Brădișteanu explică de ce le-a interzis polițiștilor veniți la spital să intre la Adrian Năstase

Brădișteanu explică de ce le-a interzis polițiștilor veniți la spital să intre la Adrian Năstase
Publicat: 20/05/2013, 15:18
Actualizat: 01/08/2014, 06:54

Medicul Șerban Brădișteanu a admis luni, în fața instanței supreme, că le-a interzis unor polițiști veniți să se intereseze de starea lui Adrian Năstase că nu pot intra la acesta în uniformă, dar a omis să le spună că ei puteau să se schimbe, pentru a intra în secția de terapie intensivă.

Chirurgul cardiolog Șerban Brădișteanu, deferit justiției pentru favorizarea lui Adrian Năstase în legătură cu executarea pedepsei primite de fostul demnitar în dosarul Trofeul Calității, le-a arătat luni judecătorilor de la instanța supremă că este nevinovat în legătură cu infracțiunile ce i se aduc de către procurorii anticorupție și că nu a încercat niciodată obstrucționarea unor proceduri judiciare, ci oferirea celui mai bun tratament ce se putea da în cazul respectiv.

Brădișteanu a admis, în declarația sa, că le-a interzis unor polițiști veniți să facă tura de pază la salonul lui Năstase să intre pentru a se convinge că fostul premier se află la secția de terapie intensivă.

Medicul a explicat că le-ar fi spus oamenilor legii, la acel moment, că nu pot intra în secția respectivă în uniformele de polițiști, acela fiind un mediu septic.

Șerban Brădișteanu a admis tototdată că exista posibilitatea ca polițiștilor să li se ofere un echipament special în care se puteau schimba, iar astfel nu ar fi fost obstrucționată procedura pe care polițiștii o aveau de îndeplinit.

Întrebat de ce nu s-a întâmplat în acest fel, medicul a arătat că nu a intrat în detalii sau discuții amănunțite cu oamenii legii, acesta fiind și motivul pentru care a omis să le spună acestora despre posibilitatea de a se schimba.

În legătură cu atitudinea sa pe parcursul internării lui Năstase la Spitalul Floreasca, Brădișteanu a arătat că în ziua în care fostul demnitar a fost adus la spital, el era în echipa de gardă de la Spitalul Floreasca, formată din doi medici, și că situația pacientului a reprezentat un caz de urgență dramatică, fiind vorba despre plăgi împușcate din zona gâtului.

Medicul a relatat că s-a făcut evaluarea lui Năstase, în urma căreia s-a constatat că acesta avea patru orificii de glonț, și nu „două găurele”, respectiv una de intrare și una de ieșire a unui glonț.

Chirurgul a arătat că, în continuare, s-a deplasat cu întreaga echipă formată pentru acest caz la computerul tomograf, unde s-a constatat, în final, că în corpul lui Adrian Năstase nu existau urme sau rămășite de „glonț restant”.

Brădișteanu a mai spus că Adrian Năstase, după ce și-a revenit, „a stat foarte mult de vorbă cu medicul psihiatru”.

Întrebat de instanță în legătură cu interceptările convorbirilor telefonice din care reiese se interesa de situația juridică a lui Năstase, Brădișteanu a declarat că a vorbit cu avocata sa și că a întrebat-o pe aceasta cum consideră că ar fi mai bine să procedeze, respectiv dacă să-i facă fostului premier vreo intervenție chirurgicală crucială.

Brădișteanu a mai arătat că, după ce echipa medicală ce s-a ocupat de Adrian Năstase a fost convocată de către managerul Spitalului Floreasca, toți acei medici, inclusiv el, au fost de părere că ar fi nevoie și de o opinie a Institutului Național de Medicină Legală, context în care unitatea spitalicească a înaintat o adresă acestei instituții.

În continuare instanța de judecată a stabilit audierea medicului Mircea Beuran, a șefului de la Omoruri din Poliția Capitalei, Radu Gavriș, și a altor doi martori – Marian Iorga și Nelu Lepa.

Audierile în acest caz vor fi reluate la 19 iunie.

Medicul Șerban Brădișteanu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.

La primul termen al procesului, Șerban Brădișteanu a cerut amânarea judecării cauzei pentru a putea să își angajeze apărător. Instanța i-a admis cererea și a stabilit următorul termen la 24 aprilie.

Șerban Brădișteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracțiune în legătură directă cu infracțiunile asimilate celor de corupție.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanței supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeași zi, Tribunalul București a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conținând mențiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.

După decizia instanței, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgență Floreasca.

„În condițiile în care Adrian Năstase și-a provocat leziuni prin împușcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București și, cu această ocazie, inculpatul Brădișteanu Șerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian”, au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că medicul Șerban Brădișteanu și-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară și și-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secției pe care o conducea, deși diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secție, iar primele intervenții medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secție.

„În continuare, deși nu a făcut nicio mențiune cu privire la necesitatea unei intervenții chirurgicale cardiovasculare în fișa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădișteanu Șerban Alexandru și-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice și a transmis că persoana condamnată are și alte afecțiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”, au mai arătat procurorii.

Brădișteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanților Direcției Generale de Poliție Municipiului București dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul București a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ