Autoritățile din Dâmbovița nu sunt dispuse să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului

Autoritățile din Dâmbovița nu sunt dispuse să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului
Autoritățile județului Dâmbovița, care au primit solicitări din partea Patriarhiei Române să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului, nu sunt dispuse să participe la această colectă, primarul din Târgoviște spunând că fondurile municipalității "abia ajung" pentru proiectele în derulare.
Publicat: 05/02/2014, 19:53
Actualizat: 31/07/2014, 14:12

Autoritățile județului Dâmbovița, care au primit solicitări din partea Patriarhiei Române să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului, nu sunt dispuse să participe la această colectă, primarul din Târgoviște spunând că fondurile municipalității „abia ajung” pentru proiectele în derulare.

Primarul orașului Târgoviște, Gabriel Boriga, a declarat că solicitarea venită din partea Patriarhiei Române nu a fost discutată la nivel local deoarece nu este cazul să se aloce bani pentru ridicarea Catedralei Mânturii Neamului, de la București, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„La nivelul administrației publice a municipiului Târgoviște nu s-a luat în discuție această solicitare deoarece nu aveam de ce să discutăm. Fondurile pe care noi le avem, atât resursele proprii cât și cele atrase, abia ne ajung pentru a duce la bun sfârșit proiectele pe care municipalitatea le are în derulare și pentru a porni altele care sunt stringente dezvoltării orașului”, a declarat primarul din Târgoviște.

Gabriel Boriga a spus că nici nu se pune problema ca în viitorul apropiat să se aloce vreo sumă de bani în sensul solicitării făcute de Patriarhie.

„Nu s-a pus și, din punctul meu de vedere, nu se va pune problema în viitorul apropiat asupra unei astfel de finanțări. Nu avem acești bani și nu se pune această problemă, cel puțin deocamdată”, a adăugat primarul.

Edilul din Târgoviște a ținut să precizeze că autoritățile locale sprijină biserica, dar pe plan local.

„Am sprijinit cu o sumă destul de consistentă continuarea proiectelor de restaurare a unor biserici aflate pe teritoriul municipiului Târgoviște, precum și a unor evenimente importante pe care Arhiepiscopia Târgoviștei le desfășoară în municipiu. Să nu uităm că în acest an va fi inaugurarea mănăstirii Stelea, una dintre cele mai importante mănăstiri de pe teritoriul României și avem alocate sume pentru acest obiectiv, însă nu s-a pus, nu se pune și nici nu se va pune problema unei alocări de fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului deoarece nu avem acești bani”, a spus Boriga.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, afirmă că Patriarhia Română a solicitat alocarea unei „sume importante” dar că instituția pe care o conduce nu va aloca bani catedralei de la București.

„Am comunicat că sprijinim cultele la nivel local și că alocările vor fi făcute numai în măsura în care avem resurse suficiente și cum nu avem alte resurse, nu putem să răspundem afirmativ solicitării”, a spus Țuțuianu.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marți, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.

Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.

Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Fraţi români împuşcaţi pe stradă, în Spania: unul a murit pe loc, celălalt e...
MEGA-EXCLUSIVITATE. Cosmin Olăroiu, audiat la Poliție într-un mega-dosar de spălare de bani! Milionarul Stelu-ANRP este...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în...
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Mai ai pe acasă bancnote cu eclipsa din 1999? Se vând cu 2.180 lei acum,...
Cum a aflat Anca Molnar că are o TUMORĂ pe creier. Simptomul BANAL pe care...
Un rocker îi ia apărarea lui Babasha după concertul Coldplay. "Suntem ultimii ipocriți, ne-am făcut de...
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de...
Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, la o zi după înmormântarea make-up artistei. Bărbatul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Stellantis mută o parte din producţia de vehicule electrice din China în Europa / Taxele...
NAZISTUL care a încercat să-l UCIDĂ pe Hitler
Românii NU mai primesc BANII înapoi. Regulile sunt extrem de clare
Iunie cu mare noroc la banii. Nativi care își schimbă starea financiară
Tzancă Uraganu s-a ferit de ploaie cu umbrela în decapotabilă. Cum a fost surprins pe...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cum a început povestea de dragoste dintre Maria Cârneci și soțul său, Romulus Petrescu: „Cam...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Străzi Deschise. Restricții de circulație în București, în weekend
×