• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Calculatorul de salarii. Cât câștigă un român, în comparație cu un medic grec sau cu un șofer din Africa de Sud

Salariul mediu brut pe economie din România este de cinci ori mai mare decât al unui profesor din Etiopia, dar reprezintă doar jumătate din salariul unui medic grec, arată un calculator global de salarii publicat de CNN. Astfel, remunerația medie brută al unui român are o valoare de 77% din salariul mediu brut la nivel global.
Aproape 2.600 de lei pe lună (572 de euro) încasează un român care beneficiază de salariul mediu brut în țara noastră, arată datele Institutului Național de Statistică. Aceasta înseamnă că „în mână” angajatul primește 1.871 lei (adică 403 euro). CNN a analizat aceste valori medii în toate țările de pe Glob, iar calculatorul global de salarii a demonstrat că românii câștigă jumătate din leafa unui medic din Grecia, dar de două ori mai mult decât un șofer din Africa de Sud sau decât un angajat din cadrul personalului de curățenie din Thailanda. 
 
 
Țara noastră este depășită la acest capitol atât de vecinii unguri, care au un salariu mediu de 734 euro, dar și de nemți (2.600 de euro), britanici (2.944 de euro) sau americani (3.580 de euro).
 
Bulgaria și Republica Moldova se situează la coada clasamentului. Vecinii din partea sudică primesc lunar 412 euro, în vreme ce moldovenii încasează „pe hârtie” doar 156 de euro. Cel mai mare salariu mediu brut din lume se acordă în Elveția – 6.481 euro.
 
 
Salariul mediu nominal brut în România a ajuns în luna octombrie a acestui an la 2.594 lei, în creștere cu 2,1% față de luna septembrie. Această situație a determinat și creșterea cu 38 de lei a sumei de bani nete medii pe care românii o încasează, aceasta ajungând la 1.871 lei. 
 
În total, în anul care tocmai se încheie, salariul mediu nominal net a crescut în țara noastră cu aproape 10%. Aceste creșteri s-au făcut simțite cel mai puternic în sectoarele de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii. 
 
Inchide