Bibliotecarul Avram Iancu vrea să doboare un nou record la înot. 600 de kilometri între Sulina și Istanbul

Publicat: 30/08/2018, 17:14

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani, care a parcurs înot Dunărea fără costum de neopren, vrea să stabilească un record mondial, acesta urmând să înoate timp de aproximativ 50 de zile, pe un traseu de peste 600 de kilometri, de la Sulina la Istanbul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avram Iancu, în vârstă de 42 de ani, este bibliotecar în orașul Petroșani, din județul Hunedoara, el fiind deținătorul recordului traversării înot a Dunării fără costum de neopren. Duminică, el va lua startul în cursa de peste 600 de kilometri, pe care și-a propus să o realizeze înot de la Sulina până la Istanbul.

„Este o continuare a proiectului de înot a întregului fluviu Dunărea, de anul trecut. Povestea aceasta a «Pilotului de pe Dunăre», a lui Jules Verne, este foarte, foarte frumoasă, dar, din păcate, ea se termină la gurile de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Se termină pentru că așa a vrut marele Jules Verne și pilotul de pe Dunăre și-a terminat într-un anume fel misiunea, în roman vorbesc. Iar«Pilotul de pe Dunăre», varianta românească, în care a străbătut întregul curs al Dunării, dorește să ducă povestea mai departe, o poveste frumoasă, aceea a traversării înot a Mării Negre, de la Sulina la Istanbul. Voi începe exact din locul de unde am terminat anul trecut, voi mai înota cei zece kilometri din Fluviul Dunărea, până la ieșirea în Marea Neagră, după care voi continua acest efort deosebit până la Istanbul. 89 de zile am înotat anul trecut, pe Dunăre. Acum, între 40 și 50 de zile estimez lucrul acesta”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Avram Iancu.

Acesta va înota doar în slip, cu ochelari și cu cască pe cap, fără materiale ajutătoare, la fel ca și atunci când a doborât recordul de traversare a Dunării.

„De ce fac lucrul acesta? Pentru că îmi doresc ca românii deznădăjduiți și întreaga lume să își reamintească faptul că ADN-ul românesc este puternic. Acum, în an Centenar, când trebuie să sărbătorim cu toții în unitate acest eveniment deosebit de important din viața țării noastre. Fără costum de neopren, fără labe de înot, fără niciun fel de materiale ajutătoare, decât slipul, casca de înot și ochelarii de înot le voi purta. O să fiu însoțit de o echipă de caiaciști, mai mulți în România, va fi un grup de caiaciști care mă va conduce de la start, după care voi fi însoțit în permanență de doi caiaciști, iar la un moment dat cel puțin unul. Voi avea și o echipă de suport terestru și voi înota în jur de 15-20 de kilometri zilnic, în funcție de condițiile meteo. La finalul zilei am să ies la țărm, unde voi înnopta în cort, în mașină, unde apuc. După care, a doua zi îmi voi continua drumul exact din locul unde am terminat cu o seară înainte”, a mai declarat bibliotecarul.

În toată perioada în care va parcurge acest traseu, de la Sulina la Istanbul, Avram Iancu va figura în concediu fără plată, la bibliotecă. Familia, dar și oameni din întreaga lume îl vor putea urmări pe Avram Iancu.

„Va fi o chestiune interactivă, compatrioții vor putea să vadă în permanență poziția mea în Marea Neagră, viteza de deplasare, absolut tot, printr-un sistem modern de urmărire, chiar înainte de plecare am să pun la dispoziția publicului larg linkul respectiv, care va conduce la evoluția mea. Nimeni nu a mai înotat în Marea Neagră atât de mult, sunt aproximativ 630 de kilometri, distanță care desparte cele două puncte Sulina-Istanbul, puteți să o considerați premieră mondială, națională, nu asta este important pentru mine, ci este important să parcurgul întregul țărm românesc, întregul țărm bulgăresc și după aceea partea europeană a Turciei, până la Istanbul. Avem o țară binecuvântată, avem ieșire și la Marea Neagră, Dunărea este extraordinară. Colegele mele de la bibliotecă sunt alături de mine, a trebuit să solicit un concediu fără plată pentru o lună și jumătate. Mă duc să fac și această misiune pentru a transmite un mesaj românilor, în special celor deznădăjduiți și, nu în ultimul rând, lumii întregi, fac ce pot prin modul meu de de exprimare, doresc ca România să fie vorbită de bine peste tot”, a mai spus bibliotecarul Avram Iancu.

Acesta are numeroase recorduri. El este primul român care a reușit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip și cască. Performanța a fost realizată în august 2016, după 18 ore de înot. Cu un an înainte, în iunie 2015, Avram Iancu a înotat în Dunăre, din dreptul localității brăilene Gropeni până la Galați. Atunci a parcurs aproximativ 42 de kilometri în 10 ore.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu