Cât plătesc părinții copiilor din Iași pentru uniformele ”de fițe”

Cât plătesc părinții copiilor din Iași pentru uniformele ”de fițe”
Sursă Foto - Pixabay
Publicat: 19/08/2022, 13:28
Actualizat: 19/08/2022, 13:28

Școala va începe pe data de 5 septembrie, iar pregătirile sunt la foc intens pentru copiii care se vor înrola cu dorința de învățătură și de începerea unui nou an școlar. Ei bine, părinții din Iași sunt nevoiți să scoată din buzunar sume considerabile pentru îmbrăcămintea celor mici. 

Părinții sunt nevoiți să scoată din buzunar sume semnificative pentru hainele celor mici.

Uniforma școlară încă se bucură de succes în cadrul instituțiilor de prestigiu din Iași ce colaborează cu diverse magazine care ulterior comercializează uniformele specifice unităților de învățământ.

Pentru un singur copil, costul pieselor vestimentare poate depăși suma de 700 de lei, dacă se mai adaugă minim o cămașă de schimb.

Pentru o uniformă clasică, formată din sacou, vestă, pantaloni și tricou, un părinte trebuie să pregătească suma de 400 de lei.

Sursă Foto – Bzi.ro/uniformă clasică

Uniformele școlare, din nou în atenția românilor

Subiectul uniformelor școlare a căpătat de-a lungul timpului tot mai multă atenție din partea publicului, după ce mai multe școli din România au decis să adopte purtarea unei vestimentații școlare unitare, chiar dacă Ministerul Educației nu a reușit să promoveze, prin intermediul unei legi, purtarea obligatorie a acestor ținute, menite să elimine orice discrepanță socială dintre elevi.

Deși fiecare copil ar trebui să aibă acces ușor la învățământul de stat care, teoretic, este gratuit, de multe ori familiile fac sacrificii pentru a putea face față cheltuielilor.

În județul Iași, aproximativ unsprezece instituții de învățământ optează pentru purtarea uniformei, asociațiile de părinți implicându-se în alegerea materialelor, a modelului și a altor aspecte.

Unul dintre cele mai cunoscute magazine cu uniforme școlare se găsește cartierul Alexandru cel Bun și oferă o gamă variată de produse vestimentare adresate elevilor, prețurile articolelor fiind destul de mari, chiar și pentru o uniformă simplă.

Costurile unei uniforme școlare variază în funcție de dimensiune, piesele cumpărate și calitatea materialelor, potrivit Bzi.ro.

Prețul unui sacou poate porni de la 88 de lei și poate ajunge și la 300.

La fel stau lucrurile și în cazul unei perechi de pantaloni care poate costa 70 de lei și poate ajunge la 150.

Un tricou are un preț ce variază între 25 și 50 de lei, o vestă – între 60 și 100 de lei, o fustă – între 50 și 80 de lei, o bluză sau o cămașă – între 40 și 60 de lei, iar o cravată – între 15 și 20 de lei.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult