Avertizare: Cel mai mare vulcan din Islanda, în pericol să erupă și să perturbe traficul aerian

Avertizare: Cel mai mare vulcan din Islanda, în pericol să erupă și să perturbe traficul aerian
Publicat: 19/08/2014, 16:40
Actualizat: 19/08/2014, 17:04

Mișcări seismice intense au fost înregistrate la vulcanul Bardarbunga din Islanda în ultimele trei zile, dar deocamdată nu există indicii clare privind o eventuală erupție. Biroul Meteorologic din Islanda a ridicat nivelul de risc pentru aviație la portocaliu, nivelul patru pe o scară cu cinci trepte. Biroul a precizat într-un comunicat că luni dimineață s-a înregistrat cel mai puternic seism din regiune, din 1996 până în prezent.

„Întrucât dovezile privind mișcările magmei la mai puțin de zece kilometri adâncime înseamnă o probabilitate crescută de erupție vulcanică, codul pentru aviație la Bardarbunga a fost modificat la portocaliu”, a afirmat Biroul Meteorologic.

„În prezent, nu există indicii privind o erupție, dar nu se poate exclude ca activitatea curentă să ducă la o erupție sub-glacială explozivă, determinând inundații și emisii de cenușă”, a menționat sursa citată, adăugând că „situația este monitorizată îndeaproape”.

Vulcanul Bardarbunga, cel mai mare din Islanda, este localizat sub ghețarul Vatnajokull, în sud-vestul țării. Potrivit seismologului Martin Hensch, în cazul unei erupții, cel mai mare risc ar fi valurile de inundații provocate de izbucnirea lavei sub ghețar.

În 2010, un nor de cenușă provocat de erupția vulcanului islandez Eyjafjallajokull a determinat închiderea în mare parte a spațiului aerian european timp de șase zile. Peste zece milioane de persoane au fost afectate de acest eveniment.