Benedict al XVI-lea și-a cerut iertare pentru abuzurile comise împotriva copiilor de preoți din subordinea sa

Benedict al XVI-lea și-a cerut iertare pentru abuzurile comise împotriva copiilor de preoți din subordinea sa
Sursă foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 08/02/2022, 16:53

Fostul papă Benedict al XVI-lea şi-a cerut marţi iertare pentru abuzurile sexuale asupra copiilor şi greşelile comise în perioada în care şi-a exercitat diferitele funcţii de conducere pe care le-a deţinut în cadrul Bisericii Catolice. Papa emerit s-a arătat, totodată, îndurerat pentru cele întâmplate în acel interval de timp.

Fostul suveran pontif a făcut mărturisirea într-o scrisoare publicată după dezvăluirea raportului privind abuzurile sexuale asupra minorilor în Germania, în care se arată că era la curent cu cazurile a patru preoţi pedofili în vremea în care era arhiepiscop de Munchen.

„Încă o dată, nu pot decât să le exprim tuturor victimelor abuzurilor sexuale ruşinea mea profundă, durerea mea şi dorinţa mea sinceră de a le cere iertare. Am avut o mare responsabilitate în Biserica Catolică”, a subliniat Benedict al XVI-lea în scrisoare, potrivit EFE.

Fostul papă mai scrie în textul său că „durerea mea este imensă pentru abuzurile şi greşelile care au avut loc în timpul mandatului meu în respectivele funcţii” şi asigură că este necesar din partea clerului să aibă loc „un moment de confesiune”.

„În toate întâlnirile noastre cu victimele abuzurilor sexuale comise de preoţi, mai ales în călătoriile mele apostolice, am privit cu ochii mei consecinţele unei vine atât de mari şi am înţeles că noi înşine suntem copleşiţi de această mare vină atunci când o neglijăm şi nu o înfruntăm cu toată decizia şi responsabilitatea, aşa cum s-a întâmplat şi se întâmplă de atâtea ori”, a mărturisit papa emerit.