Cazul adolescentelor dispărute | Premierul la întrunirea Guvernului: Referendum pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă și viol / Dăncilă, despre cazul Caracal: E inadmisibil să permitem urcarea politicienilor pe această tragedie – VIDEO

Cazul adolescentelor dispărute | Premierul la întrunirea Guvernului: Referendum pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă și viol / Dăncilă, despre cazul Caracal: E inadmisibil să permitem urcarea politicienilor pe această tragedie - VIDEO
Publicat: 27/07/2019, 15:35

Executivul a anunțat că Viorica Dăncilă va susține, sâmbătă, începând cu ora 13.30, la Palatul Victoria.

Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a răspuns „în cel mai iresponsabil mod” la toate întrebările. Ea îi solicită directorului Serviciului lămuriri în cel mai scurt timp despre cazul fetei ucise în Olt, menționând că este inadmisbil să nu existe acuratețe în localizare.

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată. Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit o locație exactă, ci o arie de căutare, polițiștii având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect.

STS a pus la dispoziția Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt toate documentele și înregistrările referitoare la cazul din Caracal, anunță purtătorul de cuvânt al Serviciului, Mariana Pop. Aceasta a precizat că toate apelurile au fost transferate Poliției.

În cazul de la Caracal, respectiv cele trei apeluri date de adolescenta de 15 ani, Mariana Pop a precizat că acestea au fost transferate Poliției. Potrivit acesteia, informațiile de localizare primară în cadrul 112 sunt reglementate de către ANCOM, atât ca format cât și conținut, și nu necesită absolut nicio prelucrare suplimentară din partea STS, cu excepția afișării transmise de operator în aplicația 112.

Ca urmare a intervenției defectuoase, chestorul Ioan Buda, șeful Poliției Române, a fost demis, iar premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a mai cerut demiterea prefectului și a șefului Inspectoratului Județean de Poliție Olt.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va aștepta marți, în ședința CSAT, o evaluare pe cazul de la Caracal.

Principalul suspect de la Caracal, Gheorghe Dincă, a fost reținut pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunilor de trafic de minori și viol, urmând să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, transmite DIICOT. Potrivit unor surse judiciare, suspectul nu și-a recunoscut faptele la audierile de la DIICOT.

Dăncilă anunță că ar vrea referendum pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă și viol

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie, în contextul crimei de la Caracal.

„De asemenea analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor penru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie”, a declarat Viorica Dăncilă, sâmbătă, la Guvern.

Premierul a adăugat că este analizată și posibilitatea emiterii unei ordonanțe de urgență „pentru eliminarea tuturor deficiențelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru”, precizând că în 15 zile un grup de lucru interinstituțional va avea un plan de acțiune în acest.

Premierul anunță înființarea unui grup de lucru interinstituțional

Viorica Dăncilă a anunțat că a decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru a eficientiza timpii de răspuns în situații critice. Premierul a adăugat că va propune acest lucru și în ședința CSAT de marți.

„Am decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice, la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condus de domnul Raed Arafat. Voi propune acest aspect în cadrul ședinței CSAT de marți, în calitatea mea de vicepreședinte”, a afirmat Viorica Dăncilă, sâmbătă, la Guvern.

Șeful Executivului a adăugat că este luată în calcul și o ordonanță de urgență pentru a elimina carențele legislative, iar de aceste aspecte se va ocupa noul grup de lucru, urmând ca Raed Arafat să vină în termen de 15 zile cu o analiză și un plan de acțiune.

Premierul a mai spus că ministrul de Interne Nicolae Moga a informat-o în legătură cu măsurile luate până în prezent privind cazul din Caracal. Ea a adăugat că Moga se va reîntoarce la Caracal pentru a continua să coordoneze ancheta.

„În aceste zile un suflet tânăr care putea fi salvat a plecat dintre noi. Suntem cu toții plini de durere și revoltă, de tristețe și frustrare pentru că așa ceva s-a putut întâmpla. Am luat câteva decizii necesare, în calitate de premier, dar e nevoie de mai mult. Mi-am anulat toate vizitele și evenimentele de astăzi. La sosire m-am întâlnit cu ministrul de Interne care m-a informat asupra tuturor măsurilor luate până în acest moment și a planului de acțiune pentru zilele următoare. I-am cerut ministrului Moga să se întoarcă la Caracal pentru a continua coordonarea acestei anchete. Tot astăzi am convocat de urgență o ședință la Palatul Victoria cu șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat, cu șeful STS Sorinel Vasilca și cu ministrul Comunicațiilor Alexandru Petrescu”, a explicat Dăncilă.

Dăncilă: Voi cere în fața CSAT să se prezinte un raport minut cu minut al deciziilor și acțiunilor

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că va cere în ședința CSAT de marți să fie prezentat un raport „minut cu minut și decizie cu decizie”, în cazul crimei din Caracal, începând cu momentul primului apel la 112 al Alexandrei.

„I-am demis deja pe șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt și pe subprefectul de Olt. De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt pentru a îl demite. Vor fi demisi sau vor suporta rigorile legii toți cei care au fost implicați pe parcursul acestui proces și au gestionat defectuos situația, nu doar conducerea”, a afirmat Viorica Dăncilă, sâmbătă, la Palatul Victoria.

Șeful Executivului că acțiunile care țin de Guvern deja se întâmplă și că ar trebui să existe un raport al șirului evenimentelor în cazul din Olt.

„Ceea ce ține de Guvern și de instituțiile aflate în subordinea Executivului se întâmplă deja fără discuții și fără amânări, însă este de datoria tuturor celor responsabili să ia măsuri și decizii pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc. Cer să se prezinte în fața CSAT un raport minut cu minut, de la momentul primului apel, în noaptea de joi seara, la ora 11.05, raport care să conțină, repet, minut cu minut și decizie cu decizie cum a acționat fiecare, pe baza competențelor lor”, a conchis Viorica Dăncilă.

Dăncilă, despre cazul Caracal: E inadmisibil să permitem urcarea politicienilor pe această tragedie

Premierul Viorica Dăncilă a rugat partidele să nu politizeze cazul din Olt, precizând că este inadmibil ca oamenii politici să utilizeze crima din Caracal „pentru exerciții de imagine și de campanie electorală”.„Aștept același lucru din partea tuturor instituțiilor și entităților implicate în acest proces – președintele României, Klaus Iohannis, STS, procurorul general. Cer totodată o atitudine responsabilă și din partea partidelor, pe care le rog să nu încerce să politizeze acest subiect. Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie pentru exerciții de imagine și de campanie electorală. Am amânat deja Congresul PSD din data de 3 august. Avem nevoie de acțiuni ferme ca să luăm măsurile necesare și să corectăm erorile de procedură care au condus la moartea unui copil nevinovat”, a declarat Viorica Dăncilă, sâmbătă, la Palatul Victoria.

Șeful Executivului a dat asigurări familiei Alexandrei și românilor că „toți cei vinovați vor plăti, indiferent de funcția deținută”.

„Asigur familiile, pe toți cetățenii României, că toți cei vinovați vor plăti, indiferent de funcția deținută. Nu o să permit nimănui să se joace cu siguranța și cu viețile oamenilor. Ca om, ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferință și voi face tot ce îmi stă în putință pentru a le sprijini. Le transmit condoleațe și toată compasiunea mea. Pentru măsurile care se impun îi asigur că nimeni nu va scăpa nepedepsit”, a conchis premierul.

Viorica Dăncilă l-a demis pe șeful Poliției Românie, Ioan Buda, pe inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt și pe subprefectul de Olt. Ea a mai anunțat că l-a chemat din concediu pe prefectul de Olt pentru a îl demite.

Premierul și- anulat deplasarea pe care o avea la finalul acestei săptămâni în filialele PSD din Moldova, având o întrunire de urgență la Palatul Victoria cu ministrul de Interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat și ministrul Comunicațiilor Alexandru Petrescu.

Guvernul a decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru a eficientiza timpii de răspuns în situații critice, care va fi condus de Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...