„Bine ați venit în Drânceni”, comuna din România unde primarul pleacă la muncă în Spania. „Mă duc și eu trei luni la munca câmpului. Le-am spus băieților: ne apucăm de genuflexiuni”

„Bine ați venit în Drânceni, comuna din România unde primarul pleacă la muncă în Spania. „Mă duc și eu trei luni la munca câmpului. Le-am spus băieților: ne apucăm de genuflexiuni
Publicat: 14/03/2015, 12:33
Actualizat: 20/03/2019, 16:42

Edilul nu pleacă singur. Îi bate gândul și pe funcționarii din primărie să îl urmeze. Prin rotație, ca să mai rămână cineva și la primărie.

„Intenționăm să plecăm. Din 2004 nu s-au mai mărit salariile în administrația publică locală. Legea salarizării unitare, legea 284 nu se aplică nici la momentul acesta. Oamenii au împrumuturi, au copii, salariile sunt foarte mici și eu n-am nicio posibilitate legală să le măresc. Nu mai primesc prime, orele suplimentare nu se plătesc”, își explică dorințaprimarul Gelu Pecheanu.

Omul lucrează de 16 ani în administrația publică locală și câștiga, în calitate de primar, 29.400 de lei pe an, respectiv 2.450 de lei pe lună, potrivit celei mai recente declarații de avere, depusă în 2012 și aferentă veniturilor din 2011. Pecheanu a fost consilier, apoi viceprimar, iar acum este la al doilea mandat de primar. A fost membru PRM, apoi a trecut la PDL, partid care a fuzionat cu PNL. În 2012, el a fost ales primar cu 54,65% dintre voturile exprimate.

Comuna lui, Drânceni, are în jur de 5.000 de locuitori, însă mulți au plecat să muncească în Anglia, în Germania sau în Austria.

„Sunt solidar cu ei. Eu am fost în Spania anul trecut și am văzut cum se muncește acolo, cum sunt plătiți oamenii. Eu am un funcționar care are două vaci și nu mai are cum să le dea de mâncare, dar nici nu găsește cui să le vândă. Mă duc și eu trei luni. Îmi place munca câmpului. Le-am spus băieților. Ne apucăm de genoflexiuni (…) Nu trebuie să te agăți de o funcție. Nimeni nu e de neînlocuit”, spune primarul, nemulțumit de promisiunile neonorate ale guvernanților care au blocat investițiile din comună.

„În 2015 am primit zero lei de la Guvernul României. Pe teritoriul comunei Drânceni se află cea mai mare vamă din est, vama Albița și noi avem toate investițiile blocate. Avem proiecte transfrontaliere pentru apă curată cu Republica Moldova și Ucraina. Trebuie să plătim 130.000 de euro cofinanțări”, a povestit el.

Școlile începute în 2008 sunt în paragină

Pecheanu spune că are în comună școli începute în 2008, care stau în paragină pentru că nu au avut bani să le termine. „Indiferent cine e la guvernare, că e Stânga, că e Dreapta, toți promit în campanie și apoi uită”, ne-a declarat el.

Mai mult, povestește că nici bugetul local nu este prea bogat. Impozitele n-au mai fost mărite de doi ani pentru că oamenii nu își permit să plătească mai mult. „Avem un grad de colectare de 90,8%. Nu le mărim că nu au cum să le suporte”, spune el pentru gândul.

La muncă peste hotare vrea să plece și inginerul agronom al comunei. Are o vechime vechime de 30 de ani și câștigă un salariu de 1.031 de lei. În Spania ar câștiga 1.000 de euro.

„Nu e o rușine să muncești. Suntem șapte care vrem să plecăm. Ne rotim, pleacă unii, se întorc, pleacă alții. Nu putem să-i lăsăm nici pe oamenii ăștia”, ne-a povestit bărbatul care preferă să-și păstreze anonimatul. Doar pentru naveta pe care o face – din Huși, unde are locuința, la Drânceni – se duc lunar 300 de lei din salariul său. Soția lui, profesoară de 37 de ani, câștigă tot în jur de 1.000 de lei. Cum să se descurce? „Asta e situația. E bătaie de joc”, ne-a spus bărbatul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier