Cât costă corupția în achizițiile publice. Studiu OLAF: În România, una din trei licitații este fraudată. VIDEO

Cât costă corupția în achizițiile publice. Studiu OLAF: În România, una din trei licitații este fraudată. VIDEO
Publicat: 01/10/2013, 13:10
Actualizat: 19/05/2015, 20:05

Un studiu publicat de Oficiul European de Luptă Antifraudă arată că în România, în cazul licitațiilor pe bani europeni, în unul din trei cazuri se dă mită. Analiza OLAF arată că probabilitatea ca o licitație pe fonduri europene să fie fraudată este între 28-35%. Costurile totale directe ale corupției în achizițiile publice în 2010 pentru cinci sectoare studiate în 8 state membre ale Uniunii Europene sunt estimate între 1,4 și 2,2 miliarde €.

CITEȘTE AICI REZUMATUL STUDIULUI

„Comisioanele ilicite apar în aproximativ 1 caz din 3. Această practică apare ca fiind răspândită în mod egal în toate sectoarele. Comisioanele ilicite sunt forma de corupție cel mai des întâlnită în Spania și România”, se arată în stiudul OLAF.

Analiza OLAF a avut în vedere 206 cazuri din cele opt state UE analizate. Dintre aceste cazuri, 108 au fost catalogate drept cazuri de corupție. Dintre acestea, 16 cazuri provin din România. Pe ansamblu, pierderea publică directă întâlnită în cazurile de corupție analizate se ridică la 904 milioane de euro.

Cazurile au fost adunate din cele 8 țări studiate, în următoarele sectoare: Construcții rutiere & feroviare, Apă & Deșeuri, Construcții urbane/de utilități, Formare profesională, Cercetare & Dezvoltare/ Tehnologie/Medical.

Analiza a fost realizată de OLAF la solcitarea europarlamentarului român Monica Macovei. Oarecum surprinzător, studiul arată că România nu este pe primul loc în UE în privința probablității ca o licitație să fie coruptă. Potrovit studiului, Spania are un procent de 34-41% probabilitate ca licitațiile să fie fraudate, Lituania este pe locul doi cu un procent de 31-37%. România ocupă locul trei în acest clasament cu o estimare a licitațiilor fraudate de 28-35%.

Comisarul resposabil de taxe, audit si antifraudă, Algirdas Gediminas Semeta a declarat că statele membre au raportat destul de puține cazuri de corupție în domeniul achizițiilor pe fonduri europene. „Se pare că acest tip de faude sunt încă ascunse controlului public”, a declarat comisarul european. Potrivit oficialului UE în ultimul an au fost raportate doar 9 cazuri de fraudă pe fonduri structurale în întreaga comunitate europeană.

Algirdas Gediminas Semeta a explicat că una din soluțiile UE pentru a lupta împotriva fraudării fondurilor UE este creearea unei noi instituții. Este vorba despre Procurorul European, o instituție care va prelua o parte din atribuțiile OLAF.

Același studiu OLAF arată că România ar fi pe locul trei la acordarea de comisioane ilicite, adică la mituirea funcționarilor publici responsabili de licitațiile pe fonduri europene. Potrivit studiului pe primul loc se clasează Spania, România pe locul doi iar pe trei Polonia. De menționat că acest studiu a avut în vedere doar opt state membre UE. Vezi mai jos detalii din studiu

Studiul mai arată că din eșantionul de licitații analizate, în România a rezultat că 56% din bugetele proiectelor din fonduri UE sunt pierdute din diferite considerente: fraude, incompetență sau proiectele nu mai sunt eficiente. „Mai grăitor este costul mediu pe caz ca procent din bugetul mediu. În acest sens, 56% din bugete sunt pierdute în cazurile din România, totuși aceste pierderi sunt concentrate în proiecte mici, iar ponderea generală a bugetului pierdut este de 16%”, se arată în studiul OLAF.

În 2010, 2406 miliarde de euro (aproximativ 20% din PIB-ul UE) au fost cheltuite de guverne, sectorul public și furnizorii de servicii de utilități pentru lucrări publice, bunuri și servicii. Însă nu toate domeniile în care se fac cheltuieli publice sunt acoperite de norme/reguli privind achizițiile publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?