Carmen Dan, despre posibila falsificare a testului poligraf, sesizată de Andreea Cosma: „Vom dispune verificări”

Carmen Dan, despre posibila falsificare a testului poligraf, sesizată de Andreea  Cosma: „Vom dispune verificări
Publicat: 26/03/2018, 11:15
Actualizat: 26/03/2018, 13:22

„Vom dispune azi verificări în acest caz, cu privire la ceea ce s-a întâmplat în anul respectiv, acea testare din anul 2015 și legat de câte solicitări au fost și cine a efectuat acele testări și cum au interpretat rezultatele”, a explicat ministrul de Interne.

Deputatul Andreea Cosma î-a solicitat ministrului Carmen Dan să dispună verificări la IPJ Buzău, în urma unor suspiciuni potrivit cărora procurorii de la DNA Ploiești ar fi trimis martorii din dosare la Buzău pentru efectuarea testului poligraf cu un apart învechit, care permite falsificarea rezultatelor.

„În urma sesizărilor primite la cabinetul meu parlamentar, cetățeni din Parhova reclamă falsificarea rezultattelor testelor poligraf efectuate de către DNA Ploiești la IPJ Buzău. Din informațiile pe care le dețin, a rezultat că echipamentul de la IPJ Prahova este unul performat, de ultimă generație, în timp ce echipamentul de la IPJ Buzău este unul vechi, neperformant și permite falsificarea testului. Astfel, cei care cedau presiunilor procurorilor și , în cele din urmă, își manifestau disponibilitatea de a colabora cu procurorii DNA Ploiești, deoarece nu aveau alte probe care să susțină denunțurile inventate de procurori, obținute sub presiune, pentru că faptele erau pur și simplu inventate sub presiune, erau constrânși să se prezinte și la testul poligraf”, reiese dintr-o interpelare trimisă de Andreea Cosma către ministrul de Interne, Carmen Dan.

Cosma susține, în respectiva interpelare, că procurorii îi asigurau pe „denunțătorii sub presiune” că rezultatele testului erau așa cum trebuie, chiar dacă aceștia nu spuneau adevărul. Motivul: poligraful de la IPJ Buzău era ușor de „manipulat”.

„Aceste promisiuni erau urmate de conducerea persoanelor care cedau presiunilor, la sediul IPJ Buzău și supunerea lor la acest test, care avea rezultatul solicitat de procurorii DNA Ploiești. Mai mult, inculpații care încercau sa probeze veridicitatea susținerii lor, spre „a-și proba nevinovăția” și care solicitau testul poligraf, erau conduși de procurorii DNA la același poligraf de la IPJ Buzău, unde testul indica în mod fals că, de fapt, ei nu ar spune adevărul”, se mai arată în documentul trimis de Andreea Cosma.

Aceasta menționează mai multe dosare care ar putea fi exemple în acest sens, cum ar fi cel al lui Petre Daniel Cristian, fost șef al Finanțelor Publice Prahova sau al fostului viceprimar al Ploieștuliu, Raul Petrescu, în care martorii au fost testați cu poligraf de către IPJ Buzău.

Un alt exemplu dat de Andreea Cosma este „dosarul lui Viorel Dosaru, General și fost șef IPJ PRahova, care „solicita să fie testat poligraf” și este dus din centrul de reținere și arestare preventivă Câmpina tot la IPJ Buzău în vederea efectuării testării, la o distanță de aproximativ 100 de km, în loc de IPJ Prahova, la o distanță de 20 de km”.

În acest cotext, deputatul PSD dorește să afle de la Ministerul Afacerilor Interne câți martori, inculpați și suspecți au fost testați cu poligraful atât la IPJ Buzău, cât și la IPJ Prahova, în ultimii cinci ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase