Câmpeanu: Au apărut fenomene îngrijorătoare privind abuzul asupra copilului

Câmpeanu: Au apărut fenomene îngrijorătoare privind abuzul asupra copilului
Publicat: 20/11/2013, 13:50
Actualizat: 20/11/2013, 14:57

România are o problemă majoră privind riscul de sărăcie în rândul copiilor, dar au apărut și fenomene îngrijorătoare privind abuzul asupra copilului, făcut de multe ori în familie, a declarat miercuri ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul Mariana Câmpeanu a spus, la dezbaterea organizată de UNICEF cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, că pe lângă aspectele de ordin material, societatea românească poate face mai mult pentru copil din punct de vedere legislativ, dar și din punct de vedere al trezirii spiritului civic și al trecerii autorităților locale la programe integrate.

Câmpeanu a precizat că o problemă majoră o reprezintă riscul foarte mare privind sărăcia copiilor, existând un deziderat ca, până în anul 2020, aproximativ 500.000 de copii să fie scoși de sub pragul de sărăcie.

Demnitarul a atras atenția că au apărut fenomene îngrijorătoare privind abuzurile, de toate felurile, asupra copilului și a arătat că mai îngrijorător este faptul că de cele mai multe ori aceste abuzuri sunt făcute chiar de către părinți.

„Aceste fenomene apar mai ales în familiile sărace”, a precizat Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a semnalat și faptul că au început să apară cazuri de copii foarte mici diagnosticați cu malnutriție, acest fenomen fiind pus pe seama sărăciei, dar și a lipsei de educație a mamelor, care nu știu că doar laptele matern nu ajunge pentru alimentația copilului.

Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a declarat că sunt îmbunătățiri semnificative în ce privește dreptul la supraviețuire, arătând că dacă în 1990 se înregistrau în jur de 16.000 de decese în rândul copiilor sub cinci ani, în 2012 s-a ajuns la 3.000 de astfel de cazuri.

Sandie Blanchet a subliniat însă că urmărirea situației privind violarea drepturilor copilului trebuie să rămână o preocupare constantă.

„Anual, în rândul copiilor se înregistrează în continuare mii de decese datorate unor cauze ce pot fi prevenite. Aproximativ 64.000 de copii sunt separați de familiile lor, iar peste 300.000 de copii abandonează școala. Cei mai afectați sunt copiii foarte săraci, mai ales din mediul rural, copiii de etnie romă și cei cu dizabilități. (…) Potrivit statisticilor UE, România are una dintre cele mai mici rate de investiție în educație, sănătate și protecție socială. Cu toate că se adoptă strategii și politici, acestea nu sunt întotdeauna implementate într-o manieră sistematică, din cauza lipsei monitorizării și a angajamentului la diferite niveluri”, a mai spus Sandie Blanchet.

Deputatul Andreea Paul a declarat că sărăcia afectează un număr îngrijorător de români, arătând că una din trei persoane se află sub pragul sărăciei, iar una din cinci persoane este sub pragul extrem al sărăciei.

În acest context, deputatul a solicitat înființarea unei comisii parlamentare care să discute despre starea națiunii tinere.

„Asta ne lipsește, nu să discutăm de comisii pentru contracte bancare. (…) Până în 2060, România devine cea mai bătrână țară a Uniunii Europene”, a precizat deputatul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase