BILANȚ al Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în domeniul FINANCIAR. Ce spune Teodorovici

BILANȚ al Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în domeniul FINANCIAR. Ce spune Teodorovici
Publicat: 06/04/2019, 15:28

„Bilanțul nostru la jumătatea mandatului este (…): 15 dosare închise după 65 de trialoguri cu Parlamentul European; pentru 6 dosare legislative și pentru unul nelegislativ a fost obținut un acord la nivelul Consiliului. Am organizat trei Consilii ECOFIN și 95 de întâlniri ale grupurilor de lucru pentru a închide aceste dosare și pentru a avansa în acele dosare despre care veți auzi în lunile următoare”, a susținut, sâmbătă, Eugen Teodorovici, în conferința de final a reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).

Ministrul român al Finanțelor este timp de șase luni și președinte al Consiliului ECOFIN, în contextul deținerii președinției rotative a Consiliului UE de către România.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a organizat, vineri și sâmbătă, la București, reuniunea informală a ECOFIN, iar la eveniment au participat peste 40 de delegații, aproximativ 1.000 de persoane, miniștrii de Finanțe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE.

Impactul mobilității pieței muncii asupra finanțelor publice, rolul impozitării în sprijinirea creșterii economice și pregătirea reuniunilor G20 și FMI din aprilie au fost temele de pe agenda celei de-a doua zile a reuniunii informale ECOFIN.

Libertatea de mișcare a forței de muncă este una dintre cele mai importante valori europene care poate îmbunătăți viața cetățenilor europeni, dar statele din Estul și din Sud-Estul Europei se confruntă cu mari provocări legate de mobilitatea forței de muncă în spațiul intra-comunitar, care au atât un impact pozitiv, cât și unul negativ, potrivit ministrului român de Finanțe.

„Muncitorii care lucrează în străinătate contribuie la PIB-ul țării de origine. De ani buni, asta se întâmplă și în România. Cu toate aceasta, mobilitatea forței de muncă poate avea și efecte negative. Este cazul mobilității selective, care duce la un exod al creierelor și împiedică creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a subliniat că aceste discuții sunt de-abia la început, iar în aceste discuții ar trebui implicați și miniștrii Muncii din UE.

„Sunt evaluări făcute de diferite țări, care acestea sunt de-abia la început. După cum s-a spus, sunt discuții, dar avem nevoie de mai multe date, pentru a vedea posibilele efecte ale propunerilor înaintate. Este de-abia începutul discuțiilor. Vrem să vedem efectele asupra fiecărei țări. Nu știm exact care sunt efectele, din cauza acestei situații, pozitive sau negative. Vom continua discuțiile ca până la finalul acestei președinții să avem o situație mai clară”, a precizat Teodorovici.

În plus, miniștrii de finanțe ai UE au discutat despre necesitatea de a reflecta asupra unei viziuni comune și globale a politicilor fiscale ale statelor membre în secolul XXI, luând în considerare atât provocările actuale, cât și cele emergente și implicațiile lor fiscale. În acest scop, este crucială nu numai găsirea modalităților corecte, dar și a nivelului potrivit de acțiune, potrivit MFP.

Ultimul punct pe agenda miniștrilor de finanțe din UE a fost aprobarea termenilor de referință pentru reuniunea G20 și declarația pentru Comitetul Monetar și Financiar Internațional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Loredana Groza, surprinsă fără haine! Poze în premieră, așa cum nu ai văzut-o niciodată
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
VIDEO. Şofer prins cu 275 km/h. Poliția: Suntem impresionaţi de performanţa ta, dar am decis...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
Caz revoltător în Ploieşti: un profesor de sport, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Ion Iliescu, interviu la 94 de ani: ”Lumea nu începe cu noi și cu siguranță...
Cine sunt românii care nu încasează pensii mai mari de 2.000 de lei. Județul în...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
Cum arată ASTĂZI una dintre cele mai FRUMOASE actrițe de la Hollywood
Nu mai poți avea PERMIS DE CONDUCERE dacă nu treci testul! Este informația momentului pentru...
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Cât de bine arată Selina, iubita lui Victor Slav, în costum de baie. Imaginile care...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Kim Jong-il, al doilea lider suprem al Coreei de Nord. „Sunt obiectul criticilor din întreaga...