Augustin Lazăr: Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei

Augustin Lazăr: Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei
Publicat: 21/09/2017, 12:30
Actualizat: 26/03/2019, 01:12

„Am putea spune că, din păcate, e un impas al Inspecției Judiciare, care se află într-o situație fără precedent și care trebuie analizată de către CSM, urmând să se aprecieze care ar fi măsurile manageriale cele potrivite de ieșire din acest impas. Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei. Urmează să vedem în continuare”, a declarat, joi, la sediul CSM, procurorul general Augustin Lazăr, făcând referire la cazul inspectoarei Mihaela Focică.

De altfel, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au cerut, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze în vederea apărării independenței sistemului judiciar față de pretinsele presiuni pe care Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

Reacția vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, și procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, așa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-șef DNA Laura Codruța Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată și în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârșire de către aceștia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiași dialog, reiese și că procurorul Codruț Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

Asociațiile de magistrați reamintesc, în scrisoare, că reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au amendat ferm, în anii trecuți, declarațiile unor politicieni, jurnaliști ori funcționari publici prin care aceștia criticau acțiunile DNA, iar CSM a apreciat atunci că astfel de declarații sunt acte care au afectat independența sistemului judiciar în ansamblul său.

UNJR și AMR cer efectuarea unei anchete efective, audierea în ședință publică a plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport asumat de Consiliu.

„CSM trebuie, cu atât mai mult acum, să acționeze pentru verificarea acțiunii procurorului-șef DNA care, dacă se confirmă, afectează grav independența, imparțialitatea procurorului inspector și, prin această, independența sistemului judiciar în ansamblul sau. Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toată seriozitatea de către CSM, în calitatea pe care o are de garant al independenței justiției. Solicităm efectuarea unei anchete efective, audierea în ședința publică a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele menționate în acea înregistrare”, se mai arată în scrisoare.

Conducerea Inspecției Judiciare (IJ) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresă, însoțită de un suport conținând înregistrările cu una din inspectoarele care a verificat DNA, Mihaela Focică, aceste materiale fiind distribuite tuturor membrilor CSM.

„La CSM s-a înregistrat o adresă din partea conducerii IJ, însoțită de un suport conținând înregistrările făcute publice în presă. Materiale au fost distribuite tuturor membrilor CSM spre analiză și încă nu s-au derulat dezbateri pentru conturarea unei poziții oficiale”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Consiliului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...