Baroul București, tot fără conducere, din lipsă de cvorum la vot. Decanul Dragne rămâne interimar

Baroul București, tot fără conducere, din lipsă de cvorum la vot. Decanul Dragne rămâne interimar
Publicat: 04/05/2019, 15:20

Modalitatea de întrunire a cvorumului este o lipsă a legii de funcționare a profesiei, pentru că cvorumul presupune întrunirea celor 4.900 de avocați, a explicat pentru MEDIAFAX prodecanul Baroului București, Mihnea Stoica, unul din candidații la funcția de decan.

„Se amână două săptămâni pentru că nu s-a întrunit cvorumul. E lipsă de procedură: fără cvorum nu poți să iei nicio decizie valabilă. S-a amânat pentru 19 mai, ora 9.00″, a spus sursa citată.

Cât privește riscul ca situația să se repete, Stoica a spus că există o „probabilitate însemnată”, tocmai pentru că, procedural, alegerile nu se pot organiza până nu se întrunește cvorumul.

Asigurarea șefiei Baroului va fi făcută de actuala conducere, deși „în principiu, mandatele expiră”, numai că actuala conducere va rămâne în interimat, „probabil că asta e soluția la care se va recurge”, mai spune sursa citată.

Prodecanul contestă, însă, această situație și spune că din punctul său de vedere „nu se poate să rămâi interimar”” el fiind adeptul modificării legii de funcționare a profesiei.

Explicația pentru situația creată, despre care spune că e una intrată deja în tradiția celor șase rânduri de alegeri, de la adoptarea legii de funcționare a profesiei, stă în faptul că „nu există o clădire în București care să permită asigurarea cvorumului. Singura e Casa Poporului. Pentru că cvorumul e de 4.900 de avocați iar în Sala Palatului nu încap decât 4.500 de oameni. E greu să convoci atâția oameni și să și vină. Trebuie umblat la legea de organizare a profesiei, Legea 51/1995″, a spus Stoica.

El propune categoric modificarea legii și modernizarea ei, adaptarea la cerințele actuale ale profesiei.

„Categoric, trebuie modificată. Asta e o lege veche din 1995. Or, în profesia asta, ori mergi cu pravilă veche din 1831, ori te modernizezi o dată la câțiva ani, nu cârpești o lege care are 24 de ani (…) Propunerea (de modificare – n.r.) o poate face orice prost, trebuie să intri în procesul de transparență decizională. Oricine poate să facă treaba asta. Propunerile în numele profesiei le poate Congresul, care este organul suprem, care nu poate fi, însă, convocat decât de președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România”, a explicat avocatul.

El a dat asigurări că, în cazul în care va fi ales președinte, va propune modificarea legii de funcționare a profesiei.

„Treaba asta se întâmplă în fiecare an, e comună pentru mine, deja, se întâmplă din 1995 (…) Intenționez să modific legea dar trebuie să fiu ales (…) Avem păreri diferite, eu, cu președintele UNBR, dar nu e o problemă, trăim în unitate în diversitate. Nu e o chestie care să surprindă, e un blocaj care supraviețuiește de șase alegeri încoace”, a conchis Mihnea Stoica.

Ion Dragne este membru al Consiliului Baroului București din anul 2007 și în prezent deține funcția de Decan al Baroului București, fiind totodata membru al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Avocatul Mihnea Stoica este prodecan al Baroului București din 2015 iar, dacă sâmbătă s-ar fi întrunit cvorumul, ar fi candidat pentru funcția de decan.

Sâmbătă, la București, a fost convocată Adunarea Generală a Organelor de Conducere a Baroului București, la Sala Mare a Palatului din București, cu următoarea ordine de zi: alegerea Decanului Baroului București, alegerea Consiliului Baroului București, format din 15 membri, precum și 3 membri supleanți, alegerea Comisiei de Disciplină, formată din 5 membri, precum și 2 membri supleanți, alegerea Comisiei de Cenzori, formată din 3 membri, precum și 2 membri supleanți.

La conducerea pentru funcția de Decan al Baroului București au fost validate șapte candidaturi: Aurel Ciobanu, Ion Dragne – actualul Decan, Cristian-Alin Gâdea, Maria Marcu, Sorin-Dinu Măduță, Claudia-Ramona Pop și Mihnea-Octavia Stoica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri