BERD a achiziţionat 25% din Vestmoldtransgaz. Gazoductul Ungheni – Chișinău va consolida securitatea energetică în Moldova

BERD a achiziţionat 25% din Vestmoldtransgaz. Gazoductul Ungheni – Chișinău va consolida securitatea energetică în Moldova
Publicat: 01/09/2020, 02:25

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat un procentaj de 25% de la Vestmoldtransgaz, compania de transport de gaze, pentru a consolida securitatea energetică în Moldova. BERD a investit 24 de milioane de dolari ca parte a majorării de capital în Vestmoldtransgaz.

Vestmoldtransgaz a fost preluată de compania care operează sistemul românesc de transport al gazelor naturale

Vestmoldtransgaz deține și administrează o rețea de conducte de gaz în vestul Moldovei și oferă servicii de transport de gaze naturale. În 2018 a fost preluată de Eurotransgaz, o filială a SNTGN Transgaz, compania care operează în sistemul românesc de transport al gazelor naturale, potrivit euneighbours.eu.

Conducta de gaz de 120 km Ungheni-Chișinău va deveni în curând operațională și va completa conexiunea sistemelor de transport al gazelor din România și Moldova, prin legarea capitalei Chișinău de interconectorul Iasi-Ungheni între orașul Iasi din estul României și Ungheni, un oraș moldovenesc de pe hotarul românesc.

Gazoductul Ungheni-Chișinău va permite Moldovei – o țară cu peste 90% dependentă de importurile de energie – să își diversifice sursele de energie.

Ion Sterian, CEO SNTGN Transgaz, a declarat: „În martie anul acesta, Transgaz și BERD au semnat un Memorandum de înțelegere pentru a sprijini investițiile în sectorul energetic românesc.

Costul de construcție al conductei este de 90 de milioane de euro și este susținut de o investiție de capital de la Eurotransgaz și un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI)

Tranzacția dintre BERD și Vestmoldtransgaz, filiala Transgaz din Moldova, subliniază angajamentul BERD față de parteneriatul său cu Transgaz și interesul său de a sprijini programul strategic de investiții Transgaz. Programul își propune să dezvolte interconectarea rețelelor de gaze naturale din regiune, ceea ce va duce la o mai bună siguranță și securitate a aprovizionării, precum și la diversificarea surselor de gaze naturale .

Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux a declarat că conexiunea va îmbunătăți securitatea energetică a Moldovei prin extinderea surselor sale de alimentare cu gaze. Proiectul va contribui, de asemenea, la integrarea în viitor a proiectelor majore de infrastructură a gazelor din Moldova, inclusiv a surselor de gaze din hub-urile central europene, a conductei Trans Adriatice și o va lega de depozitele de gaze din Marea Neagră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Răsturnare de situaţie în cazul fetiţei de 4 ani care a murit. Medicii chemaţi să...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Hairstylist-ul vedetelor, decedat în propria locuință. Ce spun polițiștii cu privire la cauza morții
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...