Cazul din Caracal. Relațiile polițiști-informatori. „Alexandra putea fi salvată. Pentru dușmăniile de aici a pățit-o”

Cazul din Caracal. Relațiile polițiști-informatori. „Alexandra putea fi salvată. Pentru dușmăniile de aici a pățit-o

Date și fapte:

– În 25 iulie, după ora 11.00, Alexandra sună de 3 ori la 112 să își anunțe propria răpire
– adjunctul IPJ Olt de la acea vreme Nicolae Alexe cere ajutorul lui Remus Rădoi, cunoscut drept „Codiță”, care are o firmă de pază
– Polițistul cere informații cu privire la o mașină argintie ce părea un BMW break, apoi s-a răzgândit vorbind despre un Renault Megane break.
– Codiță îl îndrumă către două locații, iar polițiștii ajung în localitatea Redea, la două imobile unde stau rivali din clanul Oacă.
– În 30 iulie, Nicolae Alexe, fost adjunct IPJ Olt, spune într-o intervenție la Antena 3: „Am continuat în mod direct verificările și am solicitat sprijinul polițiștilor rutieri cărora le-am distribuit fotografia, iar ulterior prin surse proprii am fost informat de un colaborator că un autoturism identic s-ar afla într-o parcare a unui supermarket din Caracal. (…) Am trimis imediat să verifice, însă acest autoturism avea mici detalii ce nu corespundeau autoturismului pe care îl căutam”.
– Alexe a sunat de mai multe ori la colaboratorul său, dar nu a obținut locația corectă. I-a oferit în schimb date din anchetă.
– În cele din urmă, cu o întârziere de 19 ore, polițiștii ajung în fața casei lui Gheorghe Dincă, dar nu intră. „Domnii procurori au spus că nu suntem siguri că persoana respectivă este autorul, nu știm sigur că se află în acea locație victima, fapt pentru care au spus că au mai făcut mai devreme 3 percheziții în care nu au reușit să identificăm nici o probă referitoare la acest lucru și că au rezerve”, explică Alexe.

Adjunctul Poliției Olt a fost acuzat că a apelat la grupări de interlopi, în loc să meargă la superiorii săi. Cazul Alexandra a scos la iveală că ajutorul oferit de Remus Rădoi nu a fost o excepție și că au mai fost și alte dosare.

,,Am văzut în Occident cum poliția, atunci când există un astfel de caz, dă un număr de telefon la care oamenii să sune să dea informații. Mi se pare că trăiesc într-o altă lume ciudată. Ca cetățean, mi se pare firesc, aș face-o și neîntrebat. Conform regulamentului de organizare și funcționare, care merge pe Legea 333/2013, noi suntem obligați să colaborăm cu organele de anchetă ori de câte ori suntem solicitați. Avem o licență pe care o luăm o dată la 3 ani de la SRI și IGPR și când încălcăm condițiile licențierii, avizării, suntem pasibili de a ni se ridica această licență”, a spus Remus Rădoi, pentru MEDIAFAX.

Remus Rădoi are nu mai puțin de 1.800 de angajați, iar 20% din activitatea sa este legată de paza la firmele de stat.

Întrebat dacă adjunctul Poliției ar fi trebuit să ia informații și de la clanul Oacă, Rădoi spune: ,,A existat de-a lungul timpului și există și în prezent un dosar de prostituție-cămătărie-trafic de persoane, pe numele grupării acesteia, inclusiv pe numele liderului (clanul Oacă, Daniel Oacă – n.r.), pus sub control judiciar pentru astfel de fapte. A mai fost arestat pentru astfel de fapte. În situația noastră, eu sunt o persoană care nu are cazier, care se ocupă cu alte lucruri, nu cred că se pot pune în oglindă una cu alta. Dumnealor căutau surse credibile, verificate, care să fie cât de cât într-un cadru legal. Eu nu am la cunoștință ca ei (poliția – n.r.) să fi colaborat cu personaje atât de dubioase”.

Pe de altă parte, rivalul său, Nicușor Oacă, îl acuză pe Rădoi că a indicat greșit adresele.

„A indicat greșit (Rădoi, n..r) deoarece s-a dus poliția în comuna Redea, la prietenii ăștia ai mei, a intrat cu mascații peste ei. Nu e o problemă că s-a dus, dar trebuia să se ducă unde a descris fata cu lux de amănunte, adică: . Era simplu, acolo nu putea să-i trimită? De ce colaborează cu acest Remus Rădoi poliția când putea să colaboreze cu colegi de-ai dânsului, subordonații dânsului, care sunt din Caracal și cunoșteau foarte bine zona? Sună vecinii la 112 noaptea și nu intervine”, a afirmat Oacă, pentru MEDIAFAX.

Bărbatul spune că dosarul de cămătărie care îl vizează pe el și pe apropiații săi a fost construit de Alexe tot cu ajutorul lui Rădoi. „Toată nebunia asta a pornit de la numitul Rădoi Remus, care era prieten – nu spun că colabora – cu domnul fost adjunct Alexe, pe care l-a îndrumat pe niște piste false, adică mai concret în comuna Redea, la două adrese, la Andreescu Valentin și la un anumit Dan Master. Coincidența face că aceștia sunt prieteni cu mine. Sunt cercetați într-un dosar pe care l-a instrumentat domnul Alexe, pe care l-a ajutat domnul Rădoi Remus, dânsul spune, i-a dus un număr de 40 de persoane pe care le-a convins – eu spun că le-a influențat – și a rămas o prietenie între acești doi. Dosar (n.r. pe numele lui Oacă) de cămătărie”, a mai spus Oacă.

În apărarea lui sare și Tiberiu Iliescu, prieten al lui. Omul crede că rivalitatea din zonă a omorât-o pe Alexandra.

„Dacă domnul Alexe nu mergea pe pista indicată gresit de Rădoi Remus, Alexandra putea fi salvată. Pentru dușmăniile și prostiile indicate de acest Rădoi Remus, fata a pățit ceea ce a pățit. Pentru faptul că Rădoi Remus provine din Redea, adresele la care a trimis poliția erau cunoscute, el cunoștea băieții ăia de mici copii, știa ce mașini au dar băieții îi făceau parte dintr-un dosar pe care el spune că îl instrumentase. Ce se întâmplă, domnul Rădoi Remus nu face parte din nicio firmă de pază, el face pază prin interpuși. Într-un dosarul cu mine a primit o condamnare la trei ani plus 5 ani de încercare și i s-a interzis dreptul de a mai deține firme de pază”, a declarat Iliescu, pentru MEDIAFAX.

Raportul Ministerului de Interne face referire la cele trei percheziții, dar menționează datele au fost furnizate de „persoane de sprijin”.

Raport MAI: „Informativ, utilizându-se datele furnizate de persoane de sprijin de pe raza Municipiului Caracal, au fost identificate 3 locații diferite de pe raza Municipiului Caracal, aparținând unor persoane suspecte de săvârșirea unor astfel de infracțiuni, iar cu sprijinul procurorului de caz au fost efectuate demersuri în vederea obținerii mandatelor de percheziție.

La ora 19.58, au fost demarate cele 3 percheziții domiciliare în baza mandatelor obținute, comisar șef Alexe Nicolae participând efectiv la una din percheziții, iar adjunctul pe linie de ordine publică la o altă locație, la niciuna din cele 3 locații nefiind obținute date sau indicii relevante în depistarea minorei”.

Rădoi susține că nicio informație legată de Gheorghe Dincă nu a ajuns mai devreme la angajații săi și acuză Poliția că nu s-a mobilizat în urmă cu câteva luni, deși la nivelul județului Olt au fost semnalate de-a lungul timpului dispariții.

„Nu (îl cunoșteam pe Gheorghe Dincă – n.r.), spre rușinea noastră. Nu am reușit să furnizăm niciodată vreo informație despre el. Nu reliefa, era un om prea bătrân ca noi să credem că poate să fie (un presupus criminal – n.r.). (…) Din ce observăm acum și noi, iată că făcea un fel de taximetrie, avea o conivență cu fiica sa, nu știm cât, poate aflăm mai multe. Poate avea și cu alții. (…) Eu am convingerea că ăsta a făcut mai multe crime. (…) Dacă s-ar fi acționat din aprilie, de când existau plângeri, semnalmente cu privire la mașina asta… până la 11 noaptea, ei (polițiștii, n.r.) nu știau că e Renault. Ei sunt obișnuiți cu salariul bun. Au vinovăție destul de mare”, mai susșine Rădoi.

Testele ADN din butoiul găsit pe proprietatea lui Gheorghe Dincă au arătat că acestea aparțin Alexandrei Măceșanu, de 15 ani. Dincă a recunoscut că a ucis-o, după ce a prins-o că a apelat 112. Bărbatul, de 66 de ani a mai recunoscut încă o crimă, în cazul Luizei Melencu, de 18 ani, despre care spune că a aruncat-o în Dunăre în luna aprilie.

Autoritățile s-au dovedit a fi incapabile să o salveze pe Alexandra, deși copila a apucat să sune de 3 ori la 112 și să ofere detalii despre locul în care este sechestată. Conform raportui MAI în acest caz, Alexandra a mai avut două discuții cu doi polițiști. Cu toate acestea intervenția în orașul Caracal, un oraș de 30.000 de oameni, s-a făcut după 19 ore.

Din raportul Ministerului de Interne reiese că nu a fost activat mecanismul național „Alertă Copil” și s-a pierdut mult timp fără ca polițiștii să ia vreo măsură concretă. În plină criză generată de sechestrarea Alexandrei, polițiștul Alexe a stat la două bilanțuri ale Poliției din Scornicești și Potcoava.

Ulterior, la verificări, a mințit legat de ora la care a fost informat despre caz. „Din raportul întocmit de ofițer a reieșit faptul că, în jurul orei 15.30, a fost contactat telefonic de către agent șef Grigorescu Cristi, purtător de cuvânt în cadrul I.P.J. Olt care i-a spus că cei de la presă vor mai multe detalii despre dispariție întrucât minora fusese sechestrată.

Acest aspect este însă contrazis de raportul subcomisarului …, care a afirmat că l-a informat pe ofițer cu privire la sechestrarea și violarea minorei, la ora 11.50, acesta din urmă limitându-se la dispunerea de măsurii prin care șeful Serviciului de Investigații Criminale să se deplaseze la Poliția Municipiului Caracal pentru a coordona activitatea de cercetare vizând dispariția minorei.
(…)
Mai mult, cms. șef Alexe Nicolae nu a manifestat loialitate în discuțiile purtate cu comisia de verificare, în sensul că manifestarea loialității însumează mai multe trăsături, printre care și sinceritatea, ori ofițerul respectiv a modificat, cu intenție, față de superiorul ierarhic, data și ora în care a fost sesizat”.

Cine este Remus Rădoi:

-a fost implicat, în 2009, într-un scandal cu un grup de romi la Caracal, în urma căruia a împușcat cu un pistol cu bile un bărbat
– în 2002, a fost implicat într-un incident în fața Ministerului Justiției, când și-a incendiat mașina în semn de protest față de „pasivitatea autorităților” în privința infractorilor. „El este cunoscut în comună ca un individ care a mai comis și înainte de incidentul de ieri o serie de acte de violență la limita iresponsabilității”, se arăta în comunicatul Ministerului Justiției de la acea vreme.

Cine este Nicușor Oacă:

– Lider al grupării Oacă.
– membrii grupării au fost cercetați pentru constituire de grup infracțional organizat, oferirea de bani cu camătă și impunerea unor taxe de protecție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Mihai Albu, diagnosticat cu CANCER de prostată. A suferit deja o operație dificilă
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Florin Piersic, viață amoroasă tumultoasă. Câte femei a iubit marele actor
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Ce spune Alexandru Rafila despre bacteria nosocomială luată de Florin Piersic de la o branulă
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații