Cazul Băsescu la B1: Aplicarea unei sancțiuni, amânată pentru ședința următoare a CNA

Cazul Băsescu la B1: Aplicarea unei sancțiuni, amânată pentru ședința următoare a CNA
Publicat: 06/12/2012, 15:02
Actualizat: 30/07/2014, 01:43

Cristina Trepcea, membru CNA, a cerut, joi, somarea publică a B1, întrucât în interviul cu Traian Băsescu moderatorul, Robert Turcescu, nu și-a îndeplinit rolul, votul pentru aplicarea acestei sancțiuni urmând să fie reluat în ședința următoare, după ce membrii CNA nu au ajuns joi la nicio decizie.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, emisiunea „Sub semnul întrebării” difuzată pe 27 noiembrie la postul B1, în care Robert Turcescu i-a luat un interviu președintelui Traian Băsescu.

După difuzarea acestei emisiuni, USL a sesizat CNA, cu privire la „cuvintele jignitoare”, „insinuările și acuzațiile” pe care președintele Traian Băsescu i le-a adus premierului Victor Ponta.

Cu privire la această emisiune, și Cristina Trepcea, membru al CNA, s-a sesizat încă din ședința Consiliului din 28 noiembrie. Atunci, Cristina Trepcea a cerut monitorizarea interviului de la B1 TV cu Traian Băsescu, considerând că moderatorul nu și-a îndeplinit rolul, iar interviul a fost unul electoral.

În ședința de joi, Cristina Trepcea a făcut din nou referire la „atitudinea” lui Robert Turcescu, care nu și-a îndeplinit rolul de moderator, în interviul cu Traian Băsescu, încălcând astfel legislația audiovizualului.

„Moderatorul nu a moderat nimic. Eu cred în continuare că e ca și cum i-ar fi făcut pantofii (lui Traian Băsescu, n.r.)”, a spus Cristina Trepcea. Ea a precizat că președintele României este, conform Constituției, „un factor de echilibru”, care nu se implică în campania electorală, însă B1 i-au permis lui Traian Băsescu să facă exact contrariul, respectiv să fie „factor de influență electorală” al uneia dintre părți.

„În momentul în care președintele lansează acele calificative «mitoman», «bolnav de somn», «bolnav de minciună», domnul Turcescu spune: «Iertați-mă, păi eu mă înspăimânt în momentul de față, să știu că vorbim despre un personaj mitoman, aflat în fruntea…»”, a spus și Christian Mititelu, un alt membru al CNA.

În schimb, Mircea Deacă, la rândul să membru al CNA, a fost de părere că „Robert Turcescu a fost condescendent” și nu i se poate reproșa că nu și-a îndeplinit rolul de moderator.

„Acesta este singurul interviu unu la unu cu președintele făcut în campanie. Asta înseamna că domnul Turcescu avea o responsabilitate foarte mare. El avea datoria să aibă o atitudine echilibrată, nu condescendentă”, a spus, în schimb, Christian Mititelu.

Pe de altă parte, Rareș Anița, reprezentantul postului B1 la ședința CNA, a spus că, în urma afirmațiilor lui Traian Băsescu din interviul cu Robert Turcescu, poziția premierului Victor Ponta „a fost difuzată imediat”, în celelalte emisiuni ale televiziunii.

„Domnul Ponta e în campanie electorală, dar domnul Băsescu nu este, pentru că președintele României nu se află în campanie”, i-a răspuns Cristina Trepcea.

„Noi ne-am asumat cumva că în emisiune vor fi și teme de campanie și am marcat emisiunea ca fiind dezbatere electorală”, a spus, în schimb, Rareș Anița.

Cristina Trepcea a propus sancționarea postului B1 cu somație publică, cinci dintre membrii CNA prezenți la ședința de joi votând „pentru” (Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Christian Mititelu și Constantin Duțu) aplicarea sancțiunii. Pentru aplicarea unei sancțiuni sunt necesare minimum șase voturi „pentru”, însă, în cazul postului B1, după două runde de vot nu s-a ajuns la o poziție comună a membrilor CNA pe acest subiect. Astfel, votul în acest caz va fi reluat în ședința următoare a CNA, care cel mai probabil va avea loc săptămâna viitoare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata