AVERTISMENTUL MEDICILOR. Virusul care poate face ravagii în România. „Poate genera forme fulminante de boală”

Redactor:
Aurelia Alexa
Redactor:
Elvira Gheoghiță
AVERTISMENTUL MEDICILOR. Virusul care poate face ravagii în România. „Poate genera forme fulminante de boală”
Virusul hepatitic A, care se transmite prin nespălarea mâinilor și apă contaminată și care "a stat cuminte" ani în șir, vine acum pe piața medicală cu afectări severe și, combinat cu virusurile hepatitice B și C, poate să genereze "forme fulminante de boală", a declarat Adrian Streinu-Cercel.

„Virusul A, care a stat stat cuminte ani în șir, acum este reemergent și vine pe piața medicală cu afectări severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unități, față de normal -40-50 unități internaționale – și asociată cu o componentă colestatică (…). Mai mult, când aceasta vine peste o hepatită cu virus B și C, poate să genereze forme fulminante de hepatită, care nu era treaba virsusului hepatitic A. Virusul hepatitic A își modifică modul de a interacționa cu organismul uman, iar aceste forme fulminanate sunt și cele care necesită protezare hepatică, respectiv așa-zisul ficat artificial”, a explicat doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institututlui Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, la conferința de presă dedicată Zilei Internaționale de Luptă împotriva Hepatitei, organziată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Potrivit medicului, atât virusul hepatitic A, cât și E sunt virusuri care se transmit pe cale fecal-orală, adică prin mâini murdare și apă contaminată. Celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C și D, se transmit prin sânge și prin act sexual neprotejat.

„Când vorbim de hepatita A, vorbim de igienă și de comportament în societate. Un lucru foarte important, această boală poate fi prevenită prin vaccinare”, a mai spus Streinu-Cercel.

La conferința de presă organizată de MEDIAFAX în parteneriat cu APAH-RO și dedicată Zilei Internaționale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în 28 iulie, au fost abordate teme de interes precum: strategia privind prevenția și diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacienților cu hepatită la tehnici terapeutice și tratamente de ultimă generație, programul de transplant hepatic în România, rolul medicului de familie pentru pacienții cu boli hepatice și pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regăsi pe lista de compensate și gratuite.

La ora 13.00, de pe terasa Hotelului Howard Johnson au fost lansate baloane colorate, purtătoare de mesaje ale pacienților.

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane și afectează alte sute de mii de persoane.

Se estimează că în România sunt 10 la sută dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatită C care ar fi în Europa. Alarmant este faptul că specialiștii prognozează un vârf al incidenței hepatitei în 2020, în urma cumulului obținut între pacienții infectați înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce privește accesul pacienților cu hepatită la tratament și servicii medicale specializate.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Vulpița Veronica, mamă în mare secret! Ar fi născut în urmă cu puțin timp! „E...
Imaginile momentului în fotbalul românesc: Gino Iorgulescu, Cosmin Olăroiu și Mirel Rădoi s-au distrat ca...
Florin Călinescu, oprit de o femeie pe stradă după Românii au talent. 'Să-ți fie rușine!'....
Şirul erorilor de raportare a deceselor cauzate de COVID-19. Ministrul Sănătăţii iese la raport
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
FDA a autorizat vaccinul Pfizer pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Schimbare importantă la Antena 3. Mihai Gâdea a făcut anunțul în direct, telespectatorii se vor...
Horoscopul banilor 11-16 mai 2021. Zodia care își va face toate poftele
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A fost găsită moartă în dormitorul ei! Anunţul ŞOC al momentului. Cum au găsit-o poliţiştii
Cacao cu… sodă caustică – ce s-a descoperit în cacao de pe piața din România
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide