Ce este metoda „Coperta”. Un fost secretar de stat în MJ a explicat cum se aranja repartizarea dosarelor către anumite complete

Redactor:
Liviu Dadacus
Ce este metoda „Coperta”. Un fost secretar de stat în MJ a explicat cum se aranja repartizarea dosarelor către anumite complete
Mai multe pe gandul.info

„Domnul Puțura ne-a explicat cum este cu repartizarea «aleatorie», dacă coroborăm cu cazul dosarelor din justiție, cum se face prin calculator și ne-a explicat destul de clar cum poate ca grefierul să distribuie anumite dosare către un anumit complet de judecată. Ne-a explicat cum se poate merge, cel puțin pentru cazurile de arest preventiv, cunoscându-se care sunt completele pregătite și în sensul acesta se poate ajunge exact în ziua de… pentru a ajunge la un anumit complet”, a spus Manda.

„Ne-a explicat și cum este metoda «Coperta». Am pus o serie de întrebări, am reușit până la urmă să înțelegem la ce se referea când spunea despre metoda «Coperta» și cum se poate ca această distribuție «aleatorie» a dosarelor către anumite complete de judecată să ajungă exact acolo unde se dorește”, a adăugat Manda.

El a mai spus că Puțura a prezentat și o listă de judecători ÎCCJ apropiați ai „sistemului”. „Ne-a prezentat o listă, în opinia sa, de persoane, de judecători de la Înalta Curte despre care domnia sa consideră că au relații apropiate cu sistemul, precizând probabil sau nefăcând o precizare foarte clară dacă este vorba despre zona de parchete sau zona de servicii. Este o listă pe care nu o s-o prezint. Nu putem să arătăm în spațiul public doar o declarație a domnului Puțura, fără ca aceste lucruri să fie verificate”, a spus Manda.

Potrivit lui Manda, Puțura a făcut precizări și despre cazul lui Adrian Severin. „Ne-a spus că știe despre cazul domnului Adrian Severin căruia i s-ar fi adus la cunoștință o notă operativă cu mult înainte de a se deschide un dosar cu scopul ca acel dosar și acele acuzații n-ar fi avut un efect juridic, ci doar un efect media, lucru care spune domnia sa că știe de la domnul Severin că s-ar fi și întâmplat și că acest dosar s-ar fi clasat acum o perioadă destul de scurtă de timp”, a spus Manda.

Totodată, Manda a adăugat și faptul că Puțura a adus în discuție cazul lui Nicușor Constantinescu, despre care consideră că ar fi similar cu al său.

„A spus că a luat cunoștință și de o speță asemănătoare, a domnului Nicușor Constantinescu, în care spune că există o intervenție în cadrul audierii domniei sale la instanță în care ar fi venit un ofițer SRI și ar fi vorbit cu judecătorul în ziua judecății. Rămâne să probăm dacă mărturia domnului Constantinescu este adevărată”, a mai spus Manda.

Puțura a fost audiat marți de Comisia SRI timp de cinci ore. El a mai fost audiat, timp de trei ore, acum o săptămână, atunci afirmând că o mare parte a miniștrilor din perioada 2012-2016 au avut convorbirile interceptate de mandate de siguranță națională.

Inchide