Avizele date de șeful statului pentru începerea urmăririi penale a cinci foști miniștri, în dosarul Microsoft, au fost trimise DNA

Avizele date de șeful statului pentru începerea urmăririi penale a cinci foști miniștri, în dosarul Microsoft, au fost trimise DNA
Publicat: 06/10/2014, 16:35
Actualizat: 03/02/2019, 06:30

Surse din cadrul DNA au declarat, pentru MEDIAFAX, că avizele au ajuns luni după-amiază, iar anchetatorii pot începe urmărirea penală pe numele foștilor miniștri Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Daniel Funeriu, în dosarul Microsoft.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, declara anterior că a semnat luni dimineață avizele pentru începerea urmăririi penale primite în 3 octombrie de la președintele Traian Băsescu, în cazul celor cinci foști miniștri vizați în dosarul Microsoft, acestea fiind trimise procurorului general al României.

Ministrul Justiției și-a exprimat speranța că și parlamentarii vor da curs cererii formulate de Direcția Națională Anticorupție în cazul foștilor miniștri Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu și Valerian Vreme.

Președintele Traian Băsescu declara, în 3 octombrie, că a a studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise și crede că acest caz „trebuie anchetat cât mai rapid până la capăt”.

Băsescu a mai spus că, „din documentele care există în dosar, nu toate vinovățiile sunt la fel și așa rezultă și din referatul procurorilor”. „Spre exemplu, Daniel Funeriu, nu există nicio suspiciune cu privire la bani, la mită și așa mai departe, este doar în zona de eventual abuz în serviciu”, a precizat Băsescu.

„Vreau să fac următoarea precizare: acești oameni nu au nicio calitate în acest moment. Doar în urma continuării anchetei, procurorii pot să le dea o calitate sau alta, pot să-i scoată de sub urmărire penală. Altfel spus, în acest moment, niciunul din cei cinci nu are nicio calitate, este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci când a fost vorba de domnul Victor Ponta. Deci, sunt egali ca și situație. Ei nu au fost trimiși cu nicio calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioară solicitării mele de începere a urmării penale. Deci nu au nicio calitate, sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menține calitățile celor cinci la fel ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobândi vreo altă calitate mai târziu”, a mai declarat Băsescu.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avizarea începerii urmăririi penale pentru nouă foști miniștri ai Educației, ai Comunicațiilor și Societății Informaționale și, respectiv, ai Finanțelor.

Procurorii îi suspectează pe senatorul Ecaterina Andronescu de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, pe deputatul Valerian Vreme de abuz în serviciu, pe senatorul Petru Șerban Mihăilescu de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani, și pe europarlamentarul Dan Nica de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. În cazul acestora, este așteptat aviz de la Parlament și de la PE.

De asemenea, Adriana Țicău este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, Gabriel Sandu – de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, Daniel Funeriu – de abuz în serviciu, Alexandru Athanasiu – de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, Mihai Nicolae Tănăsescu – de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Avizul pentru începerea urmăririi penale a acestora a fost dat de președintele Traian Băsescu.

„Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acțiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației Naționale, în legătură cu închirierea de licențe educaționale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiții nelegale, a contractului comercial de închiriere licențe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaționale Microsoft, a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educațional Informatizat» (SEI), Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu și respectiv a unor infracțiuni de corupție în legătură cu derularea acestor contracte”, a arătat DNA.

Conform procurorilor, persoanele din Guvern, ministere și din societățile implicate în derularea proiectului privind licențele Microsoft pentru școli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului