BACALAUREAT 2013. Picații din anii trecuți recunosc un BAC ușor: „Subiectele au fost foarte ușoare, noi am făcut varză” – VIDEO

„Extrem de ușoare”, așa au catalogat subiectele majoritatea absolvenților chestionați de gândul care au susținut miercuri proba obligatorie a profilului la BACALAUREAT 2013. Pentru proba de obligatorie a profilului s-au înscris 174.555 de elevi, dintre care cea mai mare parte au dat examenul la MATEMATICĂ – 136.964, iar 37.965 au susținut proba la ISTORIE.

VEZI AICI SUBIECTELE și BAREMUL la ISTORIE și MATEMATICĂ – Toate profilurile

Absolvenții care au susținut miercuri, la Colegiul Național „Grigore Moisil”, unul dintre liceele de top ale Capitalei, proba obligatorie a profilului la examenul de Bacalaureat spun că subiectele nu au fost prea grele, dar că s-au mai încurcat în formule. Cei mai mulți sunt convinși că vor promova la matematică sau la istorie, unii sperând chiar la note peste 9.

„Mi-am spart creierii în subiectele de la mate, da” am făcut de șapte, cel puțin”, le spune un tânăr amicilor săi. „Băi Robert, era determinant, nu modul”, se aude un alt absolvent.

La două ore de la începerea examenului, în parcarea din fața colegiului din Drumul Taberei se strânseseră peste 30 de absolvenți. Tema discuțiilor – subiectele la matematică.

„Am stat juma” de oră să demonstrez că e inducție”, se amuză un absolvent care înțelesese greșit cerința.

Elev de la liceu de top: „M-am dus la baie să văd formulele, dar pe aia de la 5 nu mi-o notasem”

„La mate chiar a fost ușor”, ne lămurește o tânără. Pentru a-și verifica răspunsurile, ea a ieșit din examen cu un șervețel pe care și-a notat rezultatele. Fetele, absolvente ale Colegiului Național „Elena Cuza”, au dat Bac-ul la Moisil deoarece școala lor nu a fost centru de evaluare anul acesta. Pentru că au terminat o clasă cu profil pedagogic, subiectele pe care le-au primit la proba obligatorie a profilului au avut o dificultate mai scăzută decât cele ale absolvenților de matematică-informatică. „N-a fost ușor, ne-a dat din ce am lucrat”, intervine o altă elevă.

În ciuda camerelor de supravegheat din liceu, absolvenții au găsit metode să trișeze. „M-am dus la baie să văd formulele, dar pe aia de la 5 nu mi-o notasem că m-am gândit că sigur nu ne dă”, le mărturisește un tânăr colegilor săi.

Subiectele de la istorie li s-au părut de asemenea accesibile absolvenților care au susținut examenul la colegiul din sectorul 5.

Cu puțin timp înainte de ora 12:00, ei au început să sune acasă pentru a le spune părinților cum s-au descurcat. „Ei, m-a dat afară! Am început la fix și am ieșit deja. Am făcut… Statul român modern. Am scris de Constituții și așa”, explică o tânără la telefon.

Verdictul multora: „A fost ușor. Dacă mai și învățam era și mai bine”

La Colegiul Național „Octav Onicescu”, situat în sectorul 4 al Capitalei, în zona Piața Sudului, absolvenții de clasa a XII-a de la secția Matematică – Informatică au susținut astăzi proba obligatorie a profilului. Cei de la profilul Uman au dat la BACALAUREAT 2013 proba la Istorie .

Pe tot parcursul examenului, la poarta liceului s-au aflat doi bodyguarzi care nu au lăsat pe nimeni să se apropie la mai mult de doi metri de intrarea în unitatea de învățământ. „Vă rog, stați departe de liceu! Este BAC-ul. Nu puteți intra. Vă rog frumos treceți pe trotuarul celălalt”, se aude ori de câte ori cineva se apropia de poarta liceului „Octav Onicescu”.

La ora 10.40 iese primul absolvent de clasa a XII-a care a susținut examenul de BACALAUREAT 2013 la unitatea de învățământ mai sus menționată. „A fost ușor. Dacă mai și învățam era și mai bine. E a treia oară când dau BAC-ul. De data asta am dat doar la mate”, dezvăluie candidatul.

După acest tânăr, absolvenții de clasa a XII-a ies, rând pe rând, din sala de examen. „E a cincea oară când dau la mate. A fost ușor”, a mai spus elevul.

În jurul orei 11 iese și o elevă care a susținut examenul la Istorie. „A fost ușor. Nu îmi fac probleme. Sigur iau BAC-ul. Mai e proba de vineri și gata. Nu îmi fac griji”, ne mărturisește, cu încredere, tânăra.

Pentru cei mai mulți dintre candidații de clasa a XII-a de la Colegiul din sectorul 4, probele susținute astăzi la examenul de BACALAUREAT 2013 au fost floare la ureche. „Mai greu a fost la simulare. Cred că iau cel puțin 6. A fost ușor. Vor lua BAC-ul chiar și cei care nu au învățat. A fost foarte ușor”, spune unul dintre candidații care a susținut examenul la matematică.

Întrebați dacă au fost lăsați să se inspire unii de la alții sau din alte surse, candidații ne-au mărturisit, unii dintre ei chiar cu dezamăgire: „Nu am putut nici să întoarcem capul”.

Resemnarea unora: „Oricum nu iau Bacu”

„Un fleac! A fost ușor!”, asta a fost fraza rostită de primul elev care a ieșit de la Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez din sectorul 5 al Capitalei. Dumitru Lixandru spune că astăzi subiectele au fost mult mai simple la Matematică pentru profilul tehnologic în comparație cu ce li s-a dat la simulare. „Bine, eu am făcut și meditații, iar la profesor făceam exerciții mult mai grele”, a mai spus băiatul.

Nu pentru toată lumea probleme primite la matematică au fost ușoare. „Am făcut cam 40% din examen. Nu cred că iau 5. Nici nu am scris la subiectul al treilea”, ne-a spus una dintre eleve, care precizează că, de fapt, ea n-a avut timp să învețe pentru că lucrează încă din clasa a IX-a.

Mulți dintre elevii de la Cerchez nu sunt la primul examen de bacalaureat din viața lor. Sunt unii care l-au dat astăzi pentru a treia oară. „Subiectele au fost foarte ușoare, numai că noi am fost proști și n-am știut cum se făceau. Dacă îmi picau exercițiile astea anul trecut luam 10 cu plus”, spune Bogdan, care anul trecut a picat la matematică.

În timp ce discută despre subiecte, elevii primesc pliante de la profesorii de la Universitatea Dimitrie Cantemir, care și-au propus să vină în fiecare zi de examen să-și facă reclamă. „Oricum nu iau Bacu”, spune Robert, considerat unul dintre cei mai buni elevi la matematică. „La matematică am făcut, iau 8 sau 9, depinde de ultimul subiect cum e notat. Dar sigur pic la Română”, mai spune elevul.

„Problemă” la Liceul Benjamin Franklin: „N-ai de la cine să copiezi!”

La Liceul Teoretic Benjamin Franklin din sectorul 3, primul elev a ieșit din sală după circa o oră și jumătate. Proba de Istorie a fost „cam grea”: „Am scris ceva ceva… La primele subiecte mai mult, că la al treilea nu prea am știut”, povestește băiatul.

În urma lui, o altă fată, din aceeași sală, îl contrazice. „La punctul trei mi-a picat exact ce nu știam. Nici n-am fost la școală la lecția asta”, mărturisește ea în timp ce răsfoiește un caiet. „Uite, asta e lecția!”, ne arată ea.

Mai trece un sfert de oră și alți candidați apar în curtea liceului. Câțiva, care au susținut proba de Matematică, se consultă în legătură cu rezultatele.

„Eu când am văzut partea a III-a… mi-a picat fața! Nici nu m-am mai uitat la el!”, se plânge o tânără în timp ce își aprinde țigara. Băieții însă o contrazic: „Eu în jumătate de oră terminasem tot!”

Nici cei care au urmat cursurile la „frecvență redusă” nu se plâng de proba de la matematică: „Eu am fost la fără frecvență, n-am mai fost la școală de trei ani și tot am știut câte ceva. Mă gândesc că cei care au mers normal la școală ar fi trebuit să știe mai multe. Eu așa zic”, povestește o fată.

În cazul lor însă, au existat și cazuri „speciale”: „Ziceau ăștia de la fără frecvență să strângem bani pentru profi…”, spune un elev de la cursurile de zi. „Păi de ce să dau bani, frate, că eu am de la cine să copiez în sală?!”.

Încet, încet trotuarul din fața liceului se aglomerează. „Doamne, bine c-am scăpat de mate!”, se aude dintr-un grup. Peste drum, la fel de fericit, un tânăr absolvent pune muzică în mașină și deschide ușile larg. Pe ritmul unei piese R&B, un alt candidat trage concluzia: „Știți care e problema cu liceul ăsta? Că n-ai de la cine să copiezi! Te uitai prin sală și ei se uitau la tine. În stânga era prost, în dreapta prost”.

Cuza și Stănescu, aceleași probleme, rezolvări diferite: „Am ieșit din examen, my friend, sper să iau cinciul”

La Liceul Teoretic „Nichita Stănescu”, centrul de examen și pentru elevii de la „Alexandru Ioan Cuza”, părerile sunt împărțite. Elevii de la Cuza se lăudă că au știut să rezolve rapid subiectele, catalogate drept ușoare. La „Nichita Stănescu” este nedumerire mare. Or fi fost ușoare, or fi fost grele, nici ei nu știu pentru că oricum nu au învățat formulele.

Primul ieșit din examenul de BACALAUREAT 2013, după proba obligatorie a profilului, MATE-INFO, a fost chiar olimpicul clasei la informatică. Aldea, așa cum îl strigă colegii, spune că subiectele au fost ușoare. „Îți lua maxim 40 de minute să le termini, fără ultimul punct. Au fost și funcții și matrici și polinoame, de toate, dar au fost ușoare”, povestește elevul, dornic să continue pe latura reală și să se specializeze în informatică.

Asta a fost, de altfel, și părerea generală a tuturor elevilor de la Cuza. „M-am speriat de cât de ușor a fost, mă tot gândesc să nu fi greșit la detalii, să-mi fi greșit numele sau ceva, trebuie să fi fost o chichiță că prea ușoare au fost subiectele”, povestește un alt tânăr absolvent.

În timp ce elevii ieșiți de pe băncile Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza, un liceu cu prestigiu în București, spun despre cea mai grea probă a examenului de BACALAUREAT 2013, proba de MATE-INFO, că a fost „atât de banală încât nu le-a venit să creadă”, cei de la „Nichita Stănescu”, deși au ieșit cu zâmbetul pe buze din examen, recunosc că au cam „dat-o în bară”.

„Subiectele au fost foarte ușoare, dar noi am făcut varză”, spune, râzând, o absolventă, care a susținut proba de Matematică-Tehnologic.

„Am ieșit din examen, my friend, sper să iau cinciul. Adică ce era ușor era ușor, ce era greu era greu, nu știu cum să-ți zic”, se aude încă o voce în curtea liceului.

Un alt tânăr a ieșit de la examenul de BACALAUREAT 2013 ușor extenuat. „Au fost subiecte medii ca dificultate, nu știu față de anii trecuți că nu m-am uitat pe ele. Eu nu prea am învățat formule, dar mi-am mai amintit așa. A fost ok”, spune el.

Ana, o absolventă a generației 2008-2012, și-a încercat norocul la examenul de BACALAUREAT 2013 pentru a doua oară. „Subiectele mi s-au părut greuțe, dar parcă mai bine decât anul trecut, că eu l-am dat și atunci. Cred, zic eu, că am făcut bine și sper să scap anul ăsta”, ne spune ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni