CCR: numirea lui Marian Enache ca judecător, constituțională

CCR: numirea lui Marian Enache ca judecător, constituțională
Publicat: 29/06/2016, 13:54

”S-a plecat de la premisa că nu este neconstituțional faptul că un deputat s-a autopropus, chiar la senat. textul de lege vorbește că propunerile se pot face de grupuri, de deputați sau de senatori. nimeni nu poate interzice unui deputat sau unui senator sa se autopropună”, a declarat președintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.

Grupul PNL din Senat a depus miercuri, 21 iunie, o sesizare la Curtea Constituțională, contestând numirea deputatului Marian Enache (ex-UNPR, ex-PSD) ca judecător al CCR pe motiv că acesta nu a avut susținerea niciunui grup parlamentar, argumentând în acest fel că orice român s-ar putea autopropune.

”În ceea ce privește numirea la Curtea Constituțională de către Camera Deputaților și Senat, legiuitorul a apreciat că se impune un filtru și anume susținerea unei/unor candidaturi de către grupuri parlamentare, senatori și deputați”, scriu senatorii PNL în sesizarea înaintată CCR. ”Prin interpretarea istorico-teleologică, apreciem că legiuitorul ordinar (…) a avut în vedere ca parlamentarii să respecte, în sensul de a nu încălca, drepturile Camerei din care fac parte”, mai explică liberalii.

Senatorii PNL spun că numirea lui Marian Enache încalcă art. 5 alin. 5 din legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, dar și articolul 16 din Constituția României. Liberalii susțin că, deși Comisia Juridică a Senatului a respins inițial audierea lui Enache tocmai pentru că nu avea susținerea niciunui grup parlamentar, acesta a fost audiat ulterior în aceeași zi și propus pentru votare plenului.

Autorii sesizării mai spun că o susținere pentru Marian Enache din partea vreunui grup parlamentar nu a fost exprimată nici măcar în plenul Senatului, înainte de vot. ”Mai mult, de pe buletinele de vot care au fost înmânate fiecărui senator prezent, se poate observa, fără tăgadă, că, în dreptul grupului care îl propune, era trasă o linie orizontală, încă o dovadă că nu exista o cerere a unui grup pentru numirea sa ca judecător la Curtea Constituțională”, argumentează senatorii PNL.

”Într-o asemenea situație, dacă am îmbrățișa această metodă de numire a unui judecător al Curții Constituționale, atunci orice cetățean român se poate autopropune, urmând a fi supus votului plenului Senatului sau Camerei Deputaților”, conchid aceștia.

”În consecință, lipsa unei cereri scrise, înaintată de un grup parlamentar, de senatori si deputați, refuzul oricărui grup, atât la Comisia juridică, cât și în plen, de a susține, conform art.5 alin.5 din Legea nr.47/1992, candidatura domnului Enache Marian, arată, fără echivoc, că domnul Enache Marian a fost numit judecător la Curtea Constituționala cu încălcarea prevederilor constituționale, statuate de art.16 alin.1,2 si 3, și a prevederilor legale impuse de art.5 alin.5 din Legea nr.47/1992”, se arată în concluzia sesizării senatorilor PNL depusă la CCR.

Deputatul independent Marian Enache (ex-UNPR) și-a depus candidatura pentru un post de judecător la CCR din partea Senatului, fiind validat cu voturile majorității constituite în jurul PSD.
CCR se reînnoiește, începând cu 13 iulie, în componența Curții urmând să intre un nou judecător ales de plenul Camerei Deputaților (Attila Varga), unul ales de plenul Senatului (Marian Enache) și încă un judector numit de Președinție (Livia Staniciu). Tot după 13 iulie, CCR își va alege un președinte plin, în prezent Valer Dorneanu asigurând interimatul după retragerea lui Augustin Zegrean, al cărui mandat a expirat.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb