Ce înseamnă când pe etichetă scrie „produs românesc” sau „produs natural”? Răspunsul pus de un deputat PSD într-o lege

Ce înseamnă când pe etichetă scrie „produs românesc sau „produs natural? Răspunsul pus de un deputat PSD într-o lege
Publicat: 16/03/2016, 01:38
Actualizat: 11/10/2016, 11:22

Deputatul PSD Liviu Harbuz a inițiat o propunere legislativă prin care urmărește stabilirea unor măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt și a produselor lactate. Deputații din Comisia pentru agricultură au votat marți o serie de amendamente la proiectul de lege, dintre care cele mai importante vizează folosirea termenului de „produs românesc” doar pentru produsele obținute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone, precum și includerea pe ambalaj, după caz, a procentului în care s-a folosit lapte praf pentru obținerea produsului final. O altă mențiune obligatorie suplimentară este și aceea că denumirea de„produs natural” va putea fi atribuită doar alimentelor care„folosesc în proporție de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivolițe,, oi și capre, fără a avea în compoziție înlocuitori de lapte sau lapte praf”.

Harbuz a spus în fața colegilor deputați că se declară încântat că votul pentru proiectul său a fost avizat favorabil și că aceștia susțin transparența pe piața laptelui, pentru că românii traversează o perioadă în care au nevoie să aibă din nou încrederea în alimentele de pe piață, mai ales în cele de proveniență românească, pe care le consideră cele mai sigure.

„Românii au nevoie să își recapete încrederea în produsele alimentare. Reafirm cu tărie convingerea și crezul meu că produsele românești sunt cele mai sigure pentru consum și din acest motiv consider că, atunci când este vorba despre laptele proaspăt, românii trebuie să știe de unde provine acesta, dacă a fost colectat din ferme românești, precum și dacă în procesul de obținere s-a folosit lapte praf și în ce procent”, a declarat deputatul Liviu Harbuz, prim-inițiator al propunerii.

Deputații au propus și au adoptat astăzi și amendamente referitoare la informațiile care trebuie inscripționate obligatoriu pe eticheta laptelui, iar printre cele mai importante mențiuni se numără lista completă a ingredientelor folosite, mai ales atunci când vine vorba despre lapte praf, unde trebuie precizat procentul exact în care a fost folosit, țara de origine și locul de proveniență a laptelui crud care a reprezentat materia primă pentru consum, numele și adresa celui care a procesat laptele și specificarea clară a procesului de tratament termic utilizat.

„Pentru laptele și produsele lactatecare provin de la alte specii decât de la vaci de lapte, se va specifica specia de la care provine. Modificările de compoziție vor fi clare pe etichetă: îmbogățirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conținutului de lactoză prin conversia în glucoză și galactoză”, au decis parlamentarii.

În proiectul de lege se arată și că„producerea, expunerea spre vânzare și/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte se va sancționa cu amendă de la 20.000 de lei la 25.000 de lei și retragerea pe timp de 6 luni a autorizației de funcționare a producătorilor sau comercianților, după caz”.

Proiectul de lege a primit astăzi vot favorabil din partea Comisiei pentru agricultură și urmează să meargă în plenul Camerei Deputaților pentru votul final.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Lista COMPLETĂ a localităţilor care se află în SCENARIUL ROŞU!a Restricţiile sunt clare
Zi neagră pe piaţa criptomonedelor. Cădere pentru Bitcoin şi Ether
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum arată ursul de pluș care seamănă cu Angela Merkel. Are 40 cm înălțime și...
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Certificatul verde, obligatoriu de luni, 20 septembrie. Unde îl vor prezenta românii de azi înainte
ACHITARE într-un DOSAR legat de FONDURI EUROPENE
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Nenorocirea care este pe cale să lovească toată Planeta! Nimeni nu poate scăpa de ea
SE LĂFĂIE ÎN LUX. Imagini din avionul cu care Klaus și Carmen Iohannis au zburat...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei