Când va deveni obligatorie utilizarea cardului de sănătate în România. Ce prevede proiectul de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică

Când va deveni obligatorie utilizarea cardului de sănătate în România. Ce prevede proiectul de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică
Publicat: 01/01/2015, 15:12

Data de 1 februarie este, de altfel, cea menționată în mai multe rânduri de autorități ca fiind cea mai probabilă pentru introducerea acestei obligativități.

„Utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate de către asigurați și furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale se face începând cu 1 februarie 2015”, se arată în proiectul de HG.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că până la 1 februarie se face inițierea cardurilor, de către medicii de familie, astfel încât acestea să devină active.

Același proiect de act normativ prevede că asiguratul va suporta costurile fabricării și distribuirii cardului în cazul în care acesta îi este furat ori se deteriorează sau se pierde. Același lucru este valabil în cazul modificării datelor personale de identificare. „Asiguratul suportă contravaloarea cardului national, precum si cheltuielile aferente distributiei acestuia, în situația solicitării eliberării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, precum și în situația modificării datelor personale de identificare”, se precizează în proiect.

Eliberarea unui nou card național se face în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la casa de asigurări de sănătate în a cărei evidență se află persoana respectiva. Până la eliberarea noului card, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale se realizează pe baza unei adeverințe eliberate de casele de asigurări de sănătate, mai prevede proiectul.

Distribuirea cardurilor de sănătate a început la 19 septembrie, primele ajungând la asigurații din Capitală.

Președintele CNAS spunea anul trecut, la 15 decembrie, că aproximativ 12,5 milioane de carduri au ajuns la asigurați și peste 120.000 dintre ele au fost deja activate.

Cardul național de sănătate este un proiect care are ca principal scop transparentizarea și eficientizarea utilizării fondurilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta va face dovada prezenței asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Potrivit Legii sănătății nr. 95/2006, cardul național de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârșitul lui 2007, însă a fost amânat până în 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfârșitul lui 2012, în județul Arad. Din iunie 2014, în cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienți din 79 de centre private, care fac dializă.