Ce înseamnă când pe etichetă scrie „produs românesc” sau „produs natural”? Răspunsul pus de un deputat PSD într-o lege

Redactor:
Cristina Andrei
Ce înseamnă când pe etichetă scrie „produs românesc” sau „produs natural”? Răspunsul pus de un deputat PSD într-o lege
Termenul de „produs românesc" va fi folosit pentru alimentele obținute exclusiv din laptele provenit de la fermele din România, iar „produse naturale" vor fi doar cele obținute 100% din lapte colectat de la animale, fără niciun fel de înlocuitori artificiali sau lapte praf, se arată într-un proiect de lege avizat favorabil marți de deputații din Comisia pentru agricultură. Autorul propunerii legislative este deputatul Liviu Harbuz, care susține că „românii au nevoie să își recapete încrederea în produsele alimentare", iar pentru acest lucru au nevoie să știe exact de unde provine laptele folosit pentru fabricarea alimentelor, dar și dacă lactatele conțin lapte praf.

Deputatul PSD Liviu Harbuz a inițiat o propunere legislativă prin care urmărește stabilirea unor măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt și a produselor lactate. Deputații din Comisia pentru agricultură au votat marți o serie de amendamente la proiectul de lege, dintre care cele mai importante vizează folosirea termenului de „produs românesc” doar pentru produsele obținute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone, precum și includerea pe ambalaj, după caz, a procentului în care s-a folosit lapte praf pentru obținerea produsului final. O altă mențiune obligatorie suplimentară este și aceea că denumirea de „produs natural” va putea fi atribuită doar alimentelor care „folosesc în proporție de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivolițe,, oi și capre, fără a avea în compoziție înlocuitori de lapte sau lapte praf”. 

Harbuz a spus în fața colegilor deputați că se declară încântat că votul pentru proiectul său a fost avizat favorabil și că aceștia susțin transparența pe piața laptelui, pentru că românii traversează o perioadă în care au nevoie să aibă din nou încrederea în alimentele de pe piață, mai ales în cele de proveniență românească, pe care le consideră cele mai sigure. 

„Românii au nevoie să își recapete încrederea în produsele alimentare. Reafirm cu tărie convingerea și crezul meu că produsele românești sunt cele mai sigure pentru consum și din acest motiv consider că, atunci când este vorba despre laptele proaspăt, românii trebuie să știe de unde provine acesta, dacă a fost colectat din ferme românești, precum și dacă în procesul de obținere s-a folosit lapte praf și în ce procent”, a declarat deputatul Liviu Harbuz, prim-inițiator al propunerii. 

Deputații au propus și au adoptat astăzi și amendamente referitoare la informațiile care trebuie inscripționate obligatoriu pe eticheta laptelui, iar printre cele mai importante mențiuni se numără lista completă a ingredientelor folosite, mai ales atunci când vine vorba despre lapte praf, unde trebuie precizat procentul exact în care a fost folosit, țara de origine și locul de proveniență a laptelui crud care a reprezentat materia primă pentru consum, numele și adresa celui care a procesat laptele și specificarea clară a procesului de tratament termic utilizat. 

„Pentru laptele și produsele lactate care provin de la alte specii decât de la vaci de lapte, se va specifica specia de la care provine. Modificările de compoziție vor fi clare pe etichetă: îmbogățirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conținutului de lactoză prin conversia în glucoză și galactoză”, au decis parlamentarii. 

În proiectul de lege se arată și că „producerea, expunerea spre vânzare și/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte se va sancționa cu amendă de la 20.000 de lei la 25.000 de lei și retragerea pe timp de 6 luni a autorizației de funcționare a producătorilor sau comercianților, după caz”. 

Proiectul de lege a primit astăzi vot favorabil din partea Comisiei pentru agricultură și urmează să meargă în plenul Camerei Deputaților pentru votul final. 

 

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide