Avocatul Ion Cazacu, la Gândul LIVE: După eliberare, doi ani, Adrian Năstase nu poate ocupa o funcție de conducere în partid. Ce planuri are

Avocatul Ion Cazacu, la Gândul LIVE: După eliberare, doi ani, Adrian Năstase nu poate ocupa o funcție de conducere în partid. Ce planuri are
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 29/04/2015, 20:26

Invitatat la Gândul LIVE, avocatul Ion Cazacu a declarat că Adrian Năstase nu va putea ocupa o funcție de conducere în PSD timp de doi ani după eliberarea sa. Pe lângă sentința de condamnare la 2 ani de închisoare cu executare, fostului lider PSD i-a fost interzis și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în partid, susține avocatul Ion Cazacu, cel care l-a apărat pe Năstase în instanță. „Pedepse complementare”, a explicat Ion Cazacu la Gândul LIVE. „E vorba de interzicerea unor drepturi civile, precum cel de a alege și a fi ales în funcții politice”, a continuat acesta.

La momentul condamnării Năstase deținea funcția de președinte al Consiliului Național al PSD. De altfel pe site-ul oficial al PSD Năstae încă este președinte al CN al PSD.

Vineri, 4 ianuarie a.c., o comisie a Penitenciarului Jilava a emis un aviz pozitiv pentru eliberarea lui Năstase.

Avocatul Ion Cazacu a explicat că Năstase nu va putea reveni pe funcția de președinte al CN al PSD pentru că timp de 2 ani are restricționat acest drept în urma sentinței din dosarul de corupție Trofeul Calității.

„Domnul Adrian Năstase are aplicată și o așa zisă pedeapsă complementară, adică doi ani după ce iese din penitenciar are anumite interdicții: nu are dreptul de a fi ales, de a ocupa o funcție public. Mai este și litera C, un lucru mai grav care spune că nu mai poți ocupa funcții de conducere în partide și nu mai poți presta activitatea pe care ai prestat-o atunci când ai săvârșit infracțiunea”, a explicat Ion Cazacu pentrugândul.live

În momentul în care Năstase a fost condamnat definitiv la închisoare era președintele Consiliului Național al PSD. Fucția a rămas vacantă și în prezent. Președintele social-democraților, Victor Ponta, a declarat în septembrie 2012 că Biroul Permanent al partidului a decis să nu fie organizate alegeri pentru șefia Consiliului Național al PSD.

De altfel Adrian Năstase este prezentat ca președinte al CN al PSD și acum pe site-ul partidlui.

În schimb avocatul Ion Cazacu a arătat că Năstase poate să revină la catedră la Facultatea de Drept a Universității București. „Nu este nimic infam în asta. Nici nu a fost scos de la catedră. Nu a vea de ce să fie scos. Infracțiunea de care a fost acuzat nu a avut legătură cu activitatea universitară”, a declarat Ion Cazacu.

Avocatul a declarat că în opinia sa Adrian Năstase va activa cel mai probabil în zona publicistică, dar a menționat că este doar o părere personală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase