Cazul deratizării de la Timișoara | Un bloc a fost evacuat pentru a doua oară / MApN acordă sprijin autorităților locale

Cazul deratizării de la Timișoara | Un bloc a fost evacuat pentru a doua oară / MApN acordă sprijin autorităților locale
Publicat: 21/11/2019, 10:53

Echipa mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naționale a ajuns, joi, la Timișoara și încearcă să detecteze, cu echipamente performante, fosforului remanent din diverși compuși organici și anorganici din blocurile evacuate. Se verifică și cum s-a realizat decontaminarea până acum.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Ministerul Apărării Naționale, o echipă formată din trei specialiști, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din MApN, a ajuns la Timișoara, pentru a acorda sprijin autorităților locale în confirmarea prezenței unor substanțe chimice toxice industriale în cazul incidentului în urma căruia trei persoane au murit și alte zeci sunt în spital.

„Cei trei specialiști, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din MApN, vor acționa, cu echipamente performante, pentru detecția fosforului remanent din diverși compuși organici și anorganici de la fața locului, precum și pentru verificarea plenitudinii operațiunilor de decontaminare desfășurate până în prezent”, se arată în comunicatul MApN..

Rezultatele măsurătorilor vor fi transmise autorităților, care le vor folosi în anchetă.

Potrivit MApN, intervenția echipei SIBCRA la Timișoara s-a făcut în urma solicitării transmise ministrului apărării naționale de inspectorul general al Poliției Române.

Știre inițială:

Inițial, reprezentanții ISU Timiș anunțau, miercuri, că locatarii celui de-al doilea bloc evacuat în Timișoara pot reveni acasa.

La câteva ore, aceiași reprezentanți ai ISU Timiș au informat că autoritățile au decis să evacueze din nou blocul, „ca măsură preventivă”.

„Întrucât măsurătorile din aer nu indicau valori depășite de substanțe toxice, s-a permis accesul temporar în incinta imobilului. În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, specialiștii si reprezentanții din cadrul comitetului au hotărât că totuși, preventiv, locatarii să nu se mute definitiv, ci să rămână în afara imobilului și să fie cazați la unitățile identificate de autoritățile locale. Aceasta măsură a fost luată până organele abilitate, în speță DSP, își vor da avizul pentru accesul definitiv în locuințe. Măsura a fost luată de CJSU pentru a preîntâmpina apariția unor alte situații de urgență, siguranța localurilor fiind prioritară”, anunță ISU Timiș.

La insistențele jurnaliștilor, ISU Timiș a revenit cu o nouă informare, spunând că în urma examenelor toxicologice nu s-a identificat depășirea indicatorilor de substanțe toxice în spațiile verificate.

O echipă a Ministerului Apărării Naționale merge joi dimineață la Timișoara pentru verificări suplimentare în locațiile în care s-a identificat prezența substanței toxice, după deratizare.

În prezent mai sunt internate 40 de persoane, dintre care 29 copii la spitalul „Louis Țurcanu”, 8 adulți la Spitalul Județean și 3 adulți la Spitalul Municipal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Alertă de vreme extremă: De la călduri amorțitoare la ploi torențiale, lapoviță și ninsoare
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație