Cazul din Caracal | Acuzații grave din partea istoricului Marius Oprea: STS-ul este fosta unitate „R” a Securității

Redactor:
Politic
Cazul din Caracal | Acuzații grave din partea istoricului Marius Oprea: STS-ul este fosta unitate „R” a Securității
Istoricul Marius Oprea scrie pe Facebook, în contextul cazului Caracal, că Serviciul de Telecomunicații Speciale este o urmare a Securității, care rezolvă orice cauză numai în situațiile în care „se schimbă datele problemei", adică cei protejați sunt persoane foarte importante.

Serviciul de Telecomunicații Speciale este o instituție specializată în frecat menta, mai puțin cînd e vorba de șpăgi/comisioane din banii cu care se clădesc vilele generalilor săi. STS-ul este de fapt fosta unitate „R” a Securității, apărută pe 18 decembrie 1992, după ce a fost împănată cu ofițeri de armată și a ieșit de sub tutela MApN, pentru a deveni „serviciu” de sine stătător. Unul dintre artizanii acestei situații privilegiate a fostului Serviciu „R” din Securitate este chiar fostul locțiitor al comandantului ei, Tiberiu Lopatiță, ajuns în perioada de tranziție a unității și a țării general și șef al STS, între 1995 și 1997.

Nu este de mirare că pe site ul instituției nu se spune nimic despre apartenența structurii la fosta Securitate, ci doar că fostul Serviciu „R” a funcționat „în cadrul Ministerului de Interne”. Tudor Tănase, general, fost om de nădejde al Securității, reactivat și el de Ion Iliescu în funcția de director al STS a fost și un abonat la creditele preferențiale ale BANCOREX, pentru a și cumpăra un imobil. Prima lui misiune importantă, primită de la Iliescu, a fost inițierea și „punerea în operă” a Hotărîrii CSAT nr. 0048 din 5 octombrie 1993, prin care s a aprobat „reînnoirea convenției bilaterale româno ruse în domeniul legăturilor criptate telefonice și telegrafice internaționale” cu Moscova, prin care se refăcea „firul roșu” dintre tovarășii din România și cei din fosta URSS. A urmat la conducerea STS „tînăra speranță” Marcel Opriș, cel mai greu șef al STS vreme de 12 ani (din 2005 pînă în 2017). El a provenit din MApN, unde era șef al unei autostații la UM 02487, responsabilă de „războiul psihologic” în zilele Revoluției”, scrie istoricul Marius Oprea.

Acesta relatează o experiență personală, din momentul în care deținea o funcție publică și a fost amenințat, dar nimeni nu a dat de autor.

„Ca o experiență personală, pot să vă spun următorul lucru: la un moment dat, în 2008, am primit mai multe amenințări telefonice, unele chiar pe telefonul de serviciu, de la Guvern – unde eram consilier pe probleme de securitate națională. Am trimis adrese scrise la SRI, SPP și STS, pentru a fi identificat „autorul”, care după limbaj și motiv al supărării provenea din fosta Securitate. Inutil să spun că posesorul numărului (care a apărut afișat) a rămas anonim, deși, totuși, eram demitar al guvernului și în acele momente lucram chiar la „legile securității naționale”, care tăiau multe din privilegiile serviciilor: inculsiv pe acela primit de la Guvernul Năstase în 2002, de care beneficiază și azi STS-ul, de a-și „derula” propriile afaceri „sub acoperire”. Am primit răspuns, rituos, printr-o adresă semnată de către generalul Opriș, autorul celebrului „Serviciu 112”, că mă roagă să mă adresez la Vodafone. L-am întrebat apoi, într-o discuție telefonică, dacă la fel ar fi răspuns și în cazul unei amenințări la adresa domnului președite Băsescu. Generalul cu patru stele al lui Băsescu mi-a spus că „atunci s-ar fi schimbat datele problemei”.

Din păcate, pentru fata de la Caracal, nici ea nu intra în această categorie în care „se schimbă datele problemei”. De fapt, asta este chiar esența problemei: în România, „serviciile” aparțin Puterii și o servesc numai pe ea.

Nu și pe cetățenii simpli ai țării. Noi sîntem buni numai ca plătitori de impozite”, mai scris istoricul Marius Oprea.

Tags:
FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Horoscop 18 aprilie 2021. Zodia care are nevoie urgentă de relaxare
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×