Bătălia pe produsele din tutun încălzit: BAT și-a dat în judecată competitorul Philip Morris pentru încălcarea brevetelor

Bătălia pe produsele din tutun încălzit: BAT și-a dat în judecată competitorul Philip Morris pentru încălcarea brevetelor
Bătălia pe produsele din tutun încălzit: BAT și-a dat în judecată competitorul Philip Morris pentru încălcarea brevetelor / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 01/03/2021, 10:43
Actualizat: 01/03/2021, 10:48

În industria produselor bazate pe tutun încălzit, marii producători British American Tobacco (BAT) și Philip Morris (PMI) se află în proces deoarece cel dintâi susține că PMI a încălcat brevetele atunci când și-a lansat pe piață unul dintre produse.

Două companii care fac parte din grupul BAT (RAI Strategic Holdings și Nicoventures Trading Limited) au dat în judecată companiile Philip Morris şi Mediapost Hit Mail (compania care comercializează produsele Philip Morris) pe motiv că cele din urmă au încălcat brevetele deținute de BAT. Informația a apărut pe site-ul Ministerului de Justiție.

În fapt, compania Philip Morris este acuzată de BAT că a încălcat brevetele deținute de cea din urmă atunci când a dezvoltat şi a comercializat produsele IQOS (dispozitivul de încălzire a tutunului) şi HEETS (rezervele de ţigarete pentru IQOS).

Philips Morris, dată în judecată pentru încălcarea brevetelor

O decizie a Tribunalului București publicată în data pe 23 februarie 2021 arată că BAT a pierdut prima fază a procesului.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, putem confirma că în data de 14 ianuarie 2021, RAI Strategic Holdings, Inc. şi Nicoventures Trading Limited au depus o plângere privind o încălcare de brevet în România împotriva Philip Morris România S.R.L., Philip Morris Trading S.R.L. şi Mediapost Hit Mail S.A., plângere care priveşte încălcarea a două brevete. A fost solicitată o decizie definitivă care să împiedice vânzarea de IQOS şi HEETS. Deoarece acest proces este în curs de desfăşurare, nu putem comenta suplimentar”, a transmis, la solicitarea Mediafax, Cătălin Cîndea, Head of Corporate Affairs în cadrul BAT.

De cealaltă parte, reprezentanții Philip Morris România susțin că acțiunea în instanță „a fost o încercare evidentă a BAT de a-şi proteja activitatea de bază de producţie de ţigări şi de a suplini lipsa lor de inovaţie în segmentul tutunului încălzit”.

„În 23 februarie 2021, instanţa a respins cererea de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale ca neîntemeiată. Acţiuni similare au fost iniţiate de companii din grupul BAT împotriva unor companii din grupul Philip Morris International şi în alte ţări din UE. Instanţele din Republica Cehă, Polonia şi Bulgaria au respins şi ele cererile BAT care solicitau dispunerea unor măsuri restrictive temporare, precum cele urmărite prin cererea de ordonanţă preşedinţială din România”, a declarat, pentru sursa citată, Dragoş Bucurenci, directorul de comunicare al Philip Morris România.

PM România: BAT a dat în judecată în mai multe țări UE companii deținute de Philip Morris

„Scopul aceste acţiuni în instanţă a fost acela de a obţine o ordonanţă prin care să se restricţioneze orice act de exploatare comercială a IQOS şi HEETS, ceea ce ar fi împiedicat consumatorii adulţi să aibă acces la o alternativă mai bună, fundamentată ştiinţific, la continuarea fumatului. O acţiune separată iniţiată în instanţă de companii din grupul BAT împotriva filialelor româneşti ale Philip Morris International este încă în curs”, a mai explicat Dragoş Bucurenci.

Piața „tutunului încălzit” generează în România, potrivit estimărilor, venituri de 1 miliard de lei pe an. Până în prezent se pare că românii preferă mai mult produsul IQOS, dezvoltat de Philis Morris, decât pe cel Glo, dezvoltat de BAT.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a confirmat la sfârșitul lui 2020 că IQOS 3, sistemul de încălzire electronică a tutunului al Philip Morris International (PMI), este adecvat pentru protejarea sănătății publice și l-a autorizat spre comercializare în Statele Unite. Decizia FDA vine în urma evaluării cererii de autorizare a punerii pe piață a unui produs din tutun (premarket tobacco product application – PMTA) depusă la agenție în martie 2020.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern