Băsescu: Nu am anunțat contribuția României pentru Afganistan; nu vreau să fie obiect de discuție. Andrei Marga a precizat deja că e vorba de 500.000 de dolari

Băsescu: Nu am anunțat contribuția României pentru Afganistan; nu vreau să fie obiect de discuție. Andrei Marga a precizat deja că e vorba de 500.000 de dolari
Publicat: 21/05/2012, 10:02
Actualizat: 02/04/2014, 00:13

Președintele Traian Băsescu a declarat că nu anunțat la Summitul NATO suma cu care România va contribui din 2015 la susținerea Afganistanului, arătând că nu vrea ca aceasta să fie subiect de discuție, deși ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, precizase deja că e vorba de 500.000 de dolari.

„Și România și-a anunțat o participare financiară, începând cu 2015 pentru o perioadă de trei ani, eu neprecizând suma, dar vom fi solidari cu celelalte state membre”, a spus Băsescu, duminică seara, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă suma este cea anunțată anterior de Marga sau dacă aceasta a fost mărită ori scăzută în cadrul dejunului de lucru al liderilor NATO pe tema Afganistan, Băsescu a explicat motivele pentru care s-a ales să nu fie comunicată cifra.

„Ce vă pot spune este că această contribuție, pe care și-o asumă fiecare stat ține cont totuși de mai mulți factori suma cu care va contribui fiecare stat. Primul factor este că e o sumă voluntară, se fac totuși niște socoteli ținând cont de contribuția de până acum. Această contribuție în forțe combatante, spre exemplu, se raportează la numărul populației. Și România are o contribuție dintre cele mai mari dacă raportăm forțele dislocate în Afganistan astăzi (1040 de militari combatanți, 76 de jandarmi plus 23 în misiunea EULEX). Deci, rămânem cu un raport foarte bun de participare comparativ cu populația”, a spus președintele Băsescu.

Președintele a precizat că statele care decid să își retragă trupele din Afganistan înainte de 2014 din motive politice pot veni cu contribuții mai mari.

Întrebat dacă ministrul Marga a făcut o eroare sau o gafă dezvăluind prea devreme suma respectivă, președintele a spus că acesta nu a făcut „o eroare”, însă a adăugat că nu își dorește ca România să fie arătată cu degetul de alte state cu contribuții mai mari.

„Se are în vedere pe mai departe tot un raport care să reflecte cumva, să fie o reflexie a modului cum ai contribuit în perioada combatantă. Nu spun că a făcut o eroare, dar nici nu vreau ca statele cu contribuții mai mari sau cărora li se cer contribuții mai mari să se întrebe de ce România doar atât. Uite de aia! Nu vreau ca contribuția noastră să fie obiect de discuție între state. Cum noi nu discutăm contribuția nimănui în militari, în forțe combatante, nu vrem să fie discutată nici contribuția noastră în bani”, a mai declarat președintele Băsescu.

El a precizat că această sumă, cu care s-a decis ca fiecare stat NATO să contribuie anual după 2015, timp de trei ani, la finanțarea forțelor afgane de securitate, nu a fost stabilită la Chicago, ci a fost subiectul unui proces de negociere mai îndelungat.

„Această sumă nu e stabilită nici ieri, nici azi. Deci suma cu care vom contribui nu a fost stabilită nici ieri, nici azi, nici alaltăieri, ci a fost un proces mai lung de discutare și negociere în raport cu participarea pe care am avut-o până acum”, a mai spus președintele.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, duminică dimineață, că România ar putea aloca 500.000 de dolari pentru finanțarea forțelor afgane de securitate, decizia urmând să fie anunțată la secțiunea dedicată Afganistanului în cadrul Summitului NATO de la Chicago.

„România are la această oră o decizie preliminară de a interveni cu 500.000 de dolari. Aceasta a fost repartizat până la această oră, dar aceste cifre trebuie luate în mișcare. Nu vreau să considerăm că sunt finale, este clar că depinde și de nevoile care vor apărea. La această oră, acesta a fost calculul pentru România, făcut de centrul Alianței de la Bruxelles „, a declarat ministrul de Externe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?