Departamentul Politic
30.11.2017
Știri

Caz incredibil în Parlament. Stenogramele Comisiei pentru controlul SRI, scrise tot de SRI

Caz incredibil în Parlament. Stenogramele Comisiei pentru controlul SRI, scrise tot de SRI
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control a SRI, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în următoarea ședință a forului va supune votului solicitarea de desecretizare a audierii generalului Dumitru Dumbravă. Solicitarea va fi transmisă ulterior SRI,cel care se ocupă de stenogramele din ședință de 27 de ani.

„Stenogramele sunt în posesia comisiei cu caracterul strict secret. Pot fi desecretizate de SRI scoțând paragrafele care au caracter strict secret, dacă vorbim de metode de lucru ale Serviciului sau de o hotărâre CSAT. Se anonimizează sau se scot”, a declarat Claudiu Manda, președintele comisiei SRI, pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă decizia vine în urma unei discuții cu Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații, Manda a spus: „am avut discuții cu domnul Hellvig pe multe subiecte și putem interpreta și așa. Nu e o chestiune la sugestia cuiva, e un lucru care trebuie să se întâmple”.

Anterior, Claudiu Manda a declarat, la postul Antena 3, că stenogramele din comisia de control a SRI sunt făcute de serviciul pe care îl controlează, adică de SRI, de 27 de ani.

„Ele ne vin în formatul de strict secret. De când am venit la comisie am cerut celor doi secretari ai Parlamentului să înceapă procedurile pentru obținerea de certificate ORNISS pentru stenografi pentru a participa la ședințe”, a menționat șeful Comisiei SRI.

Mai mult, acesta spune că Dumitru Dumbravă, cel chemat la audieri în comisie, a afirmat că citea stenogramele din ședință.

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, a declarat, la Antena 3: „Mulțumesc că a acceptat sugestia directorului SRI de declasificare a audierii domnului Dumbravă, evident cu excepția metodelor specifice serviciului de informații”, a afirmat Marincea.

Claudiu Manda a anunțat, marți, că membrii comisiei au decis să trimită o adresă Serviciului în care îi solicită să analizeze posibilitatea eliberării generalului Dumbravă din funcția de secretar general al SRI, având în vedere afirmațiile făcute de acesta în comisie, precum și a afirmațiilor făcute de către petenții care au venit la audieri.

„Toți colegii și-au exprimat un punct de vedere, cu 5 voturi la 3 am hotărât sa adresam SRI o adresă în care să solicităm analiza și decizia privind eliberarea din funcția de secretar general a lui Dumitru Dumbravă, având în vedere lucrurile spuse de domnia sa în cadrul comisiei, de petenți în cadrul comisiei și lucruri spuse în spațiul public, considerând că e benefic să lămurim aspectele, dar nu cu domnul Dumbravă în situația de secretar general”, a declarat Claudiu Manda.

Într-un interviu acordat în aprilie 2015, pentru juridice.ro, Dumitru Dumbravă lăsa de înțeles că instanțele constituie „câmp tactic” pentru SRI și afirma că Serviciul urmărește unele dosare până la soluționarea lor definitivă, aserțiuni care au provocat proteste din partea mai multor asociații ale magistraților.

Claudiu Manda a spus că generalul Dumitru Dumbravă, audiat miercuri, în comisie, a răspuns afirmativ la întrebarea legată de existența unor echipe mixte procurori-SRI, dar a negat că ofițerii Serviciului se ocupau de instrumentarea dosarelor.

Tags:
Inchide