Avertizare ANM de ultimă oră! Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii în 19 județe

Avertizare ANM de ultimă oră! Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii în 19 județe
Publicat: 19/08/2020, 11:24
Actualizat: 19/08/2020, 12:20

ANM a emis o avertizare de tip cod portocaliu pentru 19 județe din România, unde vremea va fi instabilă pe durata zilei și se vor semnala averse și descărcări electrice, ploi torențiale și vijelii. Meteorologii anunță cantități mari de apă ce se vor acumula local.

Avertizarea meteo este valabilă începând cu data de 19 august ora 10.00 și până la data de 19 august ora 21.00. În acest interval, meteorologii se așteaptă ca, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, precum și în nordul Moldovei, să fie perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Județele sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

ANM anunță fenomene meteo extreme în județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara și Botoșani.

În aceste regiuni, pe tot parcursul zilei condițiile meteo vor fi extreme. Se vor semnala acumulări însemnate de apă, vijelii, furtuni însoțite de descărcări electrice.

Cod galben pentru nordul Moldovei, Muntenia și Oltenia

Avertizarea cod galben pentru cele trei regiuni a intrat în vigoare astăzi la ora 10:00 și este valabilă până azi, 19 august la ora 21.00.

În intervalul respectiv, în nordul Moldovei, estul Olteniei și vestul Munteniei, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp, avertizează ANM.

Codul galben se adresează județelor: Vâlcea, Argeș, Olt, Telorman, Iași, partea de nord-vest a județului Mehedinți, nordul județelor Gorj, Dâmbovița, Prahova și Buzău, dar și regiunile vestice ale județelor Vrancea și Bacău.

ANM anunță că manifestările de instabilitate atmosferică se vor manifesta și în celelate zone ale țării, precum estul și sud-estul României.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase