Cât de gravă este situația la Institutul Cantacuzino: salarii neplătite, conturi blocate și contracte profitabile anulate

Cât de gravă este situația la Institutul Cantacuzino: salarii neplătite, conturi blocate și contracte profitabile anulate
Publicat: 16/09/2014, 20:39
Actualizat: 28/09/2018, 09:51

„Pentru astăzi (marți – n.r.), am oprit protestul și așteptăm discuția cu Ministrul Sănătății. Cerem ministrului Sănătății , cel care este îndrituit să numească managerul, să îl demită pe acest Radu Iordăchel, care nu a făcut altceva decât să se judece cu ministerul atunci când a fost demis anterior. Nu a făcut nimic pentru institut, ba din contră, a distrus și ceea ce mergea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul sindical, dr. Monica Bălteanu.

Potrivit medicului, managerul institutului nu a fost preocupat să asigure materia primă și reactivii pentru laboratoarele de analize și nici pentru comercializarea mediilor de cultură pentru diagnosticul bacteriologic. „A scumpit mediile și ne-a scos de pe piață. Aveam proiect cu fonduri eruopene, trebuia doar organizată licitația și el a anuat licitația. Nu a făcu niciun gest ca să salveze institutul. Nu a pus în aplicare nicio decizie a Consiliului de administrație. Totul este lăsat de izbeliștem ca să omoare institutul. Iar în ziua în care trebuia să primim banii, era plecat la Paris, ca să nu răspundă pentru faptul că nu vom primi salariile. Nu se mai poate așa. Ministerul Sănătății să rezolve această situație”, a mai spus Bălteanu.

Angajații Institutului Cantacuzino au protestat și marți în curtea unității medicale, după ce au aflat că au conturile blocate, întrucât nu au fost plătite produsele cumpărate de la Avicola în 2013 , iar promisiunea managerului că-și vor primi banii a fost, spun ei, „o poveste”.

„Am ieșit din nou în curte, am aflat că avem conturile blocate prin ANAF, întrucât institutul nu a plătit ouăle cumpărate în 2013 de la Avicola. Totodată, situația este foarte gravă, întrucât nouă pe fluturașul de salariu ne apare că primim salarii integral și că sunt achitate toate dările către stat, în schimb banii care ne intră în cont sunt mai mici cu 10, 20 chiar 30 la sută, iar de doi ani de zile nu ne sunt plătite dările către stat”, a spus Ileana Neagu, asistent laborator.

Potrivit lui Neagu, din 2010 au apărut problemele financiare mari la Institutul Cantacuzino. Ileana Neagu spune că de doi ani nu au mai fost plătite asigurările pentru sănătate, iar în iulie Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București nu a mai încheiat contract de servicii cu Institutul Cantacuzino, astfel că cei care vin să-și facă analizele la laboratoarele unității sanitare sunt obligați să plătească, în medie, aproximativ 200 de lei pentru un set de analize.

Angajații Institutului Cantacuzino cer demiterea de urgență a actualei conduceri, în speranța că vor fi găsiți oameni care să repună în funcțiune institutul și care le dea de lucru.

Protestul la Institutul Cantacuzino a început luni, când angajații s-au adunat în curtea unității sanitare, pentru că nu și-au primit salariiile în 15 septembrie, așa cum era anunțat.

Managerul Institutul Cantacuzino, Radu Iordăchel, declara luni, pentru MEDIAFAX, că angajații își vor primi banii marți. El preciza că la protest participă doar o parte din cei 520 de angajați ai unității.

Întrebat dacă angajații au ce lucra în condițiile în care producția de vaccinuri nu funcționează în acest an, Iordăchel a spus că „o parte are de lucru”.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a declarat tot marți, pentru MEDIAFAX, că va cere marți demisia lui Iordăchel. El a mai spus că încă de săptămâna trecută a somat conducerea institutului să plătescă banii angajaților și să nu întârzie salariile.

„Am somat conducerea institutului să plătescă prioritar salariile angajaților. Mi s-a promis că vor fi plătite cu o zi întârziere, adică marți”, a spus Bănicioiu.

Ministrul a mai spus că, de două săptămâni, a fost organizată o comisie interministerială, care analizează situația de la Institutul Cantacuzino. Comisia este condusă de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și din ea mai fac parte miniștii Educației, Cercetării, Finanțelor, Economiei, Justiției, Internelor și Sănătății.

Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal nici pentru sezonul 2014-2015, întrucât mai sunt probleme de rezolvat, iar fabricația va fi reluată de anul viitor, declara, în iunie, managerul unității, Radu Iordăchel.

Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a anunțat Institutul Cantacuzino, la sfârșitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenția Medicamentului din Franța, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unități per mililitru de endotoxine, față de sub 100 pentru un produs conform. Agenția franceză a făcut și un al doilea test, de reconfirmare, care a indicat aceleași rezultate.

Ministerul Sănătății a desemnat o comisie de experți care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a rămas în custodia Institutului Cantacuzino.

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), întocmit după verificările făcute la Cantacuzino din perioada 25 – 27 februarie, arăta că producția de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a început foarte târziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate.

Verificările la Cantacuzino au mai relevat, potrivit specialiștilor OMS, că institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii