Bănicioiu: Evaluăm Institutul Cantacuzino și pregătim strategia de funcționare

Bănicioiu: Evaluăm Institutul Cantacuzino și pregătim strategia de funcționare
Publicat: 28/03/2014, 14:42
Actualizat: 18/05/2015, 20:59

Bănicioiu a spus că raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), privind vaccinul contaminat de la Institutul Cantacuzino, a fost trimis de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT)Parchetului instanței supreme și Curții Constituționale.

„Raportul este în acord cu viziunea pe care și eu o am pe acest subiect, de săptămâna viitoare facem evaluarea și punem la cale strategia de funcționare a Institutului Cantacuzino, astfel încât din toamnă să începem producția de vaccin gripal fără probleme”, a precizat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat la Cantacuzino, Bănicioiu a spus că raportul OMS este foarte clar.

„Cred că raportul prezentat de Organizația Mondială a Sănătății este foarte clar, nu confirmă supoziția privind sabotajul și nici alte probleme enunțate public, ci mai degrabă denotă tratare superficială. Cred că lucrurile au fost privite politic, de asumare a unei fapte pe care s-o pună neapărat în practică într-un termen cât mai scurt, cu obiective cât mai neclare. Nici măcar echipa care a manageriat acest fapt de la MS nu a avut clar ceea ce trebuie să se întâmple acolo”, a declarat Bănicioiu.

Ministrul a mai spus că, în ceea ce s-a întâmplat la Institutul Cantacuzino, a fost vorba de management defectuos și presiune exercitată în mod nejustificat, ducând la realizarea a 400.000 de doze de vaccin neconform.

Întrebat din nou dacă este de vină ministrul Nicolăescu, Bănicioiu a evitat un răspuns, spunând că cel mai bine este să fie așteptate concluziile Parchetului.

„Haideți să așteptăm concluziile de la Parchet, nu vreau să mă substitui eu nici Parchetului și nici altui organism”, a spus acesta.

Experții OMS au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din București, în perioada 25 – 27 februarie, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentrație foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacții adverse, precum febră sau șoc anafilactic.

Raportul OMS, obținut de MEDIAFAX, arată că la Institutul „Cantacuzino” nu există, se pare, un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5 – 10 ani, iar personalul angajat pentru producția vaccinului a început munca foarte târziu și sub tensiunea incertitudinii păstrării posturilor.

Președintele Traian Băsescu a decis, joi, în ședința CSAT, ca raportul să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului „Cantacuzino”, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producție, dar și a implicării improprii a Ministerului Sănătății, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficiențe care pot genera vulnerabilități la adresa stării de sănătate a populației și că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficiențe și pentru prevenirea repetării acestora.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a achiziționat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma să pună la dispoziție alte 400.000 de doze.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccinuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice