Categoriile de salariați pentru care statul va suporta plata unei părți din CASS. Dăncilă: „Am cerut imediat măsuri de echilibrare”

Redactor:
Liviu Dadacus
Categoriile de salariați pentru care statul va suporta plata unei părți din CASS. Dăncilă: „Am cerut imediat măsuri de echilibrare”
Premierul Viorica Dăncilă a precizat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că a cerut luarea unor „măsuri de echilibrare" acolo unde au apărut probleme privind Legea salarizării, precizând că statul va asuma plata unei părți din CASS printr-un mecanism simplificat pentru o serie de categorii.

„În urma dezbaterilor din ultimele zile pe tema efectelor Legii salarizării, dar și a mutării contribuțiilor de la angajator la angajat, au reieșit unele probleme. Acolo unde au fost identificate probleme, am cerut imediat măsuri de echilibrare, astfel încât nicio categorie socio-profesională să nu aibă de pierdut”, a spus Dăncilă.

Ea a arătat că în ședința de Guvern de joi vor fi adoptate o serie de măsuri pentru menținerea venitului lunar net cel puțin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajații din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat.

„Avem patru categorii și anume angajații din IT, cei pe cercetare, dezvoltare și inovare, persoanele care desfășoară activități sezoniere și salariații cu dizabilități încadrați cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii statul își va asuma plata unei părți din contribuția de asigurări sociale de sănătate printr-un mecanism simplificat”, a spus premierul.

Dăncilă a arătat că de această facilitate vor beneficia angajații ai căror angajatori nu au reușit din resurse proprii să mențină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 și care, totodată, nu și-au diminuat totalul cheltuielilor de personal față de luna precedentă.

O altă prevedere a OUG pe care Guvernul o va adopta joi, potrivit lui Dăncilă, asigură cel puțin menținerea venitului net pentru angajații din sistemul public, dar și privat care lucrează part-time.

„Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018 personalului angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial i se va reține CAS și CASS doar la salariul realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferența va fi suportată în numele angajatului de instituția bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”, a subliniat Dăncilă.

Premierul a arătat că o altă măsură este cea care vizează șomerii și celelalte categorii de salariați care se află în perioada de concediu medical și beneficiază de indemnizații de asigurări sociale de sănătatate, pentru care baza de calcul a contribuțiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând salariul mediu brut corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

„În perioada imediat următoare ne vom asigura că Legea salarizării unitare își va atinge obiectivul, acela de a face ordine și echitate în sistemul de salarizare. Aș vrea să fac un apel public atât la membrii Guvernului cât și la reprezentanții mass-media, sindicate, patronate și toate celelate categorii implicate să dăm dovadă de deschidere și responsabilitate în comunicarea publică”, a mai spus Dăncilă.

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Ce se întâmplă dacă vii fără mască la vot. Raed Arafat tocmai a făcut anunțul
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Pensia pe care o câștigă Ion Țiriac este FABULOASĂ! N-o să crezi însă ce a...
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide