se pare că Poliția RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic, potrivit unui anunț făcut de Poliția Română. Astfel, șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original, iar dacă nu o au în acest format riscă amenzi uriașe, de mii de lei.

Contractele RCA pot fi emise și electronic, potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România. Astfel, atunci când închei online o poliță RCA, primești acest contract atât via e-mail (unde îl ai stocat ), cât și în format fizic prin curier (în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate, nu în formă olografă). Răzvan Rădoi, comisar-șef în Poliția Română, a explicat pentru hotnews.ro tot ceea ce să știe șoferii despre acest aspect.

Chiar dacă nu se prevede clar dacă documentul trebuie să fie în original sau nu, se pare că trebuie neapărat să fie în format fizic, pe hârtie, chiar dacă ștampila și semnătura nu ssunt în original.

Poliția Română: Conducătorul auto este obligat să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original

„Din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România.

În ceea ce privește sancțiunea contravențională, aceasta este prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel, ,,constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: …18. nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, a explicat comisarul-șef în Poliția Română Răzvan Rădoi.

Amenzi uriașe pentru cine cu respectă regula!

„În aceeași modalitate se face dovada și în cazul contravenției prevăzute de art. 37 alin. (9) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, care stipulează că încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 3 şi a obligaţiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) şi (7) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Precizăm că nu există o reglementare expresă care să permită polițistilor rutieri să prezume ca fiind îndeplinită obligația încheierii asigurării pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație ca urmare a prezentării conducătorului auto a unei polițe, în format electronic, pe telefonul mobil, pentru verificarea valabilității acesteia fiind necesară prezentarea în format fizic a documentului în cauză.

În ceea ce privește polițele RCA încheiate prin mijloace electronice și care nu prezintă o semnătură la rubrica aferentă, facem mențiunea că valabilitatea acestora se constată printr-o analiză exhaustivă atât a contractului RCA încheiat și a poliței în cauză, precum și prin consultarea bazei de date administrate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară”, a mai declarat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...