Ce este Autoritatea pentru Digitalizarea României, noua instituție care va activa din ianuarie și va administra fonduri UE de cel puțin 2 miliarde de euro

Redactor:
Laura Albu
Ce este Autoritatea pentru Digitalizarea României, noua instituție care va activa din ianuarie și va administra fonduri UE de cel puțin 2 miliarde de euro
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va avea de gestionat cel puțin 2 miliarde de euro proveniți din finanțare europeană. ADR va funcționa după data de 30 ianuarie, când vor fi finalizate procedurile întemeierii acesteia, a explicat președintele Autorității, Sabin Sărmaș, pentru Mediafax.

„Este Programul Operațional Creștere Inteligentă și Digitalizare, un program sectorial care are alocate 2 miliarde de euro. Uniunea Europeană va aloca pentru digitalizare în următorul exercițiu financiar 7 miliarde de euro doar pentru România. Autoritatea va gestiona o parte din aceste sume, cel puțin cele 2 miliarde. Dar miza foarte mare în momentul de față, este o strategie în baza căreia să se cheltuiască acești bani, să se pună programul de finanțare care să servească atât instituțiile publice prin diferite programe în funcție de nevoile pe care le vom extrage și le vom pune în strategie, astfel încâr banii să fie cheltuiți. Pentru că astăzi, marea problemă este că există o serie întreagă de programe propuse spre finanțare care nu reușesc să atragă fonduri”, a precizat luni, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, după dezbaterea publică în privința Hotărârii de Guvern pentru înființarea companiei.

Autoritatea preia două departamente din fostul Minister al Comunicațiilor și Societății Informaționale, desființat de guvernarea PNL.

„Din MCSI (Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale) momentan, Autoritatea pentru Digitalizarea României preia OISI care este Organizmul Intermediar pentru promovarea Societății Informaționale și care este organismul prin care noi luăm banii de la Uniunea Europeană, acesta este organismul care finanțează toate aceste proiecte, fie că ele sunt pe zona publică sau pe zona privată. Mai ia o echipă de asistență tehnică, acronimul este UIPOAT – Unitatea pentru Implementare proiecte POAT (Proiectul Operațional Asistență Tehnică), această echipă au o deosebită importanță în scrierea proiectelor pe fonduri europene. Practic o unitatea va scrie proiecte, cealaltă va reuși să le finanțeze, sigur alături de alte departamente pe care le vom crea”, a mai explicat Sabin Sărmaș.

Termenul când ADR va funcționa va fi după 30 ianuarie. „Autoritatea va funcționa după data de 30 ianuarie, când vor fi finalizate toate procesurile. ADR a apărut întrucât Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în care a fost integrat fostul MCSI, nu a putut să își asume toate subiectele de comunicații, această autoritate copiază aceste responsabilități”, a adăugat președintele.

Autoritatea are prevăzuți, în textul Hotărârii de Guvern, un număr de 35 de angajați, fapt pentru care participanții la dezbatere au numit-o în mod peiorativ drept un „Chihuahua” al instituțiilor statului, după ce au afirmat despre MCSI că era văzut drept „cenușăreasa ministerelor”. Președintele Autorității a asigurat că personalul va fi extins.

Luni, a avut loc la sediul Guvernului o dezbatere publică în vederea Hotărârii de Guvern prin care va fi înființată Autoritatea pentru Digitalizarea României.

 

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au...
SUA anunţă când va începe vaccinarea. Până la 20 de milioane de persoane ar putea...
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
180 de lei pentru toți acești români. Se dau chiar de la 1 decembrie, iar...
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide