Avocat: „Martorul cheie” în cazul copilului ucis de câini a mers la Poliție în urmă cu o săptămână și a fost citat doar sâmbătă

Avocat: Martorul cheie în cazul copilului ucis de câini a mers la Poliție în urmă cu o săptămână și a fost citat doar sâmbătă
Publicat: 23/09/2013, 13:02
Actualizat: 06/02/2019, 22:05

Avocatul lui Octavian Sandu a declarat luni că acesta s-a prezentat în urmă cu o săptămână la o secție de Poliție, unde a anunțat că el este cel denumit de presă „martorul cheie” în dosarul copilului ucis de câini, precizând că doar sâmbătă 21 septembrie a fost citat să vină pentru a fi audiat.

Marius Șocae, avocatul care l-a însoțit la Parchetul instanței supreme pe Octavian Sandu, a spus că acesta a fost audiat în calitate de martor, le-a spus anchetatorilor tot ce s-a întâmplat în 2 septembrie și, probabil, atunci când se va începe urmărirea penală în acest caz, va mai veni pentru a da declarații.

Avocatul a precizat că Octavian Sandu s-a prezentat în urmă cu aproximativ o săptămână la o secție de Poliție din București și a anunțat că el este cel denumit de presă „martorul cheie”, punându-se la dispoziția organelor de cercetare. Potrivit avocatului, Octavian Sandu a fost citat la Parchet în calitate de martor în acest dosar doar în seara zilei de 21 septembrie.

„În urmă cu o săptămână, clientul meu a fost la o secție de poliție și a anunțat că el este cel numit de presă drept martorul cheie. Sâmbătă seara (21 septembrie, n.r.) a fost citat pentru audieri”, a declarat Șocae.

Avocatul a povestit și ce s-a întâmplat în ziua în care Ionuț Anghel a murit sfâșiat de câini, iar fratele său mai mare s-a rătăcit în apropierea Parcului Tei.

„În momentul în care a găsit copilul, la aproximativ un kilometru de parc, acesta plângea și spunea: «Vreau la buni». Apoi, după ce l-a condus pe copil la bunica sa, femeia l-a întrebat unde este fratele mai mic. Abia atunci clientul meu a înțeles că mai este vorba de un copil. Atunci i-a cerut numărul de telefon bunicii, însă pentru că aceasta nu avea mobil, a luat numărul unui agent de pază care era de față, după care s-a întors în zona în care l-a găsit pe Andrei. Pentru că Ionuț nu era nicăieri, l-a sunat pe paznic și i-a cerut să anunțe organele de poliție”, a spus avocatul Marius Șocae.

Avocatul a precizat că Octavian Sandu nu este taximetrist, așa cum s-a vehiculat în presă, ci om de afaceri.

Octavian Sandu a spus, la ieșirea din Parchetul instanței supreme, că în 2 septembrie l-a văzut pe fratele lui Ionuț pe stradă, care era speriat, l-a luat și l-a dus în Parcul Tei, unde era bunica lui. Acesta a precizat că s-a apropiat de băiețel după ce l-a văzut că plânge, dându-și seama că s-a întâmplat ceva în neregulă.

„Am spus procurorilor că l-am găsit pe stradă, era foarte speriat, plângea. Eu am fost la el”, a adăugat Octavian Sandu.

Acesta a mai spus că a aflat că mai este un copil care s-a pierdut în momentul în care l-a dus pe fratele lui Ionuț în parc, la bunica acestuia.

Bărbatul a fost surprins de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, când l-a adus pe fratele lui Ionuț și a vorbit cu un agent de pază pentru a o găsi pe bunica acestuia.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, înainte ca Ionuț Anghel să fie găsit mort, au fost difuzate joi în presă. Ionut Anghel și fratele lui de șase ani au fost surprinși în timp ce se jucau și aleargau pe o alee din parc, bunica acestora nefiind în înregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionuț este adus în parc de mână de către un bărbat. Acesta merge cu copilul la un agent de pază, iar după câteva secunde cei trei se îndreaptă spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. După alte câteva minute, bărbatul care l-a adus pe băiat apare în înregistrare în timp ce se îndreaptă spre ieșirea din parc. În jurul orei 11.30, Ionuț a fost găsit ucis de câini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

După apariția în presă a imaginilor, procurorul care investighează cazul a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, declara joi că procurorul de caz a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei pentru a putea fi vizualizate și analizate din punct de vedere judiciar.

Întrebat dacă procurorul de caz nu putea să verifice sau să se intereseze, înainte de apariția în presă, despre imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, procurorul general a spus că el nu poate să anticipeze sau să dispună ce trebuie să facă un procuror într-o anchetă.

„Dacă într-un final se va stabili că, într-un anumit moment, nu a acționat corect, Inspecția Judiciară va stabili acest lucru, dar, în timp real, este chiar nelegal ca procurorul general să impună unui procuror ce să facă, cum să facă, când să facă”, a adăugat Tiberiu Nițu.

Tatăl lui Ionuț a fost joi la Parchetul instanței supreme, el declarând la ieșire că nu a văzut la procurori imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, același lucru fiind susținut și de avocatul acestuia.

Valentin Anghel a mai spus că nu are niciun semn de întrebare despre ce s-a întâmplat în 2 septembrie, precizând că pentru el totul este clar din acest punct de vedere.

Întrebat care este starea lui Andrei, fratele lui Ionuț, și dacă acesta ar putea fi audiat de procurori, Valentin Anghel a spus că starea lui este bună, dar nu vrea să mai aibă un alt factor de stres, astfel că depinde de el când va putea să vorbească și cu anchetatorii. El a precizat că băiețelul a făcut o declarație în fața psihologilor, spunând atunci tot ce a văzut și ce s-a întâmplat în 2 septembrie.

Avocatul familiei Anghel a declarat că ancheta nu este finalizată, pentru că altfel ar fi fost și persoane puse sub învinuire, cercetările fiind în faza premergătoare începerii urmăririi penale.

Acesta a adăugat că cei doi copii au dispărut de lângă bunica lor aproximativ 30 de minute, timp în care aceasta s-a interesat de ei.

Întrebat dacă băiatul cel mare a fost adus la bunica lui de către un bărbat, din zona străzii Tuzla, și dacă acesta a fost identificat, avocatul a spus atunci că, din ce știe el, această persoană nu a fost identificată și audiată.

Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe un teren din apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului București, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanței supreme.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție anunța că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuț Anghel este în faza actelor premergătoare.

Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a fost audiat în 4 septembrie, el declarând atunci că nu se simte în niciun fel răspunzător pentru incidentul în urma căruia copilul de patru ani a murit sfâșiat de câini.

Băncescu preciza că a fost chemat de anchetatori pentru a da declarații în calitate de martor și a adus mai multe documente, întrucât unul dintre câinii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind adoptat în decembrie 2008 de Asociația Caleidoscop. Acesta afirma că, din informațiile sale, Asociația Caleidoscop a adoptat nouă câini de la ASPA.

Șase câini au fost ridicați în 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceștia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA și adoptat de Fundația Caleidoscop în 2008, preciza atunci Răzvan Băncescu.

Ulterior, Băncescu a venit de mai multe ori la Parchet, pentru a aduce documentele cerute de anchetatori și pentru a răspunde întrebărilor acestora.

În 6 septembrie, procurorii le-au audiat pe Carmen Secăreanu, președinta Asociației Caleidoscop, și pe Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociației Caleidoscop, care în 2008 a semnat, în numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre câinii care l-au omorât pe Ionuț Anghel.

În 9 septembrie au fost audiați Constantin Ciorăscu, administratorul firmei pe terenul căreia Ionuț Anghel a fost omorât de câini, și reprezentantul unui ONG.

În 13 septembrie a dat declarații la Parchetul ICCJ bunica lui Ionuț. La ieșirea din sediul Parchetului, Aurica Anghel a declarat că le-a spus procurorilor tot ce știa și tot ce a văzut, susținând că ceea ce s-a întâmplat este o tragedie. Bunica lui Ionuț a mai spus că a avut grijă de copii, dar când a sesizat că aceștia lipsesc, nu a știut unde să-i caute, zona în care se afla fiind cu multe alei.

Avocatul acesteia, Bogdan Bărbuceanu, a declarat că nu sunt motive juridice pentru punerea sub acuzare a bunicii lui Ionuț, că aceasta va colabora cu anchetatorii pe parcursul anchetei pentru a se stabili adevărul și că, cel mai probabil, asociațiile de profil privind maidanezii vor fi cele trase la răspundere în acest dosar penal.

În 17 septembrie a fost audiată la Parchetul instanței supreme președinta Asociației „Cuțu, cuțu”, Marcela Pîslă. Aceasta a declarat, la ieșirea din Parchetul ICCJ, că Asociația Caleidoscop este o fundație serioasă și responsabilă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern