Avocata Alinei Bica: Este prăbușită, au făcut-o infractor de serviciu, e arestată pentru un denunț

Avocata Alinei Bica: Este prăbușită, au făcut-o infractor de serviciu, e arestată pentru un denunț
Publicat: 04/09/2015, 14:26
Actualizat: 01/02/2019, 04:54

Laura Vicol a mers vineri la DNA, unde a participat la audierea unui fost angajat al omului de afaceri Horia Simu, în noul dosar al fostei șefe DIICOT Alina Bica.

Întrebată care este starea de spirit a clientei sale, Laura Vicol a arătat că aceasta „este prăbușită” după ce a fost din nou arestată recent, deoarece această măsură a fost luată, potrivit avocatei, doar pe baza denunțului fostului consilier al Alinei Bica, Ionuț Mihăilescu.

„Este arestată doar pe baza unui denunț. Așteptăm contestația”, a arătat Vicol.

Întrebată dacă Bica a cerut să nu mai fie adusă în sala de judecată la procese, Vicol a arătat că „este o cerere ce ține strict de aspecte private” și că, din punctul ei de vedere, arestarea clientei sale s-a făcut în scop de imagine.

„Trebuie creată imaginea unui infractor, ea a devenit mai nou infractorul de serviciu, este prăbușită”, a mai spus Vicol.

Ea a mai arătat în final că referirile sale la suma de bani pe care ar fi primit-o clienta sa, respectiv 17.500 de euro, au fost prost intepretate de presă.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop, acuzați de luare de mită și respectiv complicitate la dare de mită pentru soluționarea favorabilă a unui dosar al lui Horia Simu, au fost arestați, miercuri, pentru 30 de zile, de magistrații instanței supreme.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă și poate fi contestată de Alina Bica și Șerban Pop.

DNA arată că, la data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-șef al DIICOT, a primit, în mod indirect, printr-un intermediar, martor denunțător în cauză (fostul ei consilier Ionuț Mihăilescu, n.r.), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la fostul șef al ANAF Șerban Pop. Pop ar fi primit 230.000 de euro de la Horia Simu pentru a interveni la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), ca să soluționeaze, într-o manieră favorabilă un dosar în care omul de afaceri era urmărit penal.

Marți, după reținerea Alinei Bica de procurorii DNA, Laura Vicol a declarat că noul dosar a fost întocmit în urma denunțului formulat de Ionuț Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica și inculpat în dosarul ANRP al acesteia, care „și-a reamintit, după foarte mulți ani de zile, că ar fi primit ceva”. „Este vorba despre fabuloasa și exorbitanta sumă de 17.000 de euro, din care doamna Bica ar fi primit o parte”, a mai spus Vicol.

Potrivit avocatei, denunțul este unul mincinos și a fost făcut de Mihăilescu pentru a scăpa de acuzațiile ce îi sunt aduse de procurorii DNA în dosarul ANRP.

Vicol a precizat totodată că Alina Bica nu a dat nicio declarație în fața anchetatorilor și că nu va mai face nicio declarație în fața unui organ de anchetă, ci doar în fața judecătorilor, pentru că, în opinia sa, modul în care este cercetată este abuziv.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica s-a întors după gratii, ea fiind arestată preventiv și în perioada 22 noiembrie 2014 – 21 aprilie 2015.

Alina Bica este judecată în prezent în două dosare de corupție, în care a fost arestată timp de cinci luni.

În dosarul „Bica 1”, fosta șefă a DIICOT a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiției în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instanței supreme, cunoscut sub numele de „Bica 2”. Această cauză a fost disjunsă din prima. În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoș, Alin Cocoș, Ionuț Mihăilescu și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimiși în judecată în 25 februarie.Bica este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervențiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom și pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro.

În urma unei decizii a instanței supreme, doar ultimele două acuzații la adresa șefei DIICOT vor face obiectul dosarului „Bica 2”.

Alina Bica a fost procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din mai 2013 până în noiembrie 2014, când a demisionat din funcție.

Șerban Pop este judecat în dosarul de șantaj al directorului general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu. Acesta a fost acuzat că l-a șantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, respectiv că va face public contractul pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I, dacă RCS&RDS nu va încheia un contract cu Antena Group.

În acest dosar, pe 1 octombrie 2013, Alexandrescu a fost trimis în judecată pentru șantaj, fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, și fiica sa Camelia, pentru complicitate la această infracțiune, iar Șerban Pop, președinte al ANAF la data faptelor, avocat suspendat, pentru folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Omul de afaceri Horia Simu, foștii deputați Marko Attila și Theodor Nicolescu au fost trimiși în judecată, alături de alte cinci persoane, în dosarul privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătrați, la un preț supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro.

Simu este acuzat că, în perioada 2006 – 15 ianuarie 2008, a sprijinit și înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către președintele, vicepreședintele și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), prin depunerea la un dosar de despăgubire a unui imobil a mai multor înscrisuri, printre care o adeverință medicală și o expertiză extra-judiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară și o identificare greșită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură și de urgență în soluționarea dosarului, potrivit procurorilor.

În baza raportului întocmit de expertul evaluator, membrii Comisiei ANRP au aprobat despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, pentru terenul de peste 97.000 de metri, cu 128.276.015 de euro (1.315, 53 euro/mp), echivalentul a 466.770.763 de lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 de euro, echivalentul a 254.458.830 de lei.

„Prin acțiunile sau inacțiunile lor conștiente, inculpații au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, și la obținerea unor foloase necuvenite în aceleași cuantum de către inculpatul Simu Horia”, potrivit rechizitoriului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore