Care a fost motivul pentru care DNA a cerut mutarea de la București a procesului în care Adrian Năstase cere întreruperea pedepsei

Care a fost motivul pentru care DNA a cerut mutarea de la București a procesului în care Adrian Năstase cere întreruperea pedepsei
Publicat: 03/07/2012, 14:30
Actualizat: 03/07/2012, 18:48

Procurorii DNA arată, în motivarea cererii de strămutare a dosarului lui Adrian Năstase de la TB, că președintele acestei instanțe, Laura Andrei, l-a avut ca îndrumător științific, la lucrarea sa de doctorat, pe fostul premier, iar judecătoarea Elena Burlan l-a achitat pe medicul Brădișteanu.

Tribunalul București (TB) are spre soluționare dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Năstase, procurorii anticorupție cerând strămutarea procesului la o instanță egală în grad din țară, pentru a se evita suspiciunile legate de lipsa de imparțialitate.

Procurorii DNA au verificat pe internet, cu ajutorul motorului de căutare google, dar și pe site-ul Universității București, și au constatat că judecătoarea Laura Andrei, președintele TB, l-a avut ca îndrumător științific pe Adrian Năstase în lucrarea de doctorat intitulată „Instrumente juridice internaționale privind protecția drepturilor omului. Evoluția jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului”.

Anchetatorii au căutat pe internet cu sintagma „laura andrei doctorand la adrian năstase” și au obținut mai multe rezultate.

Potrivit print-urilor preluate de pe site-uri și depuse de procurorii DNA la dosarul de strămutare, judecătoarea și-a susținut lucrarea în 7 iulie 2011.

Un alt aspect invocat de procurorii DNA în cererea de strămutare este acela că judecătoarea Elena Burlan, cea care judecă întreruperea executării pedepsei, este cea care a dispus achitarea lui Șerban Brădișteanu, caz în care, ulterior achitării de către instanța supremă, a dispus prin decizie definitivă casarea deciziilor din fond și din apel și trimiterea dosarului de corupție al medicului, pentru rejudecare, la TB.

DNA reamintește, în cererea de strămutare, că Brădișteanu este, în prezent, cercetat pentru favorizarea infractorului, în speță a lui Adrian Năstase.

Totodată, procurorii arată că, la dosarul de la Tribunal, instanța nu a depus procesul verbal de repartizare aleatorie a cauzei, aspect ce a fost invocat și de procurorul de ședință, la termenul din 28 iunie.

Până la ora transmiterii acestei știri, președintele TB nu a putut fi contactată pentru a comenta motivarea DNA.

Instanța supremă a stabilit, luni, un termen intermediar pentru 4 iulie, când procurorii anticorupție vor solicita suspendarea judecării dosarului de la Tribunalul București, până la dezbaterea cererii de strămutare în instanță.

Pentru solicitarea de strămutare, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit termenul de 29 august.

În 28 iunie, Tribunalul București a amânat pentru 5 iulie dezbaterile în dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Adrian Năstase.

Pe de altă parte, ICCJ a admis cererea de preschimbare a termenului de judecată din 1 octombrie în cazul judecării contestației în anulare făcută de avocații lui Adrian Năstase împotriva deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calității, noul termen fiind în septembrie.

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a fost adus la Spitalul Penitenciar Rahova în 26 iunie, după ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a fost preluat de polițiști.

Potrivit informațiilor oficiale, Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuința sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul Trofeul Calității. Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde, conform medicilor, a fost operat în 21 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Raisa Maria, fetiţa de 2 ani şi 5 luni dispărută la Breasta, în Dolj, este...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Raisa este în continuare de negăsit. Acțiuni de amploare pentru a o găsi pe copila...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Apariție STRANIE în spațiul cosmic! Ce au observat cercetătorii?
Elena Udrea aruncă bomba. Cine conduce România: Ne-am pus pres...
Armin Nicoară și Claudia Puican, locuință de lux în Dubai. Imagini cu noul apartament
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Imaginea bizară cu Radu Ștefan Bănică într-un sicriu. De ce a făcut artistul acest gest:...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Cercurile radio ciudate din Univers, un fenomen care nedumerește astronomii
×