Butaru, ANSVSA: Laptele este sigur la toate fermele și la rafturi, nu avem restricții nicăieri

Redactor:
Raluca Ghinea
Butaru, ANSVSA: Laptele este sigur la toate fermele și la rafturi, nu avem restricții nicăieri
Laptele provenit de la toate fermele din România, precum și produsele lactate de la rafturi sunt sigure pentru consum, a declarat Andrei Butaru, președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), precizând că nu există restricții pentru nicio fermă.

„Noi nu am avut până la ora aceasta nicio restricție pe fermele de lapte care livrează lapte în România. În acest sens, din controalele efectuate până acum la toate fermele, nu au apărut valori care să depășească valorile normale. Din acest punct de vedere, considerăm că tot laptele provenit din fermele din România și produsele de lactate care se află la raft trebuie să spunem că nu are probleme.
Noi controlam toate alimentele, vrem să precizăm că laptele din România este salubru, pentru că deja fermierii au o problemă, nu mai pot să livreze laptele pentru că s-a creat panică”, a afirmat joi Butaru, într-o emisiune la Realitatea TV.

El a precizat că laptele de la toate fermele este sigur pentru consum, întrucât dacă existau rezultate pozitive la anumite ferme, s-ar fi impus restricții.

Întrebat cum ar fi putut ajunge bacteria e-coli să contamineze un lot de brânză de vaci de la firma „Lactate Bradet” dacă produsele erau sigure la fermă, Butaru a explicat că sursa de contaminare poate să apară din mai multe locuri.

„În primul rând, pot să apară contaminări pe flux, în al doilea rând pot prin manipulare, prin transport etc. Noi încă n-am terminat analizele de făcut, dar în momentul respectiv contaminarea putea să fie făcută”, a subliniat președintele ANSVSA.

Butaru a adăugat că ancheta a fost coordonată de Ministerul Sănătății, iar instituția pe care o conduce a fost solicitată să analizez alimentele care au fost „incriminate” în momentul respectiv în ancheta epidemiologică.

Ca atare, el consideră că directorul DSVSA Argeș nu a greșit cu nimic și nu este necesară demisia acestuia.

„Nu, deocamdată noi am făcut recoltarea de probe în momentul care ni s-a cerut în anchetă și nu cred că putem culpabiliza un coleg care a acționat în urma unei anchete epidemiologice conduse de altcineva”, a spus Butaru, fiind înrebat dacă nu se impune demisia șefului DSVSA Argeș.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la „Lactate Brădet” și cazurile bebelușilor din Argeș îmbolnăviți nu există, Ministerul Sănătății având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieți.

Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeș, Marius Badea, a declarat marți că închide producția și că nu mai crede în reabilitarea unității, deși este posibil ca „ministrul să se fi grăbit să arate” spre firmă. Marius Badea a spus, cu lacrimi în ochi, că nu crede că fabrica va mai putea să își continue activitatea, deși în mod oficial i s-a cerut doar sistarea activității în secția de brânzeturi.

Din ancheta epidemiologică a Direcției de Sănătate Publică Argeș a reieșit că unul din cei trei copii din Argeș, decedați la Spitalul Marie Curie, a consumat brânză proaspătă de vaci în cazul căreia ANSVSA a depistat bacteria Escherichia Coli.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Roxana Ghiță l-a uitat pe Albert Oprea. Pe cine votează la Survivor România
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide