Bebelușul declarat mort la naștere la Maternitatea Elena Doamna era decedat cu 24 de ore înainte, deși medicii susțineau că avea o evoluție bună

Bebelușul declarat mort la naștere la Maternitatea Elena Doamna era decedat cu 24 de ore înainte, deși medicii susțineau că avea o evoluție bună
Publicat: 24/09/2014, 11:07
Actualizat: 14/02/2019, 06:23

Reprezentanții Institutului de Medicină Legală (IML) Iași arată, în raportul întocmit după necropsie, că bebelușul nu a murit la naștere, cum a susținut conducerea Maternității „Elena Doamna”, ci era mort cu peste 24 de ore înainte ca mama să ajungă în spital pentru a naște.

„Necropsia a fost finalizată în urmă cu două zile și trimisă către toate organele care anchetează cazul, de la Ministerul Sănătății la Poliție. Putem să spunem doar faptul că bebelușul murise cu mai bine de 24 de ore înaintea nașterii”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Diana Bulgaru, directorul IML Iași.

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, Marius Voicescu, a declarat că joi se va întruni o comisie de malpraxis în acest caz, în condițiile în care concluziile raportului medico-legal arată că bebelușul s-a născut mort, deși reprezentanții maternității afirmau că acesta era în viață la naștere.

Bebelușul a fost declarat mort la naștere, în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soția sa să nască în spital nu se afla niciun medic și că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soția sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, și că medicii ar fi ajuns la spital a doua zi dimineață.

Pe de altă parte, conducerea Maternității „Elena Doamna” susținea că soția bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar „monitorizarea a arătat evoluție bună a mamei și a fătului și nedeclanșarea nașterii”.

„Există la foaia de observație cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului – n.r.) la orele 0.30, 2.40, 4.50 și 5.55. Inclusiv medicul de neonatologie s-a dus să discute cu pacienta la ora 2.00 și a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineață, când doctorița Doina Iancu a dat acordul pentru cezariană”, susținea medicul Răzvan Socolov, directorul medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.

După acest caz, Corpul de control de la Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă la Maternitatea „Elena Doamna”, verificările fiind încă în desfășurare.

În paralel, Poliția Iași face cercetări în acest caz după ce tatăl bebelușului a depus plângere, acuzând că soția sa nu a primit îngrijirile medicale necesare, iar personalul medical al unității ar fi acționat prea târziu în cazul nașterii.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne