BACALAUREAT 2014. Ce SUBIECTE au primit elevii la prima probă orală a BAC 2014

Publicat: 10/06/2014, 18:02
Actualizat: 21/10/2014, 22:46

BACALAUREAT 2014. „Scrisoarea lui Constantin Noica către Camil Petrescu”, „Puterea de sugestie a fotografiei contemporane”, „Spovedania unui învins”, „Distanța de la ochi la deget” sau „Protecția copilului în presă” au fost câteva dintre textele pe care elevii care au susținut prima probă orală a examenului de BAC 2014 le-au primit pentru a li se testa competențele de comunicare în limba română.

La Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din sectorul 4, atmosfera de examen era foarte relaxată. Elevii ieșeau veseli din examen și spuneau că totul a fost ușor. „Pe la 1.20 îi termină pe toți pentru ziua de azi”, ne-a spus paznicul care nu lăsa pe nimeni să între în liceu.

„Mi-a dat un scrut fragment dintr-o scrisoare a lui Constantin Noica către Camil Petrescu. Trebuia să spun ideile principale. Dar a fost ușor. Am vorbit 3-4 minute și gata, mi-au dat experimentat”, a spus Adriana de la clasa de filologie. Colega ei, Alexandra a primit un text la prima vedere din „Spovedania unui învins” de Panait Istrati. „M-au lăsat să citesc câteva propoziții. Dacă văd că citești cursiv te opresc. Dar a fost foarte bine” , a spus Alexandra.

BACALAUREAT 2014. La Colegiul Național „Sf Sava”, din imediata apropiere a Ministerului Educației, elevii au primit mai mult texte non-literare. „Eu am primit un text despre fotografie din Dilema Veche: Distanța de la ochi la deget. Era destul de complet și avea definiția fotografiei. Am discutat un pic pe seama lui și gata. Sunt experimentată”, a spus Ana, una dintre elevele de la clasele de Real. Pentru că sunt 8 clase de a XII-a, examenul va dura până la ora 17. „Eu am primit un text destul de drăguț despre recomandările UNESCO despre gestinarea zonelor urbane. Le-am zis că e non-literar, le-am expus ideile din text. N-a fost greu deloc”, a spus Maria, o altă elevă de la „Sf Sava”.


La Colegiul Economic „Virgil Madgearu” , majoritatea elevilor au primit calificativul „experimentat”. „Eu am vorbit încontinuu. Le-am spus de Holocaust”, a spus una dintre elevele de la Madgearu. „Dacă exista „super experimentat”, profesorii i-ar fi dat”, completează colega ei. „Mie mi-au dat un text juridic dintr-o lege pentru protecția animalelor. M-au întrebat dacă am animale, cum le protejez. A fost o discuție plăcută, fără niciun pic de emoții”, a spus Corina, elevă de la Economic.

BACALAUREAT 2014. Proba de testare a competențelor lingvistice durează până joi, 12 iunie.

Mai puțini elevi înscriși anul acesta

La proba de competențe de comunicare orală în limba română (proba A), care se desfășoară în perioada 10 – 12 iunie, s-au înscris 131.254 de absolvenți, dintre care 129.841 din promoția 2013 – 2014 și 1.413 din anii anteriori.

Datele de la Ministerul Educației arată că, în total, pentru probele orale, s-au înscris 161.705 candidați, mai puțin cu aproape 30.000 de candidați. În 2013 au fost apropximativ 190.000 de candidați. Dintre elevii care s-au înscris la BAC 2014 , 129.841 sunt absolvenți ai promoției 2013 – 2014 și 31.864 sunt absolvenți din promoțiile anterioare.

Potrivit Ministerului Educației, la probele orale au fost înscriși 161.705 candidați, dintre care 129.841 au absolvit în acest an liceul și 31.864 sunt din promoțiile anterioare.

La proba de competențe de comunicare orală în limba română, susținută de marți 10 iunie până joi 12 iunie, s-au înscris 131.254 de absolvenți, dintre care 1.413 din promoțiile anterioare.

Pentru proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, organizată în perioada 11-13 iunie, s-au înscris 6.680 de candidați, dintre care 15 din promoțiile anterioare.

Dintre cei aproape 6.700 de candidați care s-au înscris pentru proba de limba maternă oral, 5.846 au optat pentru limba maghiară, 700 pentru limba germană, 47 pentru limba slovacă, 20 pentru limba sârbă, 11 pentru limba croată, cinci pentru limba turcă și 51 pentru limba ucraineană.

În perioada 16-20 iunie, 121.446 de absolvenți vor susține proba de evaluare a competențelor digitale. Dintre aceștia, 119.757 au absolvit liceul în acest an, iar 1.689 sunt din promoțiile anterioare.

Probele orale vor continua în perioada 23-27 iunie cu testarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Conform datelor Ministerului Educației, 123.689 de absolvenți sunt așteptați să susțină proba, dintre care 122.072 din promoția curentă și 1.617 din promoțiile anterioare.

Cei mai mulți candidați s-au înscris la proba de limba engleză, respectiv 107.194, alți 14.198 la limba franceză, 1.087 la limba germană, 139 la limba rusă, 682 la limba spaniolă, 20 la limba portugheză, 357 la limba italiană, un candidat la limba ebraică, nouă la limba japoneză și alți doi la limba turcă.

La proba orală de limba română, elevii trag un subiect constând într-un text la prima vedere pe care vor trebui să-l citească cu voce tare și apoi să răspundă la mai multe întrebări legate de text. Elevii nu primesc note, ci calificative: începător, mediu (elevul are cunoștinte minime de comunicare), avansat (elevul are câteva dificultăți de comunicare) și experimentat. Chiar dacă nu contează pentru media finală de la BACALAUREAT 2014, participarea la probele orale este obligatorie, iar elevii care nu sunt prezenți la aceste probe nu pot promova exaemnul.

CALENDAR BACALAUREAT 2014 – sesiunea iunie-iulie

10 – 12 iunie Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

1 – 13 iunie Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16 – 20 iunie Evaluarea competențelor digitale – proba D

23 – 27 iunie Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

30 iunie Limba și literatura română – proba E)a) – probă scrisă

1 iulie Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

2 iulie Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

4 iulie Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie Depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 – 10 iulie Rezolvarea contestațiilor

11 iulie Afișarea rezultatelor finale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Mihai Albu, diagnosticat cu CANCER de prostată. A suferit deja o operație dificilă
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Florin Piersic, viață amoroasă tumultoasă. Câte femei a iubit marele actor
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații