Avocații lui Ioan și Victor Becali au depus contestații în anulare la Curtea de Apel București. Ce șanse au să fie eliberați

Avocații lui Ioan și Victor Becali au depus contestații în anulare la Curtea de Apel București. Ce șanse au să fie eliberați
Publicat: 17/03/2014, 16:02
Actualizat: 29/09/2018, 19:38

Atât contestația lui Ioan Becali, cât și cea a lui Victor Becali au fost înregistrate la instanță în 14 aprilie și vor fi judecate, în dosare separate, la 11 aprilie.

Contestații în anulare au fost formulate la Curtea de Apel București și de avocații lui Mihai Stoica și Cristian Borcea. Contestația lui Mihai Stoica va fi judecată în 21 martie, iar pentru acțiunea lui Borcea, instanța a stabilit termenul în 28 martie.

Avocații lui Mihai Stoica susțin că în sentința din dosarul transferurilor de jucători a fost încălcată egalitatea de tratament din Constituție, pentru că trei dintre cei opt inculpați au fost condamnați în baza vechiului Cod penal, iar ceilalți conform noului cod.

„Instanța de rejudecare a condamnat în mod nelegal și cu încălcarea flagrantă a principiului legii penale mai favorabile pe inculpatul Mihai Stoica (…) în ciuda faptului că legea în vigoare prevedea limite de pedeapsă vădit inferioare”, arată apărătorii în contestația în anulare depusă la Curtea de Apel București.

Totodată, potrivit cererii, în cazul lui Mihai Stoica infracțiunile s-au prescris atât în ceea ce privește faptele de înșelăciune, cât și cele de spălare de bani.

Într-un alt dosar, Mihai Stoica a cerut Tribunalului București rejudecarea sa și aplicarea legii penale mai favorabile, aspect de care instanța care l-a condamnat nu ar fi ținut cont în decizia pronunțată în 4 martie.

Tribunalul București, care a judecat luni cererea formulată de avocatul lui Mihai Stoica, a decis să schimbe încadrarea juridică a cererii de aplicare a legii mai favorabile, susținând că aceasta întrunește toate condițiile unei contestații în anulare.

După reîncadrarea cererii, instanța a rămas în pronunțare în ce privește competența judecării cauzei, urmând să stabilească dacă fi analizată de Tribunalul București sau de Curtea de Apel.

Curtea de Apel București i-a condamnat, în 4 martie, pe managerul general al FC Steaua Mihai Stoica la trei ani și șase luni de închisoare cu executare și pe fostul acționar al FC Dinamo Cristian Borcea la șase ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.

În același dosar, instanța i-a condamnat pe fostul acționarul majoritar al FC Rapid George Copos la trei ani și opt luni de închisoare, pe fostul impresar Ioan Becali la șase ani și patru luni, pe impresarul Victor Becali la patru ani și opt luni, pe fostul președintele al clubului Gloria Bistrița Jean Pădureanu la trei ani și patru luni, pe fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la șefia Federației Române de Fotbal, la trei ani, o lună și zece zile, iar pe fostul acționar al FC Dinamo și U Craiova Gigi Nețoiu la trei ani și patru luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Mihai Stoica, George Copos și Gheorghe Popescu sunt încarcerați la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu este la Spitalul Penitenciarului Jilava, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali sunt la Penitenciarul Poarta Albă, iar Gigi Nețoiu, la Penitenciarul Craiova.

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestație în anulare în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când, deși legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate; când inculpatul a fost condamnat, deși existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal; când hotărârea a fost pronunțată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; când instanța nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistența juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; când ședința de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; când instanța nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; când împotriva unei persoane s-au pronunțat două hotărâri definitive pentru aceeași faptă.

Contestația în anulare se introduce la instanța care a pronunțat hotărârea a cărei anulare se cere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...