Camera Deputaților a respins proiectul de lege ce prevede posibilitatea demiterii președintelui CNA

Camera Deputaților a respins proiectul de lege ce prevede posibilitatea demiterii președintelui CNA
Publicat: 06/05/2015, 18:36

Doar 98 dintre deputații prezenți la ședința de plen de miercuri a Camerei Deputaților au votat „pentru” acest proiect de lege, în timp ce 190 au votat „împotrivă”, fiind înregistrate totodată și 3 „abțineri”.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată în cazul acestei inițiative legislative, Senatul fiind forul decizional.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost inițiat de parlamentarul PSD Georgică Severin, președintele Comisiei pentru cultură și media din Senat, și de parlamentarul PNL Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Proiectul a fost depus, pe 31 martie, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaților și prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, în sensul în care se introduc mai multe alineate: „Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Național al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcție a președintelui Consiliului”.

În această situație, „Parlamentul va numi un nou președinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului președinte”, iar „fostul președinte demis nu mai poate fi reales în funcție până la expirarea mandatului”.

În prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii președintelui CNA, însă prevede că CNA trebuie să depună un raport anual de activitate și execuția bugetară. Acest raport trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a fiecărui an.

Apariția acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului a venit în contextul în care atât Georgică Severin, cât și Gigel Știrbu i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului.

Totuși, contactat pe 2 aprilie de MEDIAFAX, Georgică Severin a declarat că proiectul de modificare a Legii audiovizualului, inițiat de el alături de Gigel Știrbu, nu permite demiterea unui membru al CNA, ci doar schimbarea din funcție a președintelui Consiliului.

„Raportul (de activitate al CNA, n.r.), având un caracter care privește în primul rând activitatea managerială la nivelul CNA sau și acest lucru, este normal ca actul de control pe care Parlamentul îl exercită asupra CNA să capete un sens mai practic, fără să ne atingem de inamovibilitatea membrilor CNA. Nu putem compara situația de la TVR și de la Radio (Radioul Public, n.r.), unde există Consilii de Administrație, cu CNA, care este un organism de reglementare și control pe baza directivei europene. În aceste condiții, propunerea noastră a fost ca, în cazul în care raportul CNA este respins de Parlament, președintele în funcție al CNA să își piardă funcția de președinte, rămânând membru, și să fie ales pe durata mandatului cât a mai rămas din mandatul președintelui un alt membru al CNA dintre ceilalți membri, evident cu votul din Parlament, ca să respectăm toată procedura legală”, a spus Georgică Severin.

Întrebat dacă a găsit această soluție pentru eliminarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA, Georgică Severin a negat.

„Este vorba de o inițiativă care își propune să mărească responsabilitatea CNA în raport cu Parlamentul, pentru exercitarea controlului parlamentar. Fiind o instituție în subordinea Parlamentului, este normal ca și controlul parlamentar, cum este la alte instituții, să aibă și efecte, pentru că altfel un control care nu prevede niciun fel de sancțiune nu mai este un control de fapt”, a spus Georgică Severin.

El a precizat că prin această inițiativă legislativă se încearcă „responsabilizarea CNA” și a președintelui Consiliului.

Pe de altă parte, șase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o ședință cu ușile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcția de președinte al CNA și pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu și Florin Gabrea.

Legea audiovizualului nu prevede însă în mod explicit această procedură privind retragerea sprijinului acordat președintelui Consiliului.

În mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, „Consiliul este condus de un președinte, asimilat funcției de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani”.

De asemenea, potrivit Legii audiovizualului, „membrii Consiliului pot fi demiși, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situații: în cazul incapacității de a-și exercita funcția pentru o perioadă mai mare de 6 luni; în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă”.

Retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcția de președinte al Consiliului a venit după ce aceasta a dat în judecată șase membri ai CNA, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuțiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al instituției.

Dosarul prin care Laura Georgescu, președintele CNA, i-a chemat în judecată pe șase dintre actualii săi colegi – Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea și Viorel Vasile Buda -, dar și instituția CNA a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe 9 martie, la Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

În plus, în acest proces, Laura Georgescu solicită instanței „obligarea pârâților (cei șase membri ai CNA acționați în judecată, n.r.) la plata de daune morale în cuantum de 12.000 de lei”. De asemenea, Georgescu cere instanței „obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată”.

În acest context, Laura Georgescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că a dat în judecată șase membri ai CNA și a cerut instanței anularea ROF al instituției, din cauză că unele articole din acest document încalcă Legea audiovizualului, precizând că toate eforturile pe care le-a făcut pentru corectarea ROF au rămas fără rezultat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Secretul supermodelului Irina Shayk! Cum se menţine într-o formă fizică de invidiat
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Yoga pentru căței, numită și „doga”, interzisă în Italia