Avocata premierului, la DNA pentru a explica de ce nu participă la audieri premierul Ponta

Avocata premierului, la DNA pentru a explica de ce nu participă la audieri premierul Ponta
Publicat: 22/06/2015, 10:16
Actualizat: 22/06/2015, 12:09

Avocata Loredana Radu a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în jurul orei 10.00 și nu a dorit să spună ce le va comunica procurorilor despre Victor Ponta sau dacă va prezenta anchetatorilor documente medicale din care rezultă că premierul nu se poate prezenta la audieri.

Premierul Victor Ponta a susținut, duminică seara, că ipoteza că a plecat să se opereze în Turcia pentru a scăpa o perioadă de presiunea DNA, care început urmărirea penală pe numele său, este „o imbecilitate susținută de băsiști” și a reafirmat că nu intenționează să demisioneze de la șefia Guvernului.

Ponta a arătat că s-a prezentat încă de la început pentru a fi audiat la DNA și că avocatul său va prezenta și luni documente procurorilor.

Premierul a anunțat, duminică, că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar își va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere luni președintelui Klaus Iohannis să îi încredințeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuțiile de prim-ministru în acest interval. Oprea va avea inclusiv atribuția de a conduce ședințele de Guvern.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Ponta, operat în 15 iunie, la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, nu a precizat cât anume va mai sta în Turcia, spunând doar că medicii au decis că poate fi externat, dar că trebuie ca, în următoarele șapte zile, să parcurgă zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente și supraveghere, după ce a fost operat la genunchi, în urma unei accidentări la un meci de baschet.

„Ulterior acestor proceduri, va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie și tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloce medicale permanente / în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urmând să continui recuperarea timp de 6 luni”, a scris Ponta pe Facebook.

În 15 iunie, când Victor Ponta a fost citată să se prezinte în fața procurorilor pentru a fi audiat, după ce cu zece zile înainte fusese anunțat că este urmărit penal pentru trei infracțiuni, în dosarul lui Dan Șova, avocata premierului a fost la DNA pentru a cere o amânare cu o săptămână, până la 22 iunie, a audierii premierului, motivând că acesta este în Turcia pentru operația la genunchi.

Anterior, avocata premierului a fost de mai multe ori la DNA pentru a studia dosarul în care premierul este urmărit penal și pentru a depune mai multe documente la dosar.

În 5 iunie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au adus la cunoștință premierului Victor Ponta că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaților să avizeze urmărirea penală pe numele premierului și pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputați, în 8 iunie.

În ce privește acuzația de fals în înscrisuri sub semnătură privată, procurorii DNA susțin că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură și cea a lui Dan Șova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Șova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înțeles cu Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția”, spun procurorii anticorupție.

Procurorii DNA susțin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitățile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

Conform sursei citate, firma lui Dan Șova i-ar fi cumpărat premierului un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

În 5 iunie, președintele Klaus Iohannis anunța că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situație imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunțat că respectă poziția publică a președintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament și numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moțiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

În același dosar, senatorul Dan Șova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Șova și Asociații” a încheiat trei contracte de asistență juridică cu complexele Turceni și Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.

Ponta a plecat atunci spre Turcia împreună cu președintele turc Recep Erdogan, din Baku (Azerbaidjan), după ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene.

În 16 iunie, Ponta a postat un mesaj pe Facebook în care spunea că operația a fost mult mai complicată decât se anticipa și că este convins că, până în luna decembrie, va putea face sport din nou, susținând că are totală încredere în medicii români, dar în țară era imposibil să aibă liniște și odihnă

Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, cel mai mare centru medical privat din Turcia, este cel la care s-a operat și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în noiembrie 2011 și în februarie 2012.

Presa din Turcia a scris în mai multe rânduri despre strânsele legături dintre președintele Turciei, Recep Erdogan, și spitalul din Istanbul. Potrivit jurnaliștilor turci, soția șefului de stat este acționar majoritar și coordonează activitatea spitalului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun