Cazul ursului din Harghita | Orban, despre cum s-au desfășurat lucrurile: Au tergiversat foarte mult luarea deciziei / Ministrul de Interne, despre prefect: A tratat funcția ca pe una cu rol decorativ / Ce spune Vela despre interven’ia jandarmilor

Cazul ursului din Harghita | Orban, despre cum s-au desfășurat lucrurile: Au tergiversat foarte mult luarea deciziei / Ministrul de Interne, despre prefect: A tratat funcția ca pe una cu rol decorativ / Ce spune Vela despre interven'ia jandarmilor
Publicat: 18/11/2019, 12:03

„Au tergiversat foarte mult luarea acestei decizii. Am înțeles că medicul veterinar nici măcar nu avea tranchilizante la el în momentul în care s-a dus acolo. Evident, eu am comunicat cu ministrul de Interne și ministrul mediului. La Ministerul Mediului la ora 11.05 s-a primit solicitarea de aprobare a deciziei și la 12.00 s-a luat decizia de a pune capăt suferinței ursului. La Ministerul de Interne i-am solicitat ministrului să analizeze acțiunea prefectului și am văzut că va demara de schimbare din funcție”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai precizat că, potrivit actelor normative, medicul veterinar ar fi trebuit să evalueze situația, prefectul ar fi trebuit convoace Comitetul pentru Situații de Urgență și trebuia luată decizia privitoare la soarta ursului, c”are fie să fie tratat, mai ales că am înțeles că în județul Harghita există două centre în care se puteau face intervenții, fie să se ia decizia să îi fie curmate suferințele”.

Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători. Potrivit autorităților, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, după 18 ore de la producerea accidentului.

Din cauza intervenției defectuase, ministrul de Interne Marcel Vela a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita.

Vela, despre prefectul din Harghita: A tratat funcția ca pe una cu rol decorativ

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că va înainta primului ministru documentele pentru demiterea prefectului din Harghita, afirmând că acesta a tratat funcția sa ca pe una „cu rol decorativ” în cazul ursului rănit, care a fost lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil.

Marcel Vela a spus, luni, la sediul Ministerului de Interne, că va respecta procedura și va înainta premierului documentația pentru demiterea prefectului din Harghita, după cazul cu ursul rănit pe drumul dintre Sovata și Praid, și lăsat 18 ore să agonizeze, fără să se intervină.

„Domnul prefect a greșit în momentul în care a tratat funcția sa de președinte a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ca pe o funcție cu rol decorativ. Adică sâmbătă a luat act de eveniment și a fost suficient, în interpretarea domniei sale. Fără să finalizeze, fără să se intereseze, fără să ia măsuri, fără să se implice, astfel încât să nu existe o asemenea situație”, a spus ministrul Marcel Vela.

Acesta a constatat că în cazul de la Harghita nu au fost ordonate sau nu au fost respectate proceduri.

„În acest sens, evident, trebuie să verific cauză și tot ceea ce a dus la această situație în care Prefectura nu s-a implicat sau de ce nu s-au găsit, de-a lungul timpului, de către alți miniștri și de către alți comandanți și conducători de forțe și de instituții, soluții operative pentru a preîntâmpina asemenea situații neplăcute și chiar dramatice. În situația în care nu aveau temei legal, de ce nu au propus modificări legislative pentru a nu se mai repeta drame de acest fel sau, dacă există, ele să fie tratate cu seriozitate cu proceduri și bazate pe o intervenție foarte riguroasă. Iar dacă există temei legal și ei nu au făcut ce trebuie, atunci vor fi evident analizați și probabil sancționați”, a mai spus Vela.

Marcel Vela, despre intervenția jandarmilor, în Harghita: Au armament, dar nu au tranchilizant

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că a aflat „cu stupoare”, după situația ursului din Harghita, că jandarmii au temei legal să intervină, au și armament, dar nu au tranchilizante. Vela a spus că singurul județ unde există protocol local pentru intervenție este Hunedoara.

„Am vorbit cu cei de la Jandarmerie. Există temei legal, dar am aflat spre stupoarea mea că nu au tranchilizante. Au armament, dar nu au tranchilizante. În același timp, nu au proceduri pentru a autoriza sau a angaja medici sau specialiști care să știe cum să tranchilizeze un animal”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

Potrivit ministrului, într-un singur județ, Hunedoara, există un protocol între Prefectură, DSVSA și Jandarmerie, care să prevină situații precum cea de la Harghita, acest protocol fiind realizat de către autoritățile locale, pentru a suplini vidul legislativ.

„În astfel de situații eu doresc să găsesc cauzele care au dus la o asemenea tragedie, unde a fost vidul (…) Sâmbătă seara, după ce a avut loc evenimentul și Inspectoratul Județean de Poliție, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au anunțat prefectul (din Harghita – n.r.) care s-a informat doar la primarul de la Praid dacă e ok și ce se întâmplă. În mod normal, prefect ești și în weekend, și în restul săptămânii”, a spus Marcel Vela.

Întrebat dacă a vorbit cu prefectul de Harghita, Andrei Jean Adrian, despre intervenția în cazul ursului lăsat să agonizeze 18 ore, Vela a răspuns că a transmis cauza secretarului de stat și că este de părere că „secretarul de stat a fost indus în eroare”.

„Nu am vorbit cu el. I-am transmis secretarului de stat care se ocupă de prefecturi să îl întrebe. Nu vreau să folosesc cuvinte dure, dar cred că l-a indus puțin în eroare pe domnul secretar de stat domnul prefect, în sensul că i-a spus că nu a știut până duminică dimineață (de urs – n.r.)”, a spus Vela.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...