Care ar putea fi primul spital regional de urgență la standarde internaționale

Care ar putea fi primul spital regional de urgență la standarde internaționale
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 04/07/2013, 00:48

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, afirmă că Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș ar putea fi primul spital regional de urgență din țară care îndeplinește normativele internaționale și că își dorește să se înființeze, în patru sau cinci centre sanitare regionale, centre de arși.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș – care are în prezent statut de spital regional de urgență și are cea mai bună clasificare, 1A – ar putea fi primul spital regional de urgență din țară din punctul de vedere al normativelor internaționale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Spitalul din Târgu Mureș este spital clasificat la 1A – cel mai bine clasificat, are statut de spital regional de urgență, în consecință trebuie să aibă și un tarif de decontare care să se plieze pe modul de clasificare a spitalului”, a spus Nicolăescu, adăugând că, prin noul contract-cadru, începând cu 1 martie, va exista o finanțare suplimentară de la bugetul de stat, „peste ce dă Casa”, prin programul legat de ATI.

Totodată, finanțarea pentru asistența medicală în ambulatoriul de specialitate crește cu 50 la sută, astfel că „în cazul în care conducerea spitalului își va lua măsurile necesare ca foarte mulți pacienți să nu mai ajungă la UPU și să ajungă, așa cum trebuie, la ambulatoriul de specialitate, de acolo se face o finanțare suplimentară a spitalului”.

El a precizat că un colectiv de coordonare, condus de secretarul de stat Raed Arafat, va face, în două-trei luni, o evaluare legată de viitorul SCJU Târgu Mureș, existând două variante: înființarea unui spital nou sau modernizarea celui existent, care poate ajunge „într-o perioadă mai scurtă de timp și cu bani mai puțini” să fie un spital regional de urgență „așa cum prevăd toate normativele”.

„Mai departe va trebui să decidem care va fi drumul de urmat, ca să ne atingem obiectivul. Adică să avem spital regional de urgență, așa cum prevăd toate normativele. Și în felul acesta eu cred că primul spital regional de urgență, din punctul de vedere al normativelor internaționale, ar putea să fie cel de la Târgu Mureș”, a spus Nicolăescu.

El nu a putut preciza dacă acest obiect va fi atins într-un an sau mai mulți, dar a arătat că a făcut o vizită în mai multe secții ale spitalului și a constatat că trebuie să fie dezvoltate cu pioritate o serie de investiții „importante și destul de urgente” în zone precum Anestezie Terapie Intensivă, la blocul operator și la Clinica de Chirurgie Cardiacă pentru copii (fostul Institut de Boli Cardiovasculare și Transplant – n.r.).

Nicolăescu a afirmat că măsurile dispuse de Arafat în ce privește fostul Institut de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) din Târgu Mureș „sunt complete” și că acesta va rămâne în structura SCJU Târgu Mureș, pentru ca spitalul să îndeplinească în continuare condițiile de clasificare 1A.

Nicolăescu a adăugat că și centrele de excelență de tipul IBCvT Târgu Mureș – de la Iași, Cluj, Timișoara sau Constanța – vor fi integrate în viitoarele spitale regionale de urgență.

El a adăugat că dorește înființarea unor centre de arși, la standarde europene, în patru sau cinci centre sanitare regionale, pe lângă cel existent în București.

Totodată, Nicolăescu a spus că va acorda o atenție sporită registrelor naționale ale pacienților, pentru că nimeni nu îi poate spune, în acest moment, câți bolnavi de cancer sau de diabet există în România, deși acestea trebuie să fundamenteze deciziile pe care le ia.

„Anul acesta facem tot ce se poate, ca să dăm drumul, ca registrele să înceapă să funcționeze. În primul rând, să existe, în al doilea rând, să fie scrise în ele (datele) și în al treilea rând să le utilizăm pentru decizii. Că dacă nu știi ce e în registrul acela, iei decizii după cum ți se pare. Au fost începute de mine în 2007-2008 și acolo au murit. Unele dintre ele au fost și distruse. De exemplu, tot ce înseamnă transplant – registrul de transplant a fost distrus. Vreți să vă spun de ce? Intuiți de ce!”, a spus Nicolăescu, care a refuzat să precizeze motivul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Opinia medicului Cătălin Cîrstoiu, în cazul Florin Piersic. Procedura recomandată într-o astfel de situație
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii