Ce explozibil au găsit pirotehniștii Brigăzii Antitero a SRI sub mașina lui Bogdan Mararu

Ce explozibil au găsit pirotehniștii Brigăzii Antitero a SRI sub mașina lui Bogdan Mararu
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 26/02/2013, 22:59

SRI a găsit sub mașina de la Piatra Neamț „un kilogram de explozibil plastic de proveniență străină”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Potrivit lui Sava, a fost vorba despre „aproximativ un kilogram de explozibil plastic de proveniență străină”.

Amenințarea cu bombă de la Piatra Neamț, unde un dispozitiv exploziv a fost montat sub o mașină, a fost înlăturată, a mai declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, precizând că acțiunea de dezamorsare s-a încheiat.

„Capsa detonantă a fost despinsă de masa explozivă”, a spus Sava.

Potrivit acestuia, explozibilul fusese prins sub mașina Range Rover și putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.

„Explozibilul a fost desprins de sub mașină de specialiștii pirotehniști ai Brigăzii Antitero a SRI”, a adăugat Sava.

El a mai spus că acestea sunt situații cu care se confruntă specialiștii pirotehniști ai Brigăzii Antitero a SRI, care sunt foarte buni profesioniști.

Potrivit acestuia, SRI a găsit sub mașina de la Piatra Neamț „un kilogram de explozibil plastic de proveniență străină”.

La rândul său, prefectul de Neamț, Ilie Mitea, a declarat că operațiunile pentru dezamorsarea dispozitivului exploziv s-au încheiat, iar restricțiile impuse în zonă, unde oamenii au fost evacuați, vor fi ridicate.

„Totul e rezolvat. Se vor ridica restricțiile când pirotehniștii vor decide. E bine că s-a încheiat cu bine”, a spus prefectul.

Echivalentul explozibilului găsit sub mașina lui Bogdan Mararu este de 5,5 kilograme de trinitrotoluenul (TNT), iar o eventuală deflagrație ar fi avut loc pe o suprafață de 350 de metri, potrivit unor surse judiciare.

Mașina sub care s-a găsit explozibilul se afla la o distanță de un metru și jumătate de blocul în care locuiește propietarul mașinii, mai spun sursele citate.

Șase pesoane au fost duse la audieri la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Neamț în cazul privind tentativa de asasinat a interlopului Bogdan Mararu.

Vineri, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău și SCCO Neamț, au prins în flagrant delict trei tineri membri ai unei grupări specializate în săvârșirea de infracțiuni de violență – omor calificat, distrugere calificată și acte de terorism. Conform DIICOT, sub coordonarea liderului grupării, în vârstă de 43 de ani, suspecții au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, „în vederea suprimării vieții părții vătămate B.M. (Bogdan Mararu-n.r.), proprietarul autoturismului”.

Membrii grupării intenționau să distrugă prin incendiere și două spații comerciale din Piatra Neamț, aparținând altor două persoane.

Atentatul cu bombă a avut loc vineri dimineață pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamț, pachetul cu dispozitiv exploziv fiind montat sub mașina lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiță Mararu, asasinat în noiembrie 2010. În zona respectivă se află sediul Direcției de Finanțe, Spitalul Județean, două biserici și o bancă.

Locatarii din blocul în fața căruia era parcată mașina au fost evacuați. De altfel, toată zona a fost izolată și evacuată.

Prefectul de Neamț, Ilie Mitea, declara pentru corespondentul MEDIAFAX că zona în care a avut loc atentatul cu bombă a fost evacuată pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, afirma că suspecții erau monitorizați de SRI și DIICOT încă din luna decembrie, iar vineri dimineață SRI a intervenit pentru prinderea acestora.

El a precizat că vineri dimineață, încă din jurul orei 03.00, o echipă de pirotehniști ai Brigăziii specializate antiteroriste a SRI s-a aflat la fața locului și a aplicat procedurile standard pentru aceste situații, însă s-a decis ca acțiunea să fie coordonată de o echipă suplimentară care a fost trrimisă de la București.

Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț, a declarat, la rândul său, că aceasta este o situație fără precedent în oraș, el afirmând că acum „toată lumea este în siguranță”.

Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiță Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiță Mararu, lider al lumii interlope nemțene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamț, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea șefului Poliției Române Petre Tobă și a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului